Share

cover art for Overklassekvinnens dramatiske flukt fra nazistenes klør

Gamle greier

Overklassekvinnens dramatiske flukt fra nazistenes klør

Season 7, Ep. 11

Året er 1942. Nazistene trapper opp jakten på Norges jøder. I Oslo blir livet stadig vanskeligere for tysk-jødiske Eileen Bjørnson. Men det kjente etternavnet hun har fra ektemannen Bjørn, sønn av dikterhøvdingen Bjørnstjerne Bjørnson, holder henne trygg. Men en dag dør ektemannen, og Eileen er alene i et land okkupert av nazister. Fra uventet hold dukker det opp en hjelper som finner noe helt spesielt i Eileens egen bokhylle. Hilsener med underskrifter fra svigerfar. Men kan dette redde henne?

More episodes

View all episodes

 • 14. En viktig hilsen fra redaksjonen

  00:52
  Vårens sesong er ved veis ende, men vi har nyheter til deg.
 • 13. BONUSEPISODE: Bombebaronen - historien bak historien

  10:37
  Historiker Eirik Brazier forteller om hva von Rautenfels bombenettverk egentlig var ute etter - og om hvem den mystiske finnen på Søhrs kontor var.
 • 12. Johans kamp for å passe inn

  23:03
  Året er 1861. En 12 år gammel gutt fra romanifolket/taterne drømmer om å bli Norges første romani-lærer. Når myndighetene vil fornorske alle minoriteter, dukker det opp en mulighet - men er den verdt prisen? Vil du vite mer? Les saken og se intervjuet med idéhistoriker Idunn Victoria Rostøl på nb.no
 • Dømt liveshow 18. april!

  00:48
  Hørt Nasjonalbibliotekets middelalderpodkast Dømt? Programledere Aslak Sira Myhre og Ole-Albert Rønning Nordby kommer til Solli plass 18. april klokken 19.00 for å snakke om to historier fra middelalderen. Hent ut billett her!
 • 11. Jakten på bombebaronen

  23:58
  Året er 1916. Første verdenskrig krever millioner av menneskeliv. Norge er nøytralt, men det stopper ikke at norske sjømenn blir drept til sjøs. En politimann mistenker at angrepene er sabotasjevirksomhet. Og snart dukker det opp et tips som setter ham på sporet av en tysk baron.
 • Gamle greier er tilbake 11. april!

  00:56
  Under første verdenskrig var Norge nøytralt - men ved noen anledninger sto den skjøre nøytraliteten i fare for å smuldre opp. Én slik anledning var den såkalte "Rautenfels-affæren", da en tysk baron ble mistenkt for omfattende sabotasjevirksomhet på norske skip.
 • 10. Kongen som ville samle Norge under én lov

  25:55
  Etter nesten hundre år med borgerkriger i landet, får Norge en konge i 1261 som velger bort krig. Kong Magnus’ store livsprosjekt er å lage en ny og mer human lovbok som skal gjelde for hele riket. Den nye kongen vil blant annet forby hevn og i noen tilfeller erstatte fysisk straff med bøter.  Men erkebiskopen frykter at kongens prosjekt vil redusere kirkens makt, og saboterer Kong Magnus’ lovarbeid. Men kongen gir seg ikke, og klekker ut en plan for å komme i mål.
 • 9. (2:2) Norgeshistoriens dårligste spion?

  35:44
  Året er 1917. Mens første verdenskrig raser på kontinentet, har den norske kunstneren Alfred Hagn har sagt ja til å bli tysk spion. Oppdraget er å reise til London under dekke av å være journalist, for deretter å sende etterretning til tyskerne. Men allerede ved innreisen til England, møter nordmannen på problemer. Dette blir startskuddet for en ellevill spionhistorie som ender med en diplomatisk krise. 
 • 8. (1:2) Norgeshistoriens dårligste spion?

  28:37
  Alfred Hagn drømmer om å bli en stor kunster, men første verdenskrig setter en stopper for bohemlivet i Paris. Dessuten har mektige krefter har andre planer for den ambisiøse kunstneren. Tilfeldigheter gjør at Alfred roter seg inn i et tyskvennlig miljø i Kristiania. Og snart lar han seg verve som spion for stormakten Tyskland. Men nordmannen har sin egen agenda, noe som gjør jobben som spion vanskelig.Del to og siste del blir publisert 14. mars 2024