Share

cover art for Ep 13 - Rut, Melek och Lisa

Hållbara samtal

Ep 13 - Rut, Melek och Lisa

Season 1, Ep. 13

Välkomna till detta trettonde samtal i podcasten.


Vi pratar ofta om barn och unga i denna podcast. Dels för att det på många sätt är dem det gäller när vi pratar om hållbar utveckling. För att kunna se långt framåt och förstå hur vi bygger ett hållbart samhälle behöver vi lyssna och ha samtal över generationerna. I detta avsnitt handlar inte samtalet OM de unga, utan det är ett samtal MED de unga.


Så i detta avsnitt sitter jag ner och har ett samtal med Rut, Melek och Lisa som alla går sista året på gymnasiet i Malmö. Vi pratar om hur unga ser på hållbar utveckling och vad som är viktigt för dem. Vi pratar om skillnader inom deras generation, men också mellan generationer. Vi pratar om öppenhet, att kunna argumentera, om att skaffa sig kunskap och att lyssna på varandras erfarenheter. Vi pratar såklart om sociala medier och algoritmer, som är en enormt stor del av ungas liv idag. Och i samband med detta pratar vi också om något som är viktigare än någonsin, källkritik.


Om du har frågor eller feedback får du gärna kontakta oss på malmo.se/hållbarasamtal och som vanligt blir jag glad om du sprider podcasten till kollegor, vänner och bekanta.

More episodes

View all episodes

  • 12. Ep 12 - Ludwig Sonesson

    01:04:08||Season 1, Ep. 12
    Det börjar närma sig sommar och därmed varmare väder. Det är många som har längtat efter vinterns kyla och mörker. Och det är härligt med varma sommardagar. Dock innebär det nu för tiden också en hel del utmaningar. Vi har haft varma dagar förr, men i och med att klimatförändringarna har gått så långt som de faktiskt har, så får vi fler, längre och mer intensiva värmeböljor. Vad innebär det egentligen? Vad innebär det för oss människor när klimatet blir varmare? Hur påverkar det oss i hur vi tänker, beter oss och hur vi bygger våra hus och våra städer?I det här avsnittet sitter jag ner med Ludwig Sonesson och pratar värme och värmeböljor. Vi pratar om vad vi göra när det är en värmebölja, både för oss själv och för andra. Vi pratar om hur vi jobbar med att minimera effekterna av värmeböljor och om att det finns många i vårt samhälle som faktiskt jobbar med detta utan att egentligen veta om det. Så som bibliotekarier, personal på museer, hemvården och de som jobbar med sociala frågor, som segregation, tillhörighet och utbildning.I det här avsnittet berättar också Ludwig lite om vad vi ska tänka på nu när den varmare årstiden kommer. Att vara medvetna om vårt beteende är en av de viktigaste faktorerna, både för din egna hälsa, men även för de runt omkring dig. Så, även om det var kallt ute när Ludwig och jag träffades, så var detta ett varmt och fint samtal. Jag hoppas du får med dig ny kunskap och många nya tankar efter att ha lyssnat på samtalet mellan Ludwig och mig. 
  • 11. Ep 11 - Veronika Hoffmann

    01:05:27||Season 1, Ep. 11
    Vad innebär det att vara värdstad för världens största musiktävling och hur kan vi göra det på ett hållbart sätt? I det här avsnittet sitter jag ner med Veronika Hoffmann som samordnar hållbarhetsarbetet när Malmö ska vara värdstad för Eurovision 2024. Vi pratar om certifiering, om att vara kreativ, återanvända, inkludera och att skapa folkfest. Jag hoppas du får en riktigt fin stund när du lyssnar på detta samtalet. Och som alltid, jag blir jätteglad för feedback och frågor. Gå in på malmo.se/hållbarasamtal och kontakta oss. Sprid gärna podcasten till kollegor, vänner och bekanta. Det gör mig alltid väldigt glad.
  • 10. Ep 10 - Daniel Olsson

    54:34||Season 1, Ep. 10
    Jag sitter ner och samtalar med Daniel Olsson som jobbar som chef för en sektion som heter demokrati och val. Vad är egentligen ett val och hur går det till när vi alla ska gå till valurnorna och lägga vår röst? Vi pratar om hur viktiga demokratiska och rättssäkra väl är för vårt samhälle och om hur det är en nödvändighet för ett hållbart samhälle. Vi pratar om vårt svenska valsystem, som har väldigt högt förtroende bland våra medborgare och om den viktiga uppgiften att bevara och vårda detta förtroende. Det var riktigt fint att sitta ner med Daniel och pratar val och demokrati. Daniel är otroligt passionerad runt detta och sitter inne med så mycket kunskap. Jag hoppas ni får en riktigt bra stund när ni lyssnar på vårt samtal.Har du frågor eller tankar så hör gärna av dig. Kontaktuppgifter finns på podcastens hemsida på malmo.se/hållbarasamtal. Och, sprid gärna podcasten till kollegor, vänner och bekanta. Det är alltid fint och uppskattat. 
  • 9. Ep 9 - David Gelebo

