Gamle greier

Share

Norske Henriette lurte døden i konsentrasjonsleiren

Season 7, Ep. 7

Året er 1944. Småbarnsmoren og læreren Henriette Bie Lorentzen jobber dag og natt i den fryktede konsentrasjonsleiren Ravensbrück etter å ha blitt tatt på fersken som motstandskvinne hjemme i Norge. Akkurat i det hun har forsonet seg med døden, dukker det opp uventet hjelp som skal tenne håpet. 

Flere episoder

 • 15. Den gåtefulle millionæren fra Christiania

  22:13
  En høstdag i 1869 dukker en mystisk riking opp i Christiania med en kasse full av penger. Journalistene begynner å grave i fortiden til mannen med kassen, og snart dukker den ene oppsiktsvekkende historien etter den andre opp fra glemselen.
 • 14. Dødelig loddtrekning: Skipsforliset fra helvete

  21:39
  En vinterdag i 1892 går norske Ole ombord på skipet Thekla, som skal krysse Atlanterhavet fra USA til Europa. Men på overfarten møter de på et voldsomt uvær som ødelegger skipet. Kun Ole og tre andre sjømenn overlever ved å klamre seg til skipsrestene. Men kampen for å holde seg i live blir mer brutal enn noen kunne ha sett for seg.
 • 13. Kodenavn Aslak. Studinen som ble storspion

  26:40
  Året er 1940. Den 20-år gamle studenten Anne Sofie forakter nazistene som styrer Norge med jernhånd. Hun bestemmer seg for å gjøre motstand, og begynner et livsfarlig dobbeltliv som etterretningsagent. Til tross for sin unge alder og uskyldige utseende, når hun raskt til topps i organisasjonen XU. Men en dag kommer nazistene på sporet av henne, og hun må gå i dekning rett under nesa på både Gestapo og sin egen familie.
 • 12. De mystiske barneforsvinningene i Kristiania

  27:54
  En sommerdag i 1900 fikk politiet en forsvinningssak på bordet: en liten gutt var blitt borte fra fosterhjemmet sitt. Jo mer de gravde i saken, jo tydeligere ble det at det dreide seg om noe annet, og mørkere, enn en vanlig forsvinningssak: de var nemlig på sporet av en kriminell bande som drev rovdrift på barn.
 • 11. Overklassekvinnens dramatiske flukt fra nazistenes klør

  33:03
  Året er 1942. Nazistene trapper opp jakten på Norges jøder. I Oslo blir livet stadig vanskeligere for tysk-jødiske Eileen Bjørnson. Men det kjente etternavnet hun har fra ektemannen Bjørn, sønn av dikterhøvdingen Bjørnstjerne Bjørnson, holder henne trygg. Men en dag dør ektemannen, og Eileen er alene i et land okkupert av nazister. Fra uventet hold dukker det opp en hjelper som finner noe helt spesielt i Eileens egen bokhylle. Hilsener med underskrifter fra svigerfar. Men kan dette redde henne?
 • 10. Svartmetallpioneren som ble besatt av døden

  29:24
  Året er 1988. Svenske Pelle Ohlin får musikkdrømmen oppfylt i Norge: Han blir sanger i metallbandet Mayhem. På rekordtid blir han en sagnomsust skikkelse i miljøet. Men 19-åringen bærer på et mørkt traume som ikke slipper taket. 
 • 9. Satanistdrapet som rystet Norge

  22:47
  Året var 1992, og en etter en ble norske kirker tent på og brent ned til grunnen. Pilene pekte mot et lite miljø med unge menn som virket tiltrukket av mørke krefter, dyster symbolikk og sterke antikristne holdninger. Politiet lette intenst etter brannstifterne, og alvoret økte da en lederskikkelse i svartmetallmiljøet ble brutalt myrdet.
 • 8. Den avrevne hånda på Finnmarksvidda

  31:42
  Året er 1982. En betent konflikt deler Norge i to. Staten vil demme opp Altaelven i Finnmark for å bygge kraftverk. Det får mange samer og miljøaktivister til å se rødt. I desperasjon bestemmer småbarnsfaren Niillas Somby seg for å bruke dynamitt for å bli hørt. Men resultatet blir ikke som han har tenkt.