Share

cover art for Skipskattens forbannelse

Gamle greier

Skipskattens forbannelse

Season 8, Ep. 4

I 1599 skaper en svart katt kaos på et dansk-norsk seilskip. I en tid hvor troen på svart magi preger hverdagen, blir katten mistenkt for å stå i ledtog med djevelen. Flere frykter for livet og vil kvitte seg med dyret, men det er bare ett problem: Kongen som er ombord sier nei. Han har nemlig latt seg sjarmere av den svarte katten. 

More episodes

View all episodes

 • 16. (2:4) Spiontragedien på Arnøya

  21:41
  Familien Jørgensen fra Arnøya i Troms kartlegger nazistenes aktivitet i Nord-Norge våren 1943. Men det farlige motstandsarbeidet skal koste dyrt. Tyskerne mistenker at noen i området motarbeider dem, og setter i gang en intens jakt på de skyldige.
 • 15. (1:4) Spiontragedien på Arnøya

  27:57
  I 1943 er Norge okkupert av nazistene, og fiskeren Alf Jørgensen får hverdagen snudd opp ned når han blir involvert i risikabelt motstandsarbeid. Et spill av tilfeldigheter og storpolitikk gjør at familiefaren blir dratt inn i et stadig farligere spill. 
 • 14. Gründerens risikable aksjespill

  33:20
  Året er 1897, og folk fra hele landet flytter til Kristiania som vokser i et raskt tempo. Mange av dem er bønder og arbeidsfolk som har ambisjoner om å bli rike. En av dem er Christen Lyngaas fra Buskerud. I hovedstaden oppdager han at aksjehandel er en gullbillett til overklassen. Christens formue vokser raskt, men en dag kommer nedturen i kjølvannet av det store Kristianiakrakket. Den driftige mannen må pønske ut en risikabel plan for å holde hodet over vannet. 
 • 13. Live podkast Gamle greier: Spøkelset som avslørte en morder

  29:59
  En vinterdag i 1886 kommer sogneprest Arent Hartvigssøn til Skålvoll gård i Nordland. Gårdsfolket har invitert ham fordi de mener det spøker. Når sognepresten nøster opp i mysteriet, tar det hele en uventet og mørk vending.
 • 12. (2:2) Asbjørns flukt fra nazistene

  22:16
  På mirakuløst vis, har 23-år gamle Asbjørn Schultz overlevd britenes bombing av fangeskipet nazistene holdt ham på. Nå starter en livsfarlig flukt fra tyskerne som leter etter rømte fanger.
 • Gamle greier live: Spøkelse og ånder

  01:08
  Nasjonalbiblioteket sin podkast «Gamle greier» gjentar suksessen og inviterer til eit nytt liveshow! Trudde folk meir på spøkelse og ånder før i tida? 7. november er kvelden inspirert av det overnaturlege. Historiene du skal få høyre, kjem av den menneskelege trongen til å lage forklaringar på det uforklarlege. På scena møter du historikar Chris Nyborg, journalist Ina Charlotte Fjellhøy, programleiar Lars Hammeren Risberg og stumfilmpianist Håvard Antonsen.
 • 11. (1:2) Asbjørns flukt fra nazistene

  29:18
  Året er 1944. Nazsistene ser på Asbjørn Schultz som en bråkmaker og setter ham på en fangebåt med tusenvis av andre krigsfanger. Tilfeldigheter gjør at 23-åringen blir en del av den største enkelttragediene i Norge under andre verdenskrig. 
 • 10. Den brutale bondesvindelen

  28:23
  Året er 1929, og en rik og respektert bonde tilbringer natten på et hotellrom i Oslo med en 25-år gammel mann som i etterkant viser seg å være en del av en brutal gjeng med utpressere. Når bonden omsider tror han har sluppet unna, tar saken en uventet vending. 
 • 9. (2:2) Husmoren som ville bli krigsreporter

  22:13
  Med livet som innsats rapporterer norske Gerda Grepp fra borgerkrigen i Spania. Kampen mot fascismen har ført den ambisiøse unge kvinnen ut i verden og vekk fra familien og tryggheten i Norge. Men det viser seg snart at det ikke er krigen som utgjør den største faren i Gerdas liv.