Share

cover art for Simone Sandell - möt eldsjälarna bakom kulisserna. Del 2 av 3

Gilla häst-podden

Simone Sandell - möt eldsjälarna bakom kulisserna. Del 2 av 3

Season 3, Ep. 44

I sitt arbete som polis och förhörsledare inom avdelningen för grova brott har Simone Sandell genom åren mött många utsatta människor.

Hemma på gården tillsammans med sina hästar tankade hon själv kraft och styrka, och började efterhand fundera på om detta skulle kunna var en plats även för andra att göra detsamma.


Idag driver hon Fridstorp hästverksamhet, som på bara några år etablerat sig som en viktig och uppskattad plats dit barn, unga och vuxna kommer för att må bättre.

För att tillsammans med hästar och gårdens andra djur få hjälp och stöttning att läka och stärkas. Simone har under kort tid fått flera fina utmärkelser, bland annat som Årets Hästvän och även tagit emot kommunens Tillgänglighetspris. Hon är utbildad naturhälsoguide, Lära med Hästar handledare och har gått kurser i Humlamaden-modellen. Hon är också mamma till två flickor, varav en "hemmakämpare". 


I detta avsnitt delar Simone sin resa. Vi pratar givetvis häst och hur hästar kan bidra och göra skillnad. Men vi är också nyfikna på vad krävs för att bygga upp en verksamhet som Fridstorp. Hur gör man? Och ringer även upp en av Simones många klienter för att höra vad Fridstorp har betytt för henne.

Häng med!

More episodes

View all episodes

 • 50. Margareta ”Maggan” Håkansson - sammanfattar 30 år av kunskap och klokskap

  43:13
  I detta avsnitt träffar vi ingen mindre än Margareta ”Maggan” Håkansson, idag 74 år ung, och en legend inom området Hästunderstödda insatser (HUI). I över 30 år har Maggan tagit hjälp av hästen i patientbehandlingar på olika sätt, men också studerat, forskat och spridit kunskap om hur hästar gör skillnad - vilket definitivt bidragit till att fler fattat galoppen!Häng med på ett samtal som tar sin början i utvecklingen av Hästunderstödda insatser i Sverige, från tidigt 90-tal till där vi är idag och som mynnar vidare ut i forskning, studier, teorier och Maggans personliga erfarenheter och tankar framåt. Ett spännande avsnitt för dig som vill tanka kunskap, klokskap och inspiration - från en av de mest erfarna inom HUI-branschen.
 • 49. Nyårskarameller 2023 med Per Skoglund, Paulina Bengtsson & Sandra Ruuda

  01:20:21
  Hääääng med när Gilla Häst poddens parhästar Malin Andersson och Lisa Thorngren ser tillbaka på året som gått! Tillsammans med spännande gäster hissar de några av alla fantastiska hjältar, hästar, historier och initiativ som bidragit och gjort skillnad under året. Men det blir också en och annan diss. Med på tråden finns bland andra Per Skoglund från TV4:as Hästonsdag, Paulina Bengtsson från Hälsa med Häst och Svenska Ridsportförbundets ordförande Sandra RuudaTack alla poddlyssnare för detta år! Tack alla hästar därute som gör skillnad och bidrar till välmående och gör oss till bättre människor.Gott nytt år önskar vi på Gilla Häst podden!
 • 48. Inga-Britt och Jessica - möt beslutsfattarna som Gillar Häst, del 3 av 3

  33:51
  I denna miniserie får vi möta några av alla beslutsfattare där ute. De som bestämmer och som kanske har en position, en påse pengar eller på andra sätt kan påverka möjligheterna för att fler ska få tillgång till välgörande hästkrafter. I vårt tredje avsnitt träffar vi skolcheferna Inga-Britt och Jessica från Båstad kommun som vågar tänka utanför boxen och som under en tvåårsperiod kommer låta utvalda elever få prova på att Lära med Hästar.Vi undrar såklart, vad var det som gjorde att Inga-Britt och Jessica fick upp ögonen för detta? Vad har de sett för effekter och resultat såhär långt? Och hur får vi fler skolchefer där ute att fatta galoppen? Häng med!
 • 47. Hilde Hauge Langeland - möt beslutsfattarna som Gillar Häst, del 2 av 3

  34:28
  I detta avsnitt träffar vi forskaren, lektorn, författaren utbildningssamordnare och hästälskaren Hilde Hauge Langeland från Norge. Hilde har under många år arbetat aktivt för att fler ska få tillgång till välgörande hästkrafter och är kanske en av de mest sakkunniga inom området på våra breddgrader. Vi undrar - vad är det som krävs för att få fler att fatta galoppen? Vad ser Hilde för möjligheter och utmaningar och vad kan vi i Sverige lära oss av vårt kära grannland för att lyfta hästunderstödda insatser till nästa nivå? Häng med!
 • 46. Alexandra Anstrell - möt beslutsfattarna som Gillar Häst, del 1 av 3

