Share

cover art for Beredskapshagen- slik kan du få mat og næring fra plenen din

Friskere Viten

Beredskapshagen- slik kan du få mat og næring fra plenen din

Hva gjør du hvis mattilgangen blir begrenset eller forsyninger stopper helt opp?

Kan en løsning ligge i plenen din? Og hvilke positive konsekvenser har en kjøkkenhage for beredskap, klima og lommebok?


Gjest i denne episoden, Anders Nordrum, er gartner, foredragsholder og forfatter. Sammen med klinisk ernæringsfysiolog og fagsjef for Nycoplus, Åse Andresen, deler han matnyttige tips til hvordan du kan skaffe næringsrik mat fra plenen din, samtidig som du bidrar til nasjonal matsikkerhet.


Dette hører du:

00:00: Hva legges i begrepet beredskap og matsikkerhet?

00:54: Hvordan kan du få næringsrik mat fra plenen din.

01:45: Introduksjon av gjest, gartner Anders Nordrum. 

05:34: Er det mulig å bli selvberget gjennom en kjøkkenhage? 

08:13: Hva må du tenke på i et 72-timers beredskapsperspektiv?

12:58: Kulturhistoriske perspektiv på kriseberedskap. Hvordan tenke kollektivt!

20:00: Arbeid som motvekt til avmakt og traumer i en katastrofe-situasjon.

21:09: Matauke gjennom å utnytte ressursene rundt oss.

23:13: Hvordan skape gode holdninger og kollektive beredskapsstrategier.

24:50: Konkrete råd og jordnær kunnskap som gjør det enkelt å komme i gang.

27:16: Hvordan drive økologisk og unngå sprøytemidler– og hva er gullvann egentlig? 

33:35: Hvilke vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer kan de ulike vekstene gi deg? 

34.30: Forvirring rundt jod. Dette er det du må vite.

38:08: Kjøkkenhagen og markens grøde i et økonomisk- og klimaperspektiv.

47:10: Vi gir deg matnyttige tips og sår et frø for å motivere deg til å komme i gang!

More episodes

View all episodes

 • Hvordan få en bedre overgangsalder?

  46:06
  Kvinner lever stadig lengre med sine overgangsplager, og er dette noe man må lide seg gjennom i stillhet?  I denne episoden snakker vi om temaer og symptomer knyttet til overgangsalderen som vektøkning, tørre skjeder, manglende sexlyst, økt risiko for sykdom– med mer. Gynekolog og forfatter av boken «Hetetokter og kalde fakta» Helena Enger og jordmor Anita Prante, kjent for mange fra podcasten og instagram-profilen Menopause by Anita, deler av sin kunnskap samt gir forskningsbaserte råd om forebygging og behandling. Lytt og bidra til at du selv, eller andre som trenger det, kan få en bedre overgangsalder. Dette hører du: 00:00: Vi trenger vi mer kunnskap og fokus på kvinnehelse! 00:43: Symptomer og kjente tegn overgangsalder. Få eksperthjelp og råd! 03:00: Introduksjon av gjestene; Helena Enger, gynekolog og forfatter av boken «Hetetokter og kalde fakta» og jordmor Anita Prante, kjent for mange fra podcasten og instagram-profilen Menopause by Anita. 05:25: Hvordan løfte kunnskapsnivået og gi råd om behandling.  09:07: Vektøkning og muskeltap. Hva er årsaken og hvordan kan vi forebygge? 17:07: Risiko for sykdom knyttet til overgangsalder. Hvordan forebygge og behandle? 19:11: Symptomer og behandling av tørr skjede og vaginale endringer. 23:40: Mange opplever dalende sexlyst. Hvordan virker testosteron-behandling?25:06: Nyere forskning og annen behandling som kan gi oss en bedre overgangsalder. 26:42: Hvordan fungerer hormonterapi- og er det farlig? Forskningsbaserte fakta. 31:33: Hvorfor er det så mange myter og stigma rundt kvinneplager og overgangsalder? 41:15: Kunnskap gir mulighet for å ta bedre valg, og derfor få en bedre overgangsalder! 34:11: Kvinnehelse i fokus. Hvilke kunnskapshull må vi fylle? 41:47: Avslutning og en appell om mer åpenhet. 
 • Lyst på barn? Myter og ekspertråd om det å bli gravid

