Share

cover art for 31 - deprimerende bloemen, ontaarde moeders en een geniepig genoegen

Hedy & Hadassah - Vrolijk Voorwaarts

31 - deprimerende bloemen, ontaarde moeders en een geniepig genoegen

Hedy heeft een ongelooflijk mooie film gezien over een Iraanse judoka. Ze windt zich deze week op over een mislukt streven van Ursula von der Leyen. Hadassah confronteert Hedy met de deprimerende waarheid over bloemen. In Vroeger & Nu gaat het over ontaarde moeders en de bewegingsvrijheid van kinderen. Verder hebben we het over verdraagzaamheid en kijken we hoe verdraagzaam we zelf eigenlijk zijn. Tot slot vragen we ons af wat luxe is. Conspicuous consumption of eerder een geniepig genoegen?

More episodes

View all episodes

  • 33 - Vrolijk links, melk met klonten en een slagboomschort

    32:16|
    Hedy is opgewonden over een fantastisch betoog van oud-politieman Dik van Oers die zelfdodingsmiddel X legaal wil verspreiden. Na Baas in eigen Buik is het volgens Hedy de hoogste tijd voor Baas over eigen Lijf. Vrolijk werd ze deze week van een tentoonstelling die ze bezocht in het Nieuwe Instituut in Rotterdam over architectenechtpaar Aldo van Eyck en Hannie van Roijen. Hadassah zag heel veel prachtige voorstellingen op het Theaterfestival, en had het gevoel zelf in een toneelstuk te zijn beland toen ze een varkensslachterij bezocht. In vroeger en nu blikt Hedy terug op haar samenwerking en vriendschap met politica Ien Dales. Verder bespreken we het humeur van de politieke partijen. Extreem rechts gaat over onvrede en angst. Het is nu de taak van de politiek om daar vrolijkheid, hoop en een visie op de toekomst tegenover te stellen. Tot slot besteden we aandacht aan de verspillingsvrije week. Er wordt namelijk heel veel eten weggegooid, maar bij Hedy gooit het eten zichzelf soms weg.
  • 32 - De lulligheidsprijs, samen trots en een zinloos gevoel

    35:50|
    Nu Fleur Agema weigert het overschot aan vaccins tegen mpox aan Afrika te doneren, weet Hedy niet meer of ze de lulligheidsprijs aan Agema of aan Faber moet geven. Gelukkig zijn er ook veel vrouwen om trots op te zijn zoals Halina Reijn en Oeke Hoogendijk. En we vragen ons of af of Pieter Omtzigt definitief de weg kwijt is, nu hij zich zo druk maakt over het lage geboortecijfer in Nederland. In Vroeger & Nu hebben we het over de Blijf van mijn lijf huizen die 50 jaar bestaan. Waar konden vrouwen en kinderen voor die tijd terecht? En we bespreken het verschil en het verband tussen schuldgevoel en spijt. Tot slot tipt Hadassah Het Nederlands Theater Festival en het Fringe Festival.
  • 30 - Aan gaan tegen kanker, kut ruikt lekker en the cosmic jackpot

    34:25|
    Hedy verheugt zich over de vrouwen rondom Kamala Harris en maakt zich kwaad over minister Faber die haar eigen migratiecrisis heeft uitgeroepen. Hadassah ergert zich aan de nieuwe campagne van KWF en is blij dat de ASN bank stopt met investeren in modebedrijven. Hoogste tijd om weg te gaan bij de ING. In vroeger & nu valt het Hedy op dat vrouwen zo openlijk praten over sexualiteit. Zij herinnert zich nog de ontdekking van de clitoris in de jaren zestig. Hadassah herinnert zich een cover van maandblad Opzij waarop stond: Kut ruikt lekker en de programma's van Menno Buch. Hedy vraagt zich af het uiterlijk van mannelijke politici minder belangrijk is dan dat van vrouwen. en we sluiten af met de vraag, want de leukste tijd van je leven is.
  • 29 - Overal sperma en zusterschap vs krabbenmand

