Share

cover art for Relationer mellan Nordkorea och Sverige - När Nordkorea blåste Sverige på miljarder

Henry läser Wikipedia

Relationer mellan Nordkorea och Sverige - När Nordkorea blåste Sverige på miljarder

Season 1, Ep. 642

Blåste verkligen Nordkorea Sverige på flera miljarder? Vad var det som egentligen hände? Och hur ser relationen mellan länderna ut idag?

Wikipedia säger sitt om ”Relationer mellan Nordkorea och Sverige.

More episodes

View all episodes

 • 1079. Donkey Kong

  14:54
  Hur började den otroliga framgångssagan om apan Donkey Kong och rörmokaren Mario? Vilken inspiration ligger bakom dessa två figurer? Och hur gick det till när Nintendo erövrade världen med två av de mest kända spelkaraktärerna någonsin?Wikipedia säger sitt om Donkey Kong.
 • 1078. Mytomani

  05:11
  Hur fungerar en mytoman? Varför ljuger denne egentligen? Och vad händer om man skulle avslöja en mytomans lögner?Wikipedia säger sitt om mytomani.
 • 1077. Mordet på James Byrd Jr

  17:12
  Mordet på James Byrd Jr väckte medial uppmärksamhet även utanför USAs gränser. Det var ett ovanligt bestialiskt rasmord som framförallt påminde den vita amerikanska befolkningen om söderns förflutna, men även om den segregation som fortfarande är en del av många afroamerikaners vardag. Wikipedia säger sitt om mordet på James Byrd Jr.
 • 1076. Verklighetens Bröderna Dalton - Vilda västerns mest beryktade bankrånare

  06:00
  Deras äldste bror var sheriff och flera av de yngre bröderna försökte följa i hans fotspår. Men när de inte fick betalt bytte de sida och blev USA:s främsta bank- och tågrånare.Wikipedia säger sitt om Bröderna Dalton.
 • 1075. Solbergaskatten

  03:28
  Mynten från Gustav Vasas dagar hade legat nedgrävda i flera hundra år. Men av en slump fick pengarna se dagens ljus igen år 1955 – tack vare 10-åringarna Thomas Björkman och Thomas Olsson.Wikipedia säger sitt om Solbergaskatten.
 • 1074. Himmelsskivan i Nebra

  06:08
  När en tysk museiintendent sliter en mystisk bronsskiva ur händerna på två hälare, avslöjas ett tidigare okänt och högt utvecklat bronsåldersimperium för forskarna. Men vad var detta för bronsskiva? Vad visade den? Och hur gick det till när den hittades? Wikipedia säger sitt om Himmelsskivan från Nebra.
 • 1073. Världens giftigaste djur

  10:18
  Varför är pilgiftsgrodor i det vilda giftiga men inte dom i fångenskap? Hur många människor kan giftet från en inlandstaipan döda? Och vad händer med dig om du blir biten av en blåringad bläckfisk?Wikipedia säger sitt om världens giftigaste djur.
 • 1072. Klarabranden 1751 - Den värsta branden i Stockholms historia

  11:04
  n värsta branden som drabbat Stockholm var Klarabranden som utvecklades till en eldstorm och spred sig över Riddarfjärden till Södermalm. Det rådde panik i befolkningen. Var allt en olyckshändelse eller var branden anlagd? Wikipedia säger sitt om Klarabranden 1751.
 • 1071. Syndafallet - Adam, Eva och den förbjudna frukten

  11:49
  Berättelsen om världens första människor, Adam och Eva, är många tusen år gammal. Den finns återgiven i den kristna bibeln, i judiska torah och i den muslimska koranen. Men hur skiljer sig berättelsen om syndafallet i de olika religionerna? Vad var det som hände när Adam och Eva förvisades från Edens trädgård? Wikipedia säger sitt om Syndafallet.