  29:47
  Hjelper det å spise rått kjøtt, østers og ligge med beina i været etter samleie når du vil bli gravid? Og hvordan påvirker kosthold og stress, både kvinner og menn, som prøver å få barn?Vi møter gynekolog og fertilitetslege ved Aleris, Caroline Becker, som sammen med Åse Andresen, klinisk ernæringsfysiolog og fagsjef for Nycoplus, knuser noen myter og deler av sin kunnskap om fertilitet. Dette hører du i episoden: 00:00: Hva kan årsakene være til at du ikke blir gravid? 00:55: De tre vanligste årsakene til infertilitet. 01:55: Intro av gjest, gynekolog og fertilitetslege, Caroline Becker.03:40: Finnes det noen mirakelkurer?  06:31: Hvilke næringsstoffer er spesielt viktige når du planlegger å bli gravid? 09:41: Ett av åtte par som prøver sliter med å bli gravide. Hva kan man gjøre?   12:10: Det du trenger å vite om IVF, sæd- og eggdonasjon. 14:58: Hvor stor rolle spiller egentlig vekt, ernæring, livsstil og stress for fertilitet? 19:46: Stemmer det at man blir lettere gravid når man slutter å prøve? 20:25: Alder en faktor. Hvor lenge bør man egentlig vente? 22:50: Bør mannen ‘’spare’’ på sæden - eller er det motsatt? 23:39: Fakta og myter om fertilitet.27:35: Noen siste tips og råd å ha med seg inn i prosessen.28:30: Takk til ekspertpanelet og på gjenhør!
 • Ungdommelige menneskers hemmelighet

  32:23
  Noen folk utstråler en frisk, aktiv og leken side, og blir oppfattet som ungdommelig hele livet gjennom. Hva er det disse personene gjør som er annerledes, og hva kan man gjøre for å ivareta disse sidene i seg selv? Selv om det er godt at ungdomstidens kaotiske tilværelse er forbi, er det ikke alle som synes det er like godt å bli eldre. Man kan akseptere og bære sin alder med verdighet og samtidig ikke la den begrense deg. Det mener lege og forfatter Bente Klarlund Pedersen, og coach og mentaltrener Christine Otterstad, som sammen med klinisk ernæringsfysiolog Åse Andresen diskuterer hvordan vi kan aktivere vår indre ungdomskilde gjennom livsstil, aktivitet og kostholdet.  Dette hører du i episoden:00:30: Kan ungdomskilden finnes i oss selv?02:30: Hvordan påvirker kosthold og livsstil alderdommen?03:30: Dagens gjester er lege og leder for et sunnhetsforskningssenter, Bente Klarlund Pedersen, som har gitt ut boken «Yngre med årene» og mentaltrener og forfatter Christine Otterstad. 08:30: Hvordan kan vi endre vår oppfatning og knuse myter rundt alder?12:30: Forskningsprosjektet «14 dager på Mallorca all inclusive».15:00: Hvordan balansere kos på den ene siden, og sunnhet på den andre?20:00: Å leve i en jeg-kultur fremfor en oss-kultur og hvordan det påvirker oss.21:00: Hvordan kan «meningen med livet» påvirke lykkenivået?25:00: Hvordan kosthold og livsstil påvirker hvor gammel man ser ut.30:00: Gode råd på veien videre.
 • Søvnforstyrrelser og ekspertråd for bedre søvn