    32:25|
    Hadassah verbaast zich over de video's van mannen die zich aftrekken in een Nederlandse trein. Misschien is het verstandig om voortaan op een plastic zak te gaan zitten als je per trein reist. Hedy windt zich op over de nieuwe minister van veiligheid en justitie, David van Weel. Hij wil onderzoeken of hij grenzen kan stellen binnen het demonstratierecht. Om het belang van protest en activisme te illustreren raadt ze de documentaire aan over fotograaf en activist Nan Goldin, All the Beauty and the Bloodshed. In Vroeger en Nu bespreken we de romantiek van het Catshuis. Verder wil Hedy weten of Hadassah gelooft in zusterschap, bespreken ze het gedrag van mannen tijdens een vergadering en vragen we ons af of mannen kleinzeriger zijn dan vrouwen.
  • 28 - Een actielied, cannabis en nationale trots

    36:09|
    Hadassah begon de dag met een pesthumeur, maar is inmiddels weer vrolijk. Hedy's is ook blij, want haar pols is eindelijk uit het gips. Hadassah bezocht de solidariteitsmars voor de 11-jarige Mikael, en zong de frustratie van zich af. Hedy gedenkt Hans Plomp - schrijver, dichter en een van de oprichters van Ruigoord. In vroeger & nu bespreken we de opkomst en regulering van cannabis. En vanwege de Olympische Spelen heeft Hedy voor het eerst in haar leven last van nationale trots. Tot slot wil Hadassah weten of Hedy haar emoties altijd onder controle heeft.
  • 27 - Museumbenen, druipers en een Volendamse familie

    35:47|
    We beginnen met het treurige nieuws van de dag, namelijk dat de in Amsterdam geboren Mikael van 11 en zijn moeder naar Armenië worden uitgezet. Vervolgens hebben we het over de Kandinsky tentoonstelling en de overkill aan sport bij de NPO. Overigens vond Hedy de opening van de Olympische Spelen groots en werd Hadassah - tot haar eigen verbazing - weggeblazen door Celine Dion. Hedy kreeg deze week steunbetuigingen i.v.m. het overlijden van Jacques d'Ancona - niet geheel terecht. In vroeger en nu bespreken we de opmars van de druiper. Hedy maakt zich daarnaast druk over de geestbeperking van de laatste tijd als het om gender gaat. Met alleen klappen voor blote billen zijn we er nog lang niet. En we bespreken de voors en tegens van familie. Vooral de familiebanden van Hedy's Volendamse interieurverzorgster zijn begerenswaardig. Tot slot bedenken we een vakantieprogramma voor een dertien-jarige.
  • 26 - Drag queens, penvriendinnen en uitvaart etiquette

    39:58|
    Hedy is weer in haar eigen huis maar kijkt nog steeds naar B&B vol liefde. Ook gaat ze weer naar feesten en partijen. Zo was ze bij een feestelijke opening in het H'ART Museum waar Drag Queens en Kings werden verwelkomd door burgemeester Halsema. Een outburst van persoonlijke creativiteit. Verder is Hedy opgewonden over het Cordon Sanitaire in het Europees Parlement. Hadassah uit haar zorgen over de jeugdorkesten die worden wegbezuinigd. Moeten de kunstenaars de straat op, of zijn ze moe gestreden? Hoop komt deze week van Kamala Harris en de manier waarop zij het recht op abortus verdedigt. In Vroeger & Nu nemen we het fenomeen penvriendin onder de loep. Hedy's eerste reis naar het buitenland ging naar een penvriendin in Engeland. En omdat Hedy op het moment niet kan schrijven, bespreken we het nut en de lol van schrijven met een pen. Zo konden we verliefd worden of afknappen op een handschrift. Tot slot geeft Hedy een lesje uitvaart etiquette.
  • 25 - een demente stiefmoeder, de kloonloof en geen dag zonder lippenstift

    34:27|
    Omdat Hedy al twee weken bij Hadassah en de verkering logeert, doet ze zoveel mogelijk mee met het leven van haar dochter. Zo brachten ze samen een bezoek aan Hadassah's demente stiefmoeder en zag Hedy voor de allereerste keer B&B vol liefde. Verder maakt Hedy zich vrolijk over de burgemeester van Parijs die in de Seine sprong en over het feit dat er - ook in Nederland- steeds meer vrouwelijke burgemeesters zijn. Hadassah is blij dat het verbod op genitale verminking in Gambia toch niet wordt afgeschaft. Hedy windt zich weer op over de loofkloon, eh, loonkloof. Verder vragen ze zich af waarom zoveel meer vrouwen dan mannen aan lichamelijk onderhoud doen en adviseert Hedy de ouder wordende vrouw het proces van ouder worden met fierheid te dragen en iedere dag iets leuks aan te trekken. We sluiten af met de uitgeleende hond van een multimiljonair.