Share
Hållbarhetspodden
39. Håkan Wirten, generalsekreterare WWF
•
I veckans avsnitt träffar vi Håkan Wirten som är generalsekreterare på WWF. Han berättar om hur hållbarhet och lönsamhet går hand i hand - och tipsar om att det är dags att börja samarbeta med konkurrenterna.
More episodes
View all episodes
95. 95 Ungdomsbarrometerns VD Ulrik Simonson
51:40||Ep. 95Unga kräver hållbarhet av företag! I detta avsnitt trendspanar Ungdomsbarometerns VD Ulrik Simonsson kring vad unga tycker och tänker kring hållbarhet och företagens ansvar. Spaningen innehåller även insikter i hur unga vill bli informerade, att det är stor skillnad mellan tjejer och killar, samt att de klassificerar sig själva som miljövänner, antirasister, livsnjutare, gamers, hundvänner, feminister – och är stressade.94. 94 Weine Wiqvist, VD Avfall Sverige.
58:05||Ep. 94Från avfall till resurs- skräpets väg i världenDet finns inget avfall, det finns bara resurser, så sammanfattar dagens gäst Weine Wiqvist VD för Avfall Sverige situationen och fortsätter berätta om utmaningar med kemikalier, gifter, cirkuläritet, sammansatta material och miljösäker hållbar hantering, såväl i Sverige som utomlands. Branschen omsätter 13 miljarder och det råder brist på resurser att elda i våra förbränningsanläggningar och Sverige importerar sopor från andra länder men vi exporterar återvunnet material. Vi pratar även om kommunernas roll, vad som fungerar monopol, oligopol eller upphandlingar? Att trovärdighet är mycket viktigt och vad det nya lagförslaget inom avfallshantering egentligen innebär för konsumenter och företag.93. 93 Maria Veerasamy, VD Svenskt Tenn.
01:03:20||Ep. 93Kvalitet borgar för hållbarhet!I dagens avsnitt träffar vi Maria Veerasamy, VD Svenskt Tenn, hon berättar om deras hållbarhetsfilosofi, att vissa produkter bara säljs i ett exemplar på ett helt år och möjligheterna med att driva annan typ av business när man ägs av en stiftelse, jämfört med bolag som bara drivs med vinstsyfte. Vi får även höra om varför Svenskt Tenn satsar på svenska produkter och att 90 % tillverkas i Sverige samt att uppdraget är att hålla svenskt hantverk vid liv. Vi pratar trender, ikoniska elefanter, unika mönster och varför det är viktigt att vara inkluderande för att behålla relevans bland kunder.93. 92 Ashkan Fardost, föreläsare och digitaliseringsexpert.
01:05:41||Ep. 93Digitalisering har ändrat maktbalansen!I dagens avsnitt träffar vi digitaliseringsexperten och föreläsaren Ashkan Fardost som menar att vi alla har missförstått digitaliseringen och att framtiden formas av just digitaliseringen.-Internet har ändrat maktbalansen och det som förut var begränsat till små grupper får genom det digitala en enorm genomslagskraft som skapar en ny maktordning berättar Ashkan. Vi pratar även om hyperloop- hållbar rörpost för människor, öppen innovation samt skillnaden mellan digitisering och digitalisering.91. 91 Frederic Telander, VD på SolTech Energy
57:09||Ep. 91Solenergi uthyres!I dagens avsnitt av Hållbarhetspodden träffar vi Frederic Telander, VD på SolTech Energy han berättar om deras utveckling från uppstickare till storspelare inom Kina's solmarknad, att visionen är att alla fastigheter ska producera mer än de gör av med och att de inte säljer solceller utan hyr ut dem och hur man då får affären att gå ihop. Dessutom samtal om hur det är att samarbeta med kinesiska staten, att nanosolcellerna fortfarande är långt ifrån produktion och att det bara behövs en timmes sol för att täcka alla människors energibehov i ett helt år och vad som krävs för att nå dit.90. 90 Sebastian Schauermann, VD Taku Taku
52:26||Ep. 90Passion för hållbar mat!I dagens avsnitt träffar vi Sebastian Schauermann kock, VD & grundare till Taku Taku den veganska snabbmatskedjan som tar marknaden med storm. Knappt ett år gamla har de redan hunnit vinna många priser för sin spännande mat, som är helt vegansk, ett medvetet val som lockar allt fler. -Vi har ett inkluderande koncept så vår mat passar alla som gillar god mat. 90% av våra gäster är varken veganer eller vegetarianer säger Sebastian. Taku Taku växer så det knakar, innan året 2018 är slut ska de ha 7 ställen och inom några år 30. Passionen för mat är Sebastian's drivkraft och att det blev vegansk snabbmatskedja var lite av en slump efter 30 år som framgångsrik kock i TV och med flera kokböcker på Sitt CV. Han är noga med alla råvaror och vill inte slänga något och berättar om skillnaderna mellan vegetariskt, veganskt, varför det är svårt att få allt ekologiskt och hur han har riggat sitt koncept så att det bara behövs en enda kock men massor av personlig service. Veckans Affärers Hållbarhetspodd görs av Jessica Cederberg Wodmar. Teknik Umami Produktion.89. 89 Anders Wijkman, författare och samhällsdebattör.