  44:42
  Tilstrekkelig søvn kan være ren medisin for både det fysiske og det mentale. Søvn er gratis og kroppens eget life support-system. Hva skjer da når du sliter med å sove?Denne episoden er spekket med gode tips og veldokumenterte råd for bedre søvn. Du vil lære noe nytt om noe av det mest vanlige i våre liv; nemlig søvn. Fra det å forstå søvnens faser og funksjoner i kroppen til sammenhenger mellom døgnrytme, risiko for sykdom og vektproblematikk. I denne episoden får både A- og B-mennesker ny og spennende kunnskap om søvnens egenskaper. Dette hører du i episoden:00:00: Verdensrekorden i å være våken lengst.00:30: Hvorfor er det så mange som sliter med å sove?03:00: Kan man hente seg inn med søvn i helgene?04:15: Dagens gjest er Bjørn Bjorvatn, lege, forfatter og søvnforsker med mer enn 30 års  erfaring.05:00: Apper som lar deg overvåke egen søvn, har det noe for seg?08:00: Hva skal til for at noe kan kalles en søvnforstyrrelse eller insomni?09:30: Hva gjør naturlig melatonin i kroppen?11:30: De tre ulike søvnfasene.14:00: Hva skjer hvis man fordeler søvnen litt på natten og litt på dagen?15:15: Må man ha åtte timer søvn?17:00: Hva kan man gjøre hvis man sliter med å sove?22:30: Melatonin på apotek, hvordan fungerer det?27:15: Sovemedisinbruken har gått opp, er det negativt?28:15: Har kostholdet noe å si for søvnen?30:00: Kaffe og andre koffeinholdige drikker.33:00: Smart å sitte oppe på natten og lese før eksamen?36:00: Mangel på søvn er linket til depresjon, høyt blodtrykk og migrene – når bør man oppsøke lege?38:00: Kan søvn påvirke vekt og spisemønster?41:45: Gode råd å ta med seg inn i natten.
 • Samarbeidet som redder liv

  31:26
  I Norge er vi vant med tilgjengelig og gratis helsehjelp; et gode som ikke finnes alle steder. 30 % av Nicaraguas fattige befolkning bor i lokalsamfunn med minst to timers reisetid til nærmeste helsestasjon. Som en konsekvens dør barn hvert år på grunn av fødselskomplikasjoner og sykdommer som i utgangspunktet enkelt lar seg behandle – hvis det finnes tilgjengelig helsehjelp. Denne episoden forteller om det livreddende arbeidet Redd Barna gjør ved å lære opp lokalbefolkningen i enkle helsetjenester med støtten de får fra samarbeidet med Nycoplus. Dette hører du i episoden:00:30: Mangel på enkle helsetjenester har store konsekvenser for barn i Nicaragua.01:00: Derfor er det høy barnedødelighet i Nicaragua og mange andre steder i verden.05:00: Dagens gjester er Bjørn-Richard Monsen og Hanne Lotte Moen, begge fra Redd Barna. Markedsansvarlig for Nycoplus, Camilla Borander, deler kort bakgrunnen for samarbeidet for bedre folkehelse også utenfor våre landegrenser. Samtalen ledes av programleder Arnhild Elster.07:00: I Norge kan vi dra til legen ved behov – hva er alternativet for dem som bor i land uten lokal helsehjelp?09:00: Redd Barna opplærer lokalbefolkning til å bli lokale helsearbeidere.10:45: Dette er et prosjekt som viser at det nytter.13:00: Nicaragua er utsatt for ekstremvær- og ekstreme leveforhold.15:00: Dette prosjektet har gitt stor og rask bedring av barna helse, samt en nedgang i barnedødelighet.19:30: Bistand og støtte fra norsk næringsliv hjelper – særlig når det vedvarer over tid.21:00: Post-pandemi og utsatt for store naturkatastrofer; slik ser fremtiden ut for Nicaragua.24:00: Dette kan vi i Norge lære i møte med andre land og livssituasjoner.
 • Migrenepasienter kan ha droppet sjokolade og rødvin forgjeves

