Share

cover art for 462. Revolten i Stockholm 1848

Historiepodden

462. Revolten i Stockholm 1848

Säsongens första avsnitt tar oss till trånga gränder i Gamla stan året 1848. I Paris råder febrig revolutionsyra. I de svenska tidningarnas olika läger både lovprisas och nedsablas revolutionärerna.


Såväl kungen, Oskar I, som resten av eliten vet att även svenskt folk kan sättas i rörelse. Två gånger de senaste decennierna har så skett. Det är den olösta frågan om representation som skavet. I Sveriges riksdag är det fortfarande medeltid. Adeln och bönderna har representation. Medelklassen och arbetarna står utanför.


Den 18 mars är en middag planerad för reformvänner. På Brunkebergs torg, utanför salongen, kommer stora folksamlingar samlas. 1800-talets största svenska uppror är på väg att bryta ut…Läslista:


Berglund, Mats (2009). Massans röst: upplopp och gatubråk i Stockholm 1719-1848. Diss. Stockholm : Stockholms universitet, 2009

Lundin, Claes En gammal stockholmares minnen (1904)

Olofsson, Magnus ”Marsoroligheterna: Revolution på gång i Stockholm 1848” Populär historia 10 mars 2018

More episodes

View all episodes

 • Ur arkiven: Roms sista hedningar (nr 322)

  01:20:51
  Vi återvänder till senantiken då det blivit dags att stampa bort den sista hedendomen från det kristnade romarriket, kejsar Theodosius den store håller i taktpinnen. Men det hela var inte så enkelt som man kan tro.
 • 477. Svindlande skojare

  01:13:36
  Nu blir det bluff och båg, knep och duperingar, lurendrejeri och rena rama fejkandet. Med ett antal exempel från 1800 och 1900-talet går vi igenom några svindlare som övertalade folk om att de minsann var högst pålitliga och att de av olika skäl borde överräcka pengar till dem. Häng med in i en värld där inget är som det hävdas.
 • 476. Klubbekriget

  01:08:12
  I slutet av 1500-talet råder ett kallt krig mellan den svenska kungen Sigismund och hans farbror Karl. Den yngre katoliken, Gustavs barnbarn, är Sveriges och Polens kung. Den hänsynslöse hertig Karl vill gärna göra någonting åt den situationen.Brödrafejden efter Gustav Vasa är en av svensk historias mest dramatiska och rafflande berättelser. I dess skugga finns hundratals andra lika intressanta berättelser som till stor eller liten del hänger samman med den.Som i Finland där Sigismunds överståthållare Klas Fleming satte. Som en annan romersk prokonsul lät han Finlands bönder bära hela bördan att försörja rytteriet. Missnöjet hade pyrt länge, i slutet av seklet skulle eldan flamma upp och snart brann det överallt.Äntligen blir det klubbekrig i Historiepodden. Vi pratar om storpolitiken, om böndernas ekonomiska situation och förfasas över hur järnmasken Klas Fleming. Mycket nöje!Läslistan:Ylikangas, Heikki & Hulden, Mats, Klubbekriget: det blodiga bondekriget i Finland 1596-97, Atlantis, Stockholm, 1999Adolfsson, Mats, Fogdemakt och bondevrede [Elektronisk resurs], Natur & Kultur, 2014Larsson, Lars-Olof, Arvet efter Gustav Vasa: berättelsen om fyra kungar och ett rike, Prisma, Stockholm, 2005Hårdstedt, Martin, Finlands svenska historia, Svenska litteratursällskapet i Finland, Helsingfors, 2023
 • Ur arkiven: Minoernas Kreta: myt & verklighet (Nr 98)

  01:11:11
  Vi kastar oss tillbaka till Minoernas Kreta för upp till mer än 4000 år sedan. Det blir en hel del tjurar och labyrinter i denna den tidigaste grekiska kulturen.
 • 475. Niodagarsdrottningen - Jane Grey

