Historiepodden

Share

404. Anschluss 1938 Del 1: Det stympade Österrike

Det är alltid med lite stolthet som vi lanserar en miniserie. Lite som en känsla av ”titta här - vi ger någonting det fokus det verkligen förtjänar”. Den känslan är mycket stark när vi nu stolt kan presentera två avsnitt om Anschluss 1938.


I detta, det första avsnittet, kommer vi följa Österrike från Parisfrederna till året 1938. Avsnitt nummer två följer de dramatiska marsdagarna noggrant. Det är två rafflande avsnitt med lite olika fokus.


För min del har intresset för Österrikes öde blivit större allt eftersom jag intresserat mig mer och mer för Stefan Zweigs liv och författarskap. Men som Daniel poängterar i avsnittet är det expansionistiska Nazitysklands ointresse för andra länders suveränitet mer aktuellt nu än vad det varit på många år. Av förklarliga skäl.


Plats på scenen för Tyskland och Österrike för Hitler, Dollfuss och Schuschnigg. För kriget, freden, rädslan och glädjen. Detta är storslagen historia.


Varmt välkomna.Litteraturlista


Jelavich, Barbara (1987). Modern Austria: empire and republic, 1815-1986. Cambridge: Cambridge Univ. Press

Rockberger, Nicolaus (1996). Tusenåriga riken - Österrike och Ungern. 1. uppl. Stockholm: SNS (Studieförb. Näringsliv och samhälle)

Shirer, William L. (1961). Det tredje rikets uppgång och fall: det nazistiska Tysklands historia. D. 1 & 2. Stockholm: Forum

Vuillard, Éric (2019). Dagordningen. Stockholm: Lind & Co

Fest, Joachim (2008). Hitler: en biografi. [Uppdaterad utg.] Stockholm: Fischer & Co

Zweig, Stefan (2013). Världen av i går: en europés minnen. [Ny utg.] Stockholm: Ersatz

More Episodes