Share

cover art for 421. Toyota och det japanska undret

Historiepodden

421. Toyota och det japanska undret

Japan slutar aldrig fascinera. 1945 var det ett land som hade förlorat ett världskrig och stod under amerikansk ockupation. Mindre än 20 år senare var det mitt i den kraftigaste och längsta ekonomiska utvecklingen under hela 1900-talet. Det finns många sätt att berätta den historien, men i detta avsnitt försöker vi göra det genom att fokusera på ett enda japanskt företag: Toyota.


Vi lär känna den dynasti som grundat och drivit bolaget och följer utvecklingen genom 1900-talets mest stormiga tider. Det är en intressant berättelse som man sällan hör berättas i Sverige.


--


Läslista


Landes, David S, Dynastier: världens mäktigaste familjeföretag, [Ny utg.], Piratförlaget, Stockholm, 2008

Ottosson, Ingemar & Ekholm, Thomas, Japans historia. Lund: Historiska media 2007More episodes

View all episodes

 • 468. Skrattets historia

  01:08:02
  Frans Hals var en av de holländska mästarna. Under första halvan av 1600-talet spottade han ur sig porträtt av mycket hög kvalité. ”Den skrattande kavaljeren” från 1624 är sannolikt hans mest kända porträtt.Det är ett försiktigt leende va? Men känslan man lämnas med är att snart kommer vår kavaljer inte kunna hålla sig. Ett bubblande skratt är på väg att smita ut.Skratt, humor och allmän munterhet ges för litet utrymme i vår historieskrivning. Den filosofiska traditionen att fokusera på svårmodet tillsammans med den källkritiska svårigheten att komma åt en undflyende folklig kultur är säkert delvis skyldiga till detta.Vi har i alla fall i det här avsnittet försökt komma åt de där härliga, pinsamma och rakt igenom mänskliga känslorna. Vi börjar i den förcivilisatoriska människan och slutar i 1800-talets vett- och etikettsböcker. Mycket nöje!——Läslista:Österberg, Eva, Folk förr: historiska essäer, Atlantis, Stockholm, 1995Ekenstam, Claes, Kroppens idéhistoria: disciplinering och karaktärsdaning i Sverige 1700-1950, 2. tr., 2006Bergeå, Nils, Världshistoriens märkligaste experiment, Bokförlaget Semic, Sundbyberg, 2020Bäckström, Stina ”Filosofins relation till skrattet är komplicerad” Svenska Dagbladet 25 april 2018Sandberg, Thorsten ”Visst skämtades det på medeltiden” Populär historia 25 maj 1998
 • Ur arkiven: Imperiebyggaren Coco Chanel (nr 70)

  01:20:28
  Här har vi ett gammalt avsnitt från 2015, vilket dessvärre hörs på kvaliteten, om Coco Chanels framfart och turer genom livet. Det blir trasig uppväxt, driftighet, älskare, världskrig och inte minst kläder!
 • 467. Spartacusupproret

  01:21:38
  Sa någon romarriket!? Sällan har det varit så på tapeten som den här veckan. Men eftersom vi är killar med historia som yrke tänker vi på romarriket varje vaken sekund, så det här avsnittet spelades in några dagar före hajpen drog igång om att "killar tänker på romarriket". (Det gör väl kvinnor med ibland tror ju vi eftersom det är grunden till så stor del av vårat samhälle) Därför nämner vi komiskt nog inget om "romarriket-hajpen" i avsnittet. Med tanke på hur snabbt det går i den moderna medievärlden kanske ni redan har glömt vad som hände i början av veckan, isåfall kan ni lugnt och tryggt bara lyssna på ett rykande inaktuellt avsnitt om ett uppror i romarriket. När en tiktoktrend består i tre dagar, bestod romarriket i tusen år, lågt räknat.
 • 466. Händelser vid Loch Ness

  01:15:14
  Den skotska sjön Loch Ness är kanske världens mest vattendrag. Kanske med undantag för typ Atlanten eller så. Det är förvisso en stor sjö som ligger vackert till i de skotska högländerna. Men lite märkligt är det trots allt.Orsaken känner vi alla till. Hon heter Nessie och är världens absolut mest kända djur som inte finns… eller? Någonting måste ju finnas i de där mörka vattnen. Generation efter generation sedan 1930-talet kan inte bara ha inbillats och lurats? Eller?Det här blev ett spänstigt och roligt avsnitt som berörde lite oväntade teman. Inte minst kommer Daniel med ett kategoriskt svar till frågan. Mycket oväntat — och uppskattat.Glöm nu inte att tjacka biljett till ”Krig och fred”. Krigochfred.se för det.—Läslista:”Mysteriet Loch Ness” på SVT PlayRydén, Daniel, Den märkligaste boken i världen & andra mysterier, Historiska media, Lund, 2019Eriksson, Bo, Monster: en världshistoria om det skrämmande, Natur & kultur, Stockholm, 2016Plus massor av olika artiklar i allsköns tidningar
 • Ur arkiven: Amerikas splittrade stater (nr 204)

  01:17:44
  Vi återvänder till avsnitt 204 från 2018 och hamnar i soppan som är den amerikanska politiken under 1850 och 60-talet. Osämjan kring slaverifrågan och olikheterna i allt från kultur, klimat och ekonomi skar allt djupare i den amerikanska tillvaron. Det här är hela den komplicerade bakgrund som leder fram till inbördeskriget 1861.
 • 465. När Mussolini störtades och fritogs

  01:17:52
  Den 12 September 1943 skedde en spektakulär operation i de Italienska Apenninerna. Benito Mussolini hade störtats och var nu fånge hos sina landsmän. Hans gamle bundsförvant Hitler ville hjälpa honom bli fri. Det här är den osannolika historien om hur SS-mannen Otto Skorzeny med armbågarna slog sig in i historiens rullor, i veckan var det 80 år sedan.
 • 464. Kärnvapenproven

  01:16:30
  En vanlig fråga till oss är ”hur kommer ni på nya ämnen hela tiden?”. Ibland får man sitta med öppna böcker och leta, men lika ofta har man behov av att bearbeta någonting.Vi gjorde vårt sponsrade Oppenheimer-avsnitt, NATO-processen tuggade på och Robin åkte till Hiroshima på semester.I förhoppning om katharsis kommer därför idag ett avsnitt om den verksamhet som förgiftat världen mer än Tjernobyl-olyckan, orsakat tusentals fall av sjukdom och död samt förvandlat paradisiska atoller till nukleära mardrömsfantasier. Kärnvapenprov.—Läslista:DeGroot, Gerard J. (2006). Bomben: ett liv. Stockholm: Natur och KulturGlas, Peter (2016). Först blir det alldeles vitt: en bok om atombomben. Lund: NovapressSöderholm, Carolina ”Fredsrörelsen” Populär historia 17/9 2013
 • Ur arkiven: Öar (nr 54)

  01:15:39
  I jakten på det här avsnittet i arkivets katakomber vadade vi plötsligt ut en sjö långt ner i källaren, först när vi kom upp på en ö en bit bort nådde vi lådan med avsnittsbandet. Det handlar om...öar. Det blir teorier om Påskön, teorier om mordfall på St Helena och upproriska italienare på en klippö utanför ön Sardinien, häng med!
 • "Mötet" - bortklippt ur avsnitt 463

  06:43
  Här kommer en variant ur vår lek "mötet" som inte tog sig igenom saxens arbete inför avsnittet om bärnstensrummet. Men respektabla medborgare och Grimbergs utvalda får förstås tillgång ändå.