01:00:16||Ep. 89Sluta upp med kortsiktigheten!Anders Wijkman, författare och samhällsdebattör, menar att vikten av en ny upplysningstid är enorm då vårt samhälle är för kortsiktigt, vi behöver förstå värdet av långsiktighet och sluta tänka och agera i stuprör. Vi pratar även om behovet av cirkulärt affärstänk, att Sverige förlorar 42 miljarder årligen på dålig återvinning självklart även snack om klimat, befolkningsökning och tillit. Med en samlat erfarenhet av 47 års arbete från EU parlamentet, riksdagen, GS på Röda Korset, Naturskyddsföreningen och i egenskap av sittande ordförande i ROM klubben och Återvinningsindustrierna har han mycket att dela med sig av. Hans böcker fyllda av innovativt och normkritiskt tänk och han är just nu aktuell med nya boken Come on!88. 88 Liza Jonson, VD Swedbank Robur
43:01||Ep. 88Fler vill investera hållbart!Liza Jonson, VD Swedbank Robur, är tydlig med att det inte längre handlar om att skapa avkastning, utan hur vi skapar avkastning. Varför värderingar är viktigt och hur det styr henne och arbetet med bankens fonder. Klimatavtryck från Bilen, Biffen och Bostaden har det länge pratats om men att Börsen har större klimatpåverkan än de tre tillsammans talas det för lite om enligt henne. Vi för även samtal om digitalisering, värdet av valberedningar och att 7 av 10 vill investera hållbart men att endast 1 av 4 gör det på riktigt.87. 87 Björn Samenius VD & ägare Artex
55:21||Ep. 87Litet industriföretag sökes!Det började med att han och kompanjonen Mats var less på att vara tjänstemän, de satte in en annons om att de sökte ett litet svenskt industriföretag att ta över. De fick 60 svar och valet föll på lilla Artex som då hade 25 anställda och just skulle lägga ner all verksamhet. 11 år senaste har de 220 anställda och omsätter 100 miljoner.-Företagare borde göra mer för att ta vara på alla de möjligheter samhället erbjuder istället för att klaga på det som finns, vi har fått enormt mycket positivt ut av arbetsförmedlingen och andra samhällsaktörer säger Björn och berättar att de har anställt ett tiotal nyanlända tack vare all hjälp de fått av de kommuner de har verksamhet i som är Mjölby, Tibro och Trollhättan.Artex är ett svenskt företag som bla tillverkar och renoverar de mjuka delarna och klädseln på säten till bussar, lastbilar, biografer och flygplan. De har sex fabriker varav hälften är i Sverige och hälften i Lettland. Vi samtalar även om kemikalier, hållbart företagande med mångfald och respekt för arbetare i fokus och varför Björn vill att det ska vara svårt och inte lätt samt han hyllar det svenska facket.Veckans Affärers Hållbarhetspodd leds av Jessica Cederberg Wodmar.