Share

cover art for Gunvor og Ruth: Kjærlighet i krigens skygge

Gamle greier

Gunvor og Ruth: Kjærlighet i krigens skygge

Season 9, Ep. 3

Tenåringen Gunvor Hofmo er et usedvanlig stort litterært talent, og ønsker å dele dikt med omverdenen. Men i 1940 blir voksenlivet og litterære ambisjoner satt på vent. En dag møter Gunvor sin sjelevenn Ruth Maier, en østerisk-jødisk flyktning. De innleder et forhold, men tiden er i ferd med å løpe ut. Nazistene har andre planer for Ruth.

More episodes

View all episodes

 • Dømt liveshow 18. april!

  00:48
  Hørt Nasjonalbibliotekets middelalderpodkast Dømt? Programledere Aslak Sira Myhre og Ole-Albert Rønning Nordby kommer til Solli plass 18. april klokken 19.00 for å snakke om to historier fra middelalderen. Hent ut billett her!
 • 11. Jakten på bombebaronen

  23:58
  Året er 1916. Første verdenskrig krever millioner av menneskeliv. Norge er nøytralt, men det stopper ikke at norske sjømenn blir drept til sjøs. En politimann mistenker at angrepene er sabotasjevirksomhet. Og snart dukker det opp et tips som setter ham på sporet av en tysk baron.
 • Gamle greier er tilbake 11. april!

  00:56
  Under første verdenskrig var Norge nøytralt - men ved noen anledninger sto den skjøre nøytraliteten i fare for å smuldre opp. Én slik anledning var den såkalte "Rautenfels-affæren", da en tysk baron ble mistenkt for omfattende sabotasjevirksomhet på norske skip.
 • 10. Kongen som ville samle Norge under én lov

  25:55
  Etter nesten hundre år med borgerkriger i landet, får Norge en konge i 1261 som velger bort krig. Kong Magnus’ store livsprosjekt er å lage en ny og mer human lovbok som skal gjelde for hele riket. Den nye kongen vil blant annet forby hevn og i noen tilfeller erstatte fysisk straff med bøter.  Men erkebiskopen frykter at kongens prosjekt vil redusere kirkens makt, og saboterer Kong Magnus’ lovarbeid. Men kongen gir seg ikke, og klekker ut en plan for å komme i mål.
 • 9. (2:2) Norgeshistoriens dårligste spion?

  35:44
  Året er 1917. Mens første verdenskrig raser på kontinentet, har den norske kunstneren Alfred Hagn har sagt ja til å bli tysk spion. Oppdraget er å reise til London under dekke av å være journalist, for deretter å sende etterretning til tyskerne. Men allerede ved innreisen til England, møter nordmannen på problemer. Dette blir startskuddet for en ellevill spionhistorie som ender med en diplomatisk krise. 
 • 8. (1:2) Norgeshistoriens dårligste spion?

  28:37
  Alfred Hagn drømmer om å bli en stor kunster, men første verdenskrig setter en stopper for bohemlivet i Paris. Dessuten har mektige krefter har andre planer for den ambisiøse kunstneren. Tilfeldigheter gjør at Alfred roter seg inn i et tyskvennlig miljø i Kristiania. Og snart lar han seg verve som spion for stormakten Tyskland. Men nordmannen har sin egen agenda, noe som gjør jobben som spion vanskelig.Del to og siste del blir publisert 14. mars 2024
 • 7. Irakeren og det norske oljeeventyret

  33:18
  Året er 1968. I Irak har den 34 år gamle oljegeologen Farouk Al-Kasim lagt en risikabel fluktplan for å få familien sin til Norge. Det blir starten på en av de mest utrolige historiene fra det norske oljeeventyret.
 • 6. Lillehammer-OLs tyske far

  29:38
  Over ti år før Lillehammer- OL i 1994 var en realitet, hadde den innflyttede tyskeren Wolfgang Müller en ellevill drøm: Han var fast bestemt på å få OL til hjembyen Lillehammer. Dette ble starten på en lang reise preget av motgang og politisk spill som skulle koste Wolfgang mer enn det han kanskje hadde sett for seg.
 • 5. (2:2) Den norske prestefruens amerikanske opprør

  21:12
  Oline Muus risikerer å miste alt når hun i tillegg til å saksøke sin egen ektemann pastor Bernt Muus, må møte mennene i menigheten i en slags intern rettssak. Saken har rystet hele det norske Amerika, og nå venter alle spent på utfallet i kirken. Vil prestefruen bli fryst ut fra fellesskapet i menigheten for å ha trosset deres regler? Oline stiller godt forberedt, og er fast bestemt på å forsvare seg selv, til tross for at kvinner ikke har talerett i kirken.