Share

Hållbarhetspodden

Varje tisdag möter VA:s hållbarhetsexpert Jessica…


Latest episode

 • 95. 95 Ungdomsbarrometerns VD Ulrik Simonson

  51:40
  Unga kräver hållbarhet av företag! I detta avsnitt trendspanar Ungdomsbarometerns VD Ulrik Simonsson kring vad unga tycker och tänker kring hållbarhet och företagens ansvar. Spaningen innehåller även insikter i hur unga vill bli informerade, att det är stor skillnad mellan tjejer och killar, samt att de klassificerar sig själva som miljövänner, antirasister, livsnjutare, gamers, hundvänner, feminister – och är stressade.

More episodes

View all episodes

 • 94. 94 Weine Wiqvist, VD Avfall Sverige.

  58:05
  Från avfall till resurs- skräpets väg i världenDet finns inget avfall, det finns bara resurser, så sammanfattar dagens gäst Weine Wiqvist VD för Avfall Sverige situationen och fortsätter berätta om utmaningar med kemikalier, gifter, cirkuläritet, sammansatta material och miljösäker hållbar hantering, såväl i Sverige som utomlands. Branschen omsätter 13 miljarder och det råder brist på resurser att elda i våra förbränningsanläggningar och Sverige importerar sopor från andra länder men vi exporterar återvunnet material. Vi pratar även om kommunernas roll, vad som fungerar monopol, oligopol eller upphandlingar? Att trovärdighet är mycket viktigt och vad det nya lagförslaget inom avfallshantering egentligen innebär för konsumenter och företag. 
 • 93. 93 Maria Veerasamy, VD Svenskt Tenn.

  01:03:20
  Kvalitet borgar för hållbarhet!I dagens avsnitt träffar vi Maria Veerasamy, VD Svenskt Tenn, hon berättar om deras hållbarhetsfilosofi, att vissa produkter bara säljs i ett exemplar på ett helt år och möjligheterna med att driva annan typ av business när man ägs av en stiftelse, jämfört med bolag som bara drivs med vinstsyfte. Vi får även höra om varför Svenskt Tenn satsar på svenska produkter och att 90 % tillverkas i Sverige samt att uppdraget är att hålla svenskt hantverk vid liv. Vi pratar trender, ikoniska elefanter, unika mönster och varför det är viktigt att vara inkluderande för att behålla relevans bland kunder. 
 • 93. 92 Ashkan Fardost, föreläsare och digitaliseringsexpert.

  01:05:41
  Digitalisering har ändrat maktbalansen!I dagens avsnitt träffar vi digitaliseringsexperten och föreläsaren Ashkan Fardost som menar att vi alla har missförstått digitaliseringen och att framtiden formas av just digitaliseringen.-Internet har ändrat maktbalansen och det som förut var begränsat till små grupper får genom det digitala en enorm genomslagskraft som skapar en ny maktordning berättar Ashkan. Vi pratar även om hyperloop- hållbar rörpost för människor, öppen innovation samt skillnaden mellan digitisering och digitalisering.
 • 91. 91 Frederic Telander, VD på SolTech Energy

  57:09
  Solenergi uthyres!I dagens avsnitt av Hållbarhetspodden träffar vi Frederic Telander, VD på SolTech Energy han berättar om deras utveckling från uppstickare till storspelare inom Kina's solmarknad, att visionen är att alla fastigheter ska producera mer än de gör av med och att de inte säljer solceller utan hyr ut dem och hur man då får affären att gå ihop. Dessutom samtal om hur det är att samarbeta med kinesiska staten, att nanosolcellerna fortfarande är långt ifrån produktion och att det bara behövs en timmes sol för att täcka alla människors energibehov i ett helt år och vad som krävs för att nå dit.
 • 90. 90 Sebastian Schauermann, VD Taku Taku

  52:26
  Passion för hållbar mat!I dagens avsnitt träffar vi Sebastian Schauermann kock, VD & grundare till Taku Taku den veganska snabbmatskedjan som tar marknaden med storm. Knappt ett år gamla har de redan hunnit vinna många priser för sin spännande mat, som är helt vegansk, ett medvetet val som lockar allt fler. -Vi har ett inkluderande koncept så vår mat passar alla som gillar god mat. 90% av våra gäster är varken veganer eller vegetarianer säger Sebastian. Taku Taku växer så det knakar, innan året 2018 är slut ska de ha 7 ställen och inom några år 30. Passionen för mat är Sebastian's drivkraft och att det blev vegansk snabbmatskedja var lite av en slump efter 30 år som framgångsrik kock i TV och med flera kokböcker på Sitt CV. Han är noga med alla råvaror och vill inte slänga något och berättar om skillnaderna mellan vegetariskt, veganskt, varför det är svårt att få allt ekologiskt och hur han har riggat sitt koncept så att det bara behövs en enda kock men massor av personlig service. Veckans Affärers Hållbarhetspodd görs av Jessica Cederberg Wodmar. Teknik Umami Produktion.
 • 89. 89 Anders Wijkman, författare och samhällsdebattör.

  01:00:16
  Sluta upp med kortsiktigheten!Anders Wijkman, författare och samhällsdebattör, menar att vikten av en ny upplysningstid är enorm då vårt samhälle är för kortsiktigt, vi behöver förstå värdet av långsiktighet och sluta tänka och agera i stuprör. Vi pratar även om behovet av cirkulärt affärstänk, att Sverige förlorar 42 miljarder årligen på dålig återvinning självklart även snack om klimat, befolkningsökning och tillit. Med en samlat erfarenhet av 47 års arbete från EU parlamentet, riksdagen, GS på Röda Korset, Naturskyddsföreningen och i egenskap av sittande ordförande i ROM klubben och Återvinningsindustrierna har han mycket att dela med sig av. Hans böcker fyllda av innovativt och normkritiskt tänk och han är just nu aktuell med nya boken Come on!