Historiepodden
Share
443. Sagan om Asea
Vi undersöker ett av Sveriges största företag, Asea. Från elektriskt pionjärskap genom bröderna Wenström på 1880-talet till multinationellt företag som byggde de svenska kärnkraftsreaktorerna under efterkrigstiden. Det är en elektrifierande berättelse.
More Episodes
453. När Vasa blev kung
01:14:24Det är i veckan 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa i ett hastigt improviserat möte i Strängnäs valdes till svensk kung, och mycket kan man säga om denne man, men på gott och på ont blev inget sig någonsin likt igen. Denna gestalt i den svenska historien har alltid varit en urkraft, alltid omstormad, debatterad, älskad eller hatad, men aldrig ens i närheten av bortglömd. Att det faktiskt gått ett halvt årtusende sedan omnämnda kungaval ägde rum känns ganska häpnadsväckande.Ur arkiven: Duellen om Nilen (nr 171)
01:18:23Denna rafflande äventyrsberättelse från 2017 - innehåller också oerhört mustiga karaktärer som hamnar i luven på varandra. Vi ger er Richard Francis Burton och John Speke.452. Linnés lappländska resa
01:08:29Äntligen tar vi oss tid att berätta om hur det gick till när den 25 år gamle vetenskapliga begåvningen Carl Linné åkte på sitt livs äventyr. Han skulle till Norrland.Resan har inom historien, litteraturvetenskapen och botaniken blivit en klassiker som tolkats och omtolkats om och om igen.Vi berättar Linnés skrönor. Pratar vetenskap och upplysning samt närmar oss hela grejen med synen på den andre. I detta fall både människor, samer, och deras marker."De kom, de såg, de segrade" - en slags intervju
15:37I måndags släpptes min, Daniels bok, "De kom, de såg, de segrade" via förlaget Volante. Boken handlar om fyra fältherrar under antiken och det här avsnittet är något så ovanligt som en intervju i historiepoddenformat, mellan samma deltagare som vanligt. Ja det är ju skruvat förstås. Men bra grejer och Robin iklär sig programledarrollen väl.451. Belägringen av Wien 1683
01:13:14Ibland vänder historien, det kan man ana om man sitter med tillräckligt mycket distans. Så var fallet vid Wien 1683, då den turkiska expansionen i Europa slutligen stötte på motstånd från kombinerade tyska och polska trupper. Dessutom kanske croissanten uppfanns under belägringen, bara en sån sak.Ur arkiven: Balladen om U 864 (nr 289)
01:12:48Arkiv-avsnitt på en fredag!? Jodå när det är Norge-vecka så! I en rafflande berättelse från 2020 i avsnitt 289 hamnar vi till stor del i Norge under andra världskriget. Det handlar om tyskarnas planer på att skicka hemlig elektronik till Japan med ubåt...bara en sån sak.Ur arkiven. Norge och Sverige 1940-45 (nr 143)
01:09:51Vi gratulerar Norge på nationaldagen! I enlighet med veckans Norge-tema kommer här ett gammalt avsnitt från 2017 som handlar om relationerna mellan Sverige och Norge under den tuffaste tiden förra seklet, den tyska ockupationen under andra världskriget.450. Unionsupplösningen 1905
01:18:05Vi rivstartar vår Norgevecka med ett efterlängtat avsnitt. Under i princip hela 1800-talet befann sig Sverige och Norge i en union. Denna kom med tiden att bli allt mer avskydd på den norska sidan gränsen. 1905 var krisen ett faktum när Norge under dramatiska former försökte lämna unionen.Om detta och mycket mer handlar dagens avsnitt.Ur arkiven. Gitta Sereny & nazisterna (nr 227)
01:18:46I avsnitt 227 från 2018 avhandlade vi journalisten och författaren Gitta Serenys intervjuer med flera nazister efter kriget. Hur resonerade de om vad som hände under kriget osv?