Share

cover art for 443. Sagan om Asea

Historiepodden

443. Sagan om Asea

Vi undersöker ett av Sveriges största företag, Asea. Från elektriskt pionjärskap genom bröderna Wenström på 1880-talet till multinationellt företag som byggde de svenska kärnkraftsreaktorerna under efterkrigstiden. Det är en elektrifierande berättelse.

More episodes

View all episodes

  • 520. Den stora lingonruschen

    01:06:01|
    Det är svårt att föreställa sig men det fanns några år vid sekelskiftet 1800/1900 som lingonen i de småländska skogarna var en av Sveriges största och viktigaste exportindustrier. Stora låglass tuffade iväg till Tyskland där de blev sylt eller tillsatser i rödvinstillverkningen.Det här avsnittet handlar om den stora lingonruschen. En tid när Moheda var vårt svar på Klondyke. Men det är också ett avsnitt om den roll som skogens skafferi har spelat igenom vår långa historia.Smaklig spis—Läslista (bl a)Andersson, Karl-Olof ”Lingonruschen i Småland” Släkthistoria mars 2019Palmbo, Frida ”Lingon” Kulturmiljö vid Norrbottens museum 31 augusti 2018Svanberg, Ingvar, Tunón, Håkan & Pettersson, Börge (red.), Människan och naturen, Wahlström & Widstrand, Stockholm, 2001Tellström, Richard, Varje tugga är en tanke: svensk matkultur under 800 år, Första utgåvan, Natur & Kultur, [Stockholm], 2024
  • Ur arkiven: Stasi (nr 159)

    01:22:15|
    Vi går undercover med den östtyska säkerhetspolisen Stasi och följer deras utrikesspionage, som till skillnad från resten av staten hade ett visst romantiskt och framgångsrikt skimmer. Avsnitt 159 är från 2017.
  • 519. Oinskränkt ubåtskrig

    01:20:00|
    Vi ger oss ut på havet, ja rent av under havet! Tillsammans med tidens ubåtspionjärer i första världskriget och tyska beslutsfattare som möts på polska slott ska vi avgöra framtiden för seklet. Det blir blockader, kontrablockader, massor med sänkta fartyg och argumentation för och emot det oinskränkta ubåtskriget...som tyskarna hoppades kunde avgöra kriget, och kanske gjorde det det, fast åt andra hållet.
  • Grimbergs utvalda - del 5: "Äppelkrönikan"

    19:09|
    Välkomna ni som Carl Grimberg, och vi, trycker till vår famn. Idag kommer en liten krönika om äpplen och deras oklara men påtagliga roll i historien.
  • 518. Den första staden: Uruk

    01:10:18|
    Staden! Denna en av människans viktigaste innovationer kommer till före den skrivna historien börjar. Vi kan till och med argumentera för att den skrivna historien börjar tack vare stadslivets ökade krav på det mänskliga minnet.Allt började i Uruk. Det kan man ändå påstå. I det här avsnittet åker vi tusen och åter tusentals år tillbaka i tiden för att trängas på trånga torg, köpa smycken av begåvade juvelerare samt vandra i tempelområdets relativa lugn.Före före Rom, före Paris och före New York fanns Uruk.——Läslista (bl a)Wilson, Ben, Metropolis: historien om mänsklighetens största triumf, Första utgåvan, Natur & Kultur, Stockholm, 2021Schneider, Wolf, Det började i Babylon: de stora städernas kulturhistoria genom 5000 år från Ur till Brasilia, Forum, Stockholm, 1961”Jakten på den första staden” Sjöstedt, Charlotta i Populär historia 6/2000
  • "Historien om Norrland del 1: Dimmans land" någon slags intervju

    28:31|
    Idag släpps vår egen Robin Olovssons debutbok Historien om Norrland del 1: Dimmans land. För att fira detta tog Daniel Hermansson på sig sin bruna kostym, sina tjockaste glasögon och kammade håret för att se ut som en kulturjournalist från 1970-talet. Sedan ringde han upp Robin.Vill du köpa boken? Det finns ute i handeln. Exempelvis på: https://www.adlibris.com/se/bok/signerad-historien-om-norrland-del-1-dimmans-land-9789179654092
  • 517. Telefonkriget

    01:11:34|
    Vi går vidare i kommunikationens historia, nu till överföringen av talat ljud. Vem som var först? Ja därom kan man debattera och argumentera, det gör vi inte så mycket utan istället går vi igenom hur uppfinningen erövrade världen, och inte minst Sverige.
  • 516: Telegrafin och atlantkabeln

    01:31:31|
    Vår värld idag snurrar ständigt runt kommunikationsmedel, vi är alltid uppkopplade, alltid nåbara från alla jordens hörn. Tanken på tiden då det inte var så kan vara både lugnande och skrämmande. Vi ger oss nu ut i den tid då kommunikationspionjärerna under 1800-talet försökte bryta avståndens makt, medlet blev slutligen elektricitet och nyutvecklade kommunikationsspråk. Följ med på telegrafins spännande resa.
  • Ur arkiven: Eva Ekeblad och potatisens potential (nr 316)

    52:05|
    Nu blir det potatis i olika former, puder, stärkelse och sprit bland annat. Det blir också en smula släkthistoria angående familjen De la Gardie, varav särskilt en av medlemmarna ur familjen, nämligen Eva som gifte sig Ekeblad. Avsnittet är från 2020 och har nr 316 i ordningen för dig som för protokoll.