  34:03
  Alexandra Anstrell är riksdagsledamoten som förutom sitt förtroendeuppdrag även tagit initiativ till och grundat Riksdagens Hästnätverk - ett forum för att lyfta viktiga politiska frågor för svensk hästnäring. Hittills har Alexandra och hennes kollegor i nätverket inte bara lyckats få upp hästfrågor på den politiska kartan, de har också konkretiserat ett antal målsättningar och genomfört både seminarium och en rad olika studiebesök runt om i landet - bland annat hos Gilla Häst poddens programledare Lisa Thorngren som driver Lära med Hästar (lyssna på den poddintervjun i ”Hästpartiets poddcast” https://spotify.link/mfYj9SGQsDb)För Gilla Häst podden berättar Alexandra om Riksdagens Hästnätverk, vilka frågor står högst på agendan och vad krävs för att få gehör i maktens korridorer. Vi får också några konkreta tips på hur man krokar arm med sina lokalpolitiker - och får dem att Gilla Häst. Häng med!
 • 45. Sanna Lundell - möt eldsjälarna bakom kulisserna. Del 3 av 3

  56:55
  Sanna Lundell är är för många känd som journalist, författare, bloggare och programledare. Hon är dotter till musikern Ulf Lundell och har under senare år skrivit både böcker, gjort programserier och radioföljetonger om medberoende och beroendeproblematik. Men Sanna är också utbildad Natural Horsemanship instruktör och en hästälskare ut i fingerspetsarna! Det är hos hästarna och tillsammans med flocken ute på stall Stora Lundby utanför Stockholm som Sanna själv hämtar sin energi och kraft. Sedan en tid tillbaka finns möjlighet för andra att göra samma sak.För Gilla Häst podden berättar Sanna om sitt koncept ”Horse Yoga Love”- och framförallt vad hästar kan göra för oss människor, om vi bara är villiga att släppa in dem. Sanna delar också med sig av sin bästa entreprenörstips, om sina tankar inför framtiden och vad hästarna har betytt för henne själv.Ett viktigt, inspirerande och varmt samtal. Häng med!
 • 43. Paulina Bengtsson - möt eldsjälarna bakom kulisserna. Del 1 av 3

  27:58
  När Paulina Bengtsson var 22 år gammal träffade hon en man som utsatte henne för grova sexuella övergrepp. Han dömdes senare till maxstraffet, 14 års fängelse, och kom att beskrivas som en av Sveriges värsta sexbrottslingar. Idag, 22 år senare, driver Paulina Hälsa med Häst. Hästarna var en avgörande pusselbit för att Paulina själv skulle klara av att läka - och leva. Idag tar hon hjälp av sina fyrbenta kollegor för att hjälpa andra. Och hon har på kort tid byggt upp och etablerat en fantastisk verksamhet.För Gilla Häst podden berättar Paulina delar av sin historia. Vi pratar om hur mörker kan vändas till ljus. Om hopp, livsglädje och såklart hästar. Vill är också nyfikna på - HUR man gör för att komma igång med en verksamhet som Hälsa med Häst. Vilka är målgrupperna som mår bäst av häst? Och hur får man beslutsfattare att fatta galoppen? Välkommen till vår andra miniserie för säsongen där vi möter några av alla fantastiska eldsjälar. Praktikerna.De som vill bidra och göra skillnad. Och som gör det - på riktigt!
 • 42. Sven Forsling och berättelsen om Stall Frossarbo. Del 3 av 3

  34:18
  I tredje och sista delen av vår miniserie med Sven Forsling berättar Sven om sin sammanfattning i fem enkla steg vad som hände mellan flickan och hästen på hans hyllade Stall Frossarbo. Stall Frossarbo tog emot tvångsomhändertagna flickor med olika psykosociala problem och gav dem mod och förutsättningar att komma vidare i livet. Allt med hjälp av hästar. Stall Frossarbo finns inte längre som behandlingshem och eldsjälen Sven Forsling, idag 85 år gammal, är sedan längre pensionär. Men kunskaperna och erfarenheterna som han bär på är livsviktiga.I den här podd serien har vi fått Svens förtroende att dela några av alla lärdomar och reflektioner från en livstid som chefspsykolog, forskare och inte minst föreståndare för Stall Frossarbo.Häng med.