Gezond Gesprek

Share

Ons voedselsysteem met hoogleraar Jaap Seidell

Season 2, Ep. 23

Doe jij je best om gezond te leven? Helemaal goed! In deze podcastserie geven we heel vaak tips en trucs om je daarbij te helpen. Maar in deze aflevering zoomen we eens uit naar de maatschappij. Want hoe komt het nou dat zoveel mensen in Nederland ziek zijn of overgewicht hebben? Is dat onze eigen schuld? Nee, vindt hoogleraar Jaap Seidell. Hij betoogt vol vuur dat we ziek worden door ons voedselsysteem, en door de manier waarop de gezondheidszorg is geregeld.


We moeten niet alleen werken aan onze eigen gezondheid, maar ook aan die van de maatschappij. Dat zou heel veel problemen voorkomen. Jaap Seidell schreef hierover het boek 'Andere kost', samen met psycholoog/onderzoeker Jutka Halberstadt. Deze podcastaflevering zet je echt aan het denken. Maakt onze maatschappij en onze voeding ons ziek? En is het niet eens tijd dat we de gezondheidsproblemen nu écht bij de wortel aanpakken?

 

Jaap Seidell is hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij doet onderzoek en adviseert diverse wetenschappelijke organisaties, waaronder de World Health Organisation en de Gezondheidsraad.

 

Gezond Gesprek wordt gepresenteerd door Karine Hoenderdos en geproduceerd door Jonne Seriese namens Dag en Nacht Media. De tune is van The Yearlings. Abonneren op Gezond Gesprek kan via Itunes. En natuurlijk kun je (en dat vinden we fijn!) een recensie achterlaten. Ook kun je je reactie op dit gesprek mailen naar gezondgesprek@gezondheidsnet.nl. En je vindt ons ook op Twitter: @gezondnieuws en @vankarine.

More Episodes

10/15/2021

De innige band tussen je darmen en je brein, met wetenschapper Robert Jan Brummer

Season 3, Ep. 4
Je kent vast wel de vlinders in je buik bij verliefdheid. Of dat je ergens heel zenuwachtig voor bent en dan ineens diarree krijgt. Het zijn allebei voorbeelden van de innige band die er bestaat tussen de hersenen en de darmen. De darmen worden ook wel het tweede brein genoemd! Hoe dat precies zit, legt gastro-enteroloog Robert Jan Brummer uit in deze intrigerende aflevering van Gezond Gesprek. Wist je dat zowel het bloed als het zenuwstelsel is betrokken bij de communicatie tussen darmen en de hersenen? Wist je dat het microbioom in je darmen seintjes aan het brein kan geven? Brummer vertelt in het gesprek hoe je goed voor je darmen en het microbioom kunt zorgen – zodat de communicatie tussen brein en darmen optimaal verloopt. Dat is goed voor buik én hoofd!Robert Jan Brummer is hoogleraar gastro-enterologie. Hij werkt al jaren aan de Zweedse Ő Universiteit en heeft daar een eigen onderzoekscentrum dat gespecialiseerd is in de relatie tussen voeding, darmen en hersenen.Gezond Gesprek wordt gepresenteerd door Karine Hoenderdos en geproduceerd door Jonne Seriese namens Dag en Nacht Media. De tune is van The Yearlings. Abonneren op Gezond Gesprek kan via Itunes. En natuurlijk kun je (en dat vinden we fijn!) een recensie achterlaten. Ook kun je mailen naar gezondgesprek@gezondheidsnet.nl. Al voor € 1,50 per maand word je Vriend van de Show en steun je onze podcast.