    01:00:59||Ep. 9
    I det här avsnittet kommer vi prata om hållbar utveckling som ämne i gymnasieskolan. Om hur viktigt det är att kommunicera hållbar utveckling på rätt sätt för att skapa förståelse och nyfikenhet. Vi pratar om de unga som snart kommer ut från skolan och in i vuxenlivet och som inom en snar framtid kommer bli kollegor med dig och mig. Jag sitter ner och har ett samtal med David Gelebo som jobbar som förstalärare på Latinskolan i Malmö. David har under många år jobbat som lärare och har bra insikt i hur unga ser på och tar sig an ämnet hållbar utveckling. Jag hoppas du får en riktigt fin stund när du lyssnar på samtalet mellan David och mig.Om du har några tankar, frågor eller feedback får du gärna höra av dig till oss och det gör du på malmo.se/hållbarasamtal. Sprid gärna podcasten till kollegor, vänner och familj.
  • 8. Ep 8 - Nina Hellström Narancic och Claes Ramel

    51:58||Ep. 8
    I det här avsnittet kommer vi prata lite mer om den ekonomiska dimensionen, men på ett sätt som visar hur den hänger ihop med både den ekologiska dimensionen och den sociala dimensionen. Jag sitter ner och pratar om gröna och sociala obligationer tillsammans med Nina Hellström Narancic och Claes Ramel. Vi pratar om vad en obligation är, vad som gör en obligation grön eller social och om varför detta är så viktigt att ha med i utvecklingen av vår stad. Jag hoppas du får en riktigt fin stund när du lyssnar på samtalet med Nina och Claes. Om du har några tankar, frågor eller feedback får du gärna höra av dig till oss och det gör du på malmo.se/hållbarasamtal. Sprid gärna podcasten till kollegor, vänner och familj.
  • 7. Ep 7 - Sebastian Drott

    01:04:20||Season 1, Ep. 7
    I det här avsnittet kommer vi in på alla tre dimensionerna av hållbarhetsbegreppet. Vi pratar om rymdduschar, sysselsättning och om att våga testa. Jag sitter ner med Sebastian Drott och pratar om näringslivsutveckling. Sebastian har under många år jobbar med näringslivsutveckling och har många kloka tankar att dela med oss. Sebastian fick också ett väldigt fint pris tilldelat sig under 2023. Jag passar på att önska en god jul och ett gott nytt år. Jag hoppas du får en bra stund att lyssna på det här samtalet mellan mig och Sebastian.Om du har några tankar, frågor eller feedback får du gärna höra av dig till oss och det gör du på malmo.se/hållbarasamtal. Sprid gärna podcasten till kollegor, vänner och familj.
  • 6. Ep 6 - Mikael Palmgren

    01:09:31||Season 1, Ep. 6
    I det här avsnittet sitter jag ner och pratar med Mikael Palmgren som är verksamhetschef för Marint kunskapscentrum i Malmö. Vi pratar om hur ett sjukt hav blev friskt, om brobygge, tokiga översättningar, inspirernde barn och ålgräs. Mikael har jobbat med marina frågor i många, många år och det märks när han delar med sig av kunskap, inspiration och erfarenheter. Jag hoppas innerligt att ni tycker om samtalet med Mikael.Har ni frågor, tankar eller feedback kan ni gå in på podcastens sida på malmo.se/hallbarasamtal och vill ni veta mer om Malmö stads arbete med Agenda 2030 hittar ni detta på malmo.se
  • 5. Ep 5 - Gezim Isufi

    58:59||Season 1, Ep. 5
    I det här avsnittet sitter jag ner och pratar med Gezim Isufi som jobbar som rektor för ett antal förskolor i Malmö. Vi kommer prata om vikten av att tidigt i åldrarna få barn att känna mening och tillhörighet till sig själv, om att vi människor är en del av naturen och har samma basbehov som de flesta andra levande organismer. Om hur viktigt det är att redan i unga år få barn att hitta sin inre styrka. Vi pratar också om att vara ledare i en hållbar utveckling och hur viktigt det är att vara modig i det. Boken som Gezim varit medförfattare i heter Hållbarhet och egenmakt i förskolan.Har ni frågor, tankar eller feedback kan ni gå in på podcastens sida på malmo.se/hallbarasamtal och vill ni veta mer om Malmö stads arbete med Agenda 2030 hittar ni detta på malmo.se