  01:10:01
  Redan före den unge kungen Edward VI avled hade intriger och maktkamp om tronen påbörjats. Utsedd tronföljare är kungens kusindotter Jane Grey, en sann protestant precis som kungen själv, men hade han inte systrar också? Jo just det, Maria, dotter till Henrik VIII är högst intresserad av sin rätt till tronen, hon är emellertid katolik. Konflikten är snart fullt utblommad!
 • Specialavsnitt: Napoleons statskupp

  56:37
  I betalt samarbete med Sony Pictures kommer här ett specialavsnitt om Napoleon. 22 november har Ridley Scotts nya storfilm NAPOLEON biopremiär och det vill vi fira genom att sätta sökljuset på hur det gick till när Napoleon Bonaparte blev Frankrikes obestridde ledare.9 november 1799 påbörjades hans Brumairekupp. Ett lika våghalsigt och som skamlöst företag. Dess framgång innebar att Frankrikes, och med det hela Europas, historia tog en ny riktning. Vi förklarar vem Napoleon var, hur han hade hade vunnit ryktbarhet och fördjupar oss i vad som skedde några dramatiska höstdagar för 224 år sedan.Glöm inte bort att stryka under 22 november i era kalendrar och boka era till biljetter till Napoleon redan idag!---Läslista:Stuart, Andrea, Joséphine: fransmännens kejsarinna, Prisma, Stockholm, 2006Lindqvist, Herman, Napoleon, [Ny utg.], Norstedt, Stockholm, 2006Harrison, Dick, Franska revolutionen, Historiska Media, Lund, 2020Zweig, Stefan, Fouché, hertig d'Otrante: en politikers porträtt, Skoglund, Stockholm, 1948
 • 474. Historiens pappor

  01:01:01
  Idag är det fars dag! Kul för alla pappor. Har du en pappa du gillar? Köp genast en bakelse.Vi har färdiga förklaringsmodeller för industrialismens genombrott eller Roms fall. Demokratins framväxt, globaliseringen och mycket mer därtill kan de flesta hyfsat historieintresserade berätta om.Men en så vardagsnära och viktig sak som hur det har varit att vara pappa i olika tider. Där är forskningen ung och dåligt spridd. Vi tänkte därför dra vårt strå till stacken och prata lite om historiska papparoller.Det blev en vild resa tillsammans med kungen, Palme, Johan Gabriel Oxenstierna och många fler därtill. Från de mycket närvarande papporna till de nästan helt frånvarande.Bor du i Gävle? Köp de sista stackars biljetterna till ”Krig och fred” som över huvud taget finns på marknaden. Adressen är: krigochfred.se—Lästlista:Berglund, Tomas, Det goda faderskapet: i svenskt 1800-tal, Carlsson, Diss. Härnösand : Mittuniversitetet, 2007,Stockholm, 2007Kyle, Gunhild ”Från patriark till pappa” i Hwang, Philip (red.), Faderskap i tid och rum, [Ny utg.], Natur och kultur, Stockholm, 2000Ekenstam, Claes, Johansson, Thomas & Kuosmanen, Jari (red.), Sprickor i fasaden: manligheter i förändring : en antologi, Gidlund, Hedemora, 2001
 • Ur arkiven: Det hemsökta huset i Hydesville (nr 277)

  01:15:08
  Vi missade förvisso Halloween, men vi vidhåller vår inaktualitet. Här kommer det gamla avsnittet från 2019 (277) om spiritismen och tron på spöken och andar som bredde ut sig under slutet på 1800-talet och början av 1900-talet. Ett par systrar lär sig kommunicera med andarna genom knackningar i väggen och blir världsstjärnor.
 • 473. Ölkällarkuppen

  01:24:27
  Det är hundra år sedan Hitler, Göring och gänget försökte ta makten i Tyskland genom att ockupera en ölkällare. Det hela hade större sannolikhet att lyckas än vad det låter. München och Bayern var 1923 i häftig polemik med Berlin, och Weimarrepubliken i allmänhet var föga omhuldad inom armén. På gatorna drog privata partiarméer fram. Valutan var i fullkomligt fritt fall, fattigdom och misär var allomfattande. I det här avsnittet går vi igenom de omständigheter av stor och liten art som bidrog till och blev konsekvenserna av ölkällarkuppen den 8-9 november i München 1923.