Historiepodden

Share

440. Iran-Contras-affären

Den så kallade Iran-Contras-affären är 1980-talets mest sjaskiga utrikespolitiska soppa. Genom ett intrikat nätverk av schweiziska bankkonton slussades pengar från amerikansk vapenförsäljning till Iran till den anti-kommunstiska parten i Nicaraguas inbördeskrig: Contras. Försvårande omständigheter var att USA officiellt verkade för ett embargo mot vapenförsäljning till Iran samt att den amerikanska kongressen i lag hade gjort det olagligt för amerikanska underrättelsetjänster (alltså CIA) att stötta Contras.


I mitten av hela denna berättelse finns amerikansk gisslan i Libanon, en amerikansk president som lovat att få dem fria och en man vid namn Oliver North.


Läslista:


"Fiasco" (amerikansk dokumentär i sex delar)

"Världens största politiska skandaler" Wall, Gunnar

"Det amerikanska folkets historia" Zinn, Howard

More Episodes

 • 453. När Vasa blev kung

  01:14:24
  Det är i veckan 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa i ett hastigt improviserat möte i Strängnäs valdes till svensk kung, och mycket kan man säga om denne man, men på gott och på ont blev inget sig någonsin likt igen. Denna gestalt i den svenska historien har alltid varit en urkraft, alltid omstormad, debatterad, älskad eller hatad, men aldrig ens i närheten av bortglömd. Att det faktiskt gått ett halvt årtusende sedan omnämnda kungaval ägde rum känns ganska häpnadsväckande.
 • Ur arkiven: Duellen om Nilen (nr 171)

  01:18:23
  Denna rafflande äventyrsberättelse från 2017 - innehåller också oerhört mustiga karaktärer som hamnar i luven på varandra. Vi ger er Richard Francis Burton och John Speke.
 • 452. Linnés lappländska resa

  01:08:29
  Äntligen tar vi oss tid att berätta om hur det gick till när den 25 år gamle vetenskapliga begåvningen Carl Linné åkte på sitt livs äventyr. Han skulle till Norrland.Resan har inom historien, litteraturvetenskapen och botaniken blivit en klassiker som tolkats och omtolkats om och om igen.Vi berättar Linnés skrönor. Pratar vetenskap och upplysning samt närmar oss hela grejen med synen på den andre. I detta fall både människor, samer, och deras marker.
 • "De kom, de såg, de segrade" - en slags intervju

  15:37
  I måndags släpptes min, Daniels bok, "De kom, de såg, de segrade" via förlaget Volante. Boken handlar om fyra fältherrar under antiken och det här avsnittet är något så ovanligt som en intervju i historiepoddenformat, mellan samma deltagare som vanligt. Ja det är ju skruvat förstås. Men bra grejer och Robin iklär sig programledarrollen väl.
 • 451. Belägringen av Wien 1683

  01:13:14
  Ibland vänder historien, det kan man ana om man sitter med tillräckligt mycket distans. Så var fallet vid Wien 1683, då den turkiska expansionen i Europa slutligen stötte på motstånd från kombinerade tyska och polska trupper. Dessutom kanske croissanten uppfanns under belägringen, bara en sån sak.
 • Ur arkiven: Balladen om U 864 (nr 289)

  01:12:48
  Arkiv-avsnitt på en fredag!? Jodå när det är Norge-vecka så! I en rafflande berättelse från 2020 i avsnitt 289 hamnar vi till stor del i Norge under andra världskriget. Det handlar om tyskarnas planer på att skicka hemlig elektronik till Japan med ubåt...bara en sån sak.
 • Ur arkiven. Norge och Sverige 1940-45 (nr 143)

  01:09:51
  Vi gratulerar Norge på nationaldagen! I enlighet med veckans Norge-tema kommer här ett gammalt avsnitt från 2017 som handlar om relationerna mellan Sverige och Norge under den tuffaste tiden förra seklet, den tyska ockupationen under andra världskriget.
 • 450. Unionsupplösningen 1905

  01:18:05
  Vi rivstartar vår Norgevecka med ett efterlängtat avsnitt. Under i princip hela 1800-talet befann sig Sverige och Norge i en union. Denna kom med tiden att bli allt mer avskydd på den norska sidan gränsen. 1905 var krisen ett faktum när Norge under dramatiska former försökte lämna unionen.Om detta och mycket mer handlar dagens avsnitt.
 • Ur arkiven. Gitta Sereny & nazisterna (nr 227)

  01:18:46
  I avsnitt 227 från 2018 avhandlade vi journalisten och författaren Gitta Serenys intervjuer med flera nazister efter kriget. Hur resonerade de om vad som hände under kriget osv?