Share

cover art for Barns självkänsla

Glappet -För oss oroliga föräldrar

Barns självkänsla

Beteendevetaren Petra Krantz Lindgren hjälper oss att reda ut skillnaden mellan barns självförtroende och deras självkänsla. Hur stärker vi självkänslan i en samhällskontext som fokuserar mer på prestation än att vara nöjd med- och tycka om sig själv för den man är? Petra har skrivit boken "Med känsla för barns självkänsla".

More episodes

View all episodes

 • Mitt barn, stereotyp reklam och #metoo

  57:16
  Vem mår egentligen sämst av stereotyp reklam? Hur gör man för att konstruktivt prata med sina barn om reklam och dess påverkan? Hur vaccinerar man sina barn mot reklamens negativa påverkan? Stämmer det att inkludering och mångfald i reklam säljer mer än den stereotypa, varför är marknads- och reklamchefer 10 år efter sin tid, och hur ska vi prata med våra barn om #metoo och göra världen bättre för alla?
 • Bonusförälder

  45:06
  Vi pratar om barn i separerade relationskonstellationer, utmaningen det innebär att bli bonusförälder, om vilka känslor som kan infinna sig i en ny relation där barn är inblandade och hur lejonen brukar göra? Hur pratar man med barn om så svara saker som döden och hur kan man tänka för att lättare förstå barns tankar och deras situation? Författaren och programledaren Farzad Farzaneh hjälper oss att förstå mer.
 • Stressade barn

  47:00
  Vad är stress och vad händer i kroppen? Är stress bra eller dåligt? Hur gör vi när barn uppvisar tecken på negativ stress? Hur påverkar den fysiska miljön barns stress? Kan barn gå in i väggen? Ska man prata om hemska saker de kan snappa upp i ? Ylva Ellneby, författare, förskollärare, tal- och specialpedagog ger oss tips och trix.
 • Idrottsföräldrar

  53:55
  Hur ska vi skapa framgångsrika idrottare och samtidigt få alla att ha roligt? Är det bra att låta barn elitsatsa tidigt? Har idrott blivit en statusmarkör? Vilka värden finns i idrotten? Kan idrotten fostra, i så fall vad? Hur kan Ljubomir Vranjes med mycket emot sig ändå bli en av världens bästa handbollsspelare? Hur ska vi hantera idrottsföräldrar som bär sig illa åt?
 • Läsandets magi

  48:31
  Är ljudböcker också att betrakta som böcker, vad är egentligen läsning idag, varför är det viktigt att börja läsa tidigt och varför är just högläsning så otroligt viktigt? Författare, lärarutbildaren och läsambassadören Anne-Marie Körling sprider ljus över våra funderingar.
 • Den Bråkiga familjen

  47:50
  Är konflikter i barnfamiljen bra? Hur ska man guida sina barn i förmågan att hantera konflikter? Hur undviker man att konflikter mellan föräldrar och barn går över styr? Är ”5 gånger mer kärlek” en lösning för att lära barn hantera konflikter i vuxen ålder? Vilken betydelse har lyhördhet och nyfikenhet för relationer och konflikter? Psykologen och författare Martin Forster ger oss tips och lösningar.
 • Barn med missbrukande föräldrar

  35:38
  500 000 barn lever i familjer med föräldrar som mår psykiskt dåligt och/eller missbrukar alkohol och droger. Hur hjälper man och hur bemöter man barn som man misstänker lever i en sån familjesituation? Vad gör man på parmiddagen när någon blir för packad inför sina barn? Denise Madsen från barnrättsorganisationen Maskrosbarn jobbar med just dessa barn och ger oss värdefulla råd och tips.
 • Carolina Lunde "Barn och Kroppsideal"

  42:19
  Dr Carolina Lunde från Göteborgs Universitet forskar kring kroppsuppfattning i vårt samhälle. Vi talar om kroppsideal, utseendefixering och normer kring hur man ser ut och vad som anses vara viktigt för både tjejer och killar.