  28:41
  Har du fått høre at du må holde deg unna rødvin og sjokolade for ikke å utløse migrene? Det kan ha vært forgjeves, sier fysioterapeut og kiropraktor Aleksander Chaibi ved Atlasklinikken, som er ekspert på hodepine. I denne episoden knuses myter rundt migrene og kosthold. Vi går nærmere inn på dokumenterte utløsende faktorer og det du kanskje ikke visste om migrene. Dette hører du i episoden:00:30: Det er mye vi ikke vet om migrene.01:00: Ikke noen gode dokumenterte koblinger mellom mat og migrene.01:45: To faktorer som påvirker migrene.02:00: Dagens gjest er Aleksander Chaibi. Seniorforsker, fysioterapeut og kiropraktor med ph.d. i migrene som til daglig jobber ved Atlasklinikken, samt Åse Andresen, klinisk ernæringsfysiolog og fagsjef for Nycoplus.03:00: Kan man vokse av seg migrene?04:30: Hva skiller migrene fra en vanlig hodepine?06:30: Migrene kan oppleves annerledes for ungdom og barn.07:20: Migrenens fire stadier.11:00: Er det noe som kan lindre et migreneanfall?12:20: Disse er disponert for å få migrene.14:00: Hva kan hjelpe mot eller forebygge migrene?16:20: Uregelmessige spisemønster og faste mulig trigger.20:30: Har rødvin, modne oster og sjokolade noen sammenheng med migrene?23:10: Botox som forebygging mot migrene.24:30: Spiller koffein noen rolle?26:00: Ekspertenes råd.
 • Overgangsalderen– et av vår tids siste tabuer?

  49:03
  Halvparten av jordens befolkning skal gå igjennom overgangsalderen samtidig som tematikken snakkes lite om og kunnskapsnivået er lavt.  Er overgangsalder og alderdom et av vår tids siste tabuer?Vi møter kvinner som ønsker å sette overgangsalderen på agendaen ved å dele av sin ekspertise og selvopplevde erfaringer knyttet til overgangsalderen. Eli Kari Gjengedal trodde først hun hadde fått ALS og har siden brukt sin stemme til å sette overgangsalder på dagsordenen. Gynekolog og professor Britt-Ingjerd Nesheim har forsket og skrevet om temaet, mens Dora Thorhallsdottir har laget et helt show om overgangsalderen.  Dette hører du i episoden:00:00: Vi er en generasjon som ikke vil lide i stillhet! Derfor må det forskes mer på kvinnehelse og overgangsalder00:43: Er det er en sykdom vi har med å gjøre?01:28: Hva er overgangsalder? Og hvordan fjerne skammen rundt dette? 02:19: Introduksjon og noen ord fra alle gjestene. Først ut: Eli Kari Gjengedal03:30: Vi møter eksperten; gynekolog, professor, forfatter og forsker på kvinnehelse, Britt-Ingjerd Nesheim04:28: Og til slutt; Dora Thorhallsdottir, familieterapeut aktuell med show om overgangsalder06:05: Ekspertens forklaring på hva det er og hvorfor vi har overgangsalder07:33: En evolusjonær forklaring på overgangsalder og ny forskning09:00: Fysiske symptomer på overgangsalder og triggere12:50: Hvorfor bør vi forske mer på kvinnehelse?17:22: Myter og nyere forskning knyttet til overgangsalder21:38: Hvordan påvirker, når kommer og hvor lenge varer overgangsalderen24:36: Om østrogenbehandling som tiltak og bivirkninger25:18: Hva skyldes alder og hva skylder overgangsalder?29:30: Tips og råd til tilrettelegging i hverdagen31:40: Overgangsalder– et ensomhetsprosjekt og vårt siste tabu?35:45: Lykkeforskning og positive aspekt ved overgangsalder39:44: Livets dans- på tide å revurdere synet på kvinnelighet i vår kultur? 42:12: Tips og råd fra gjestene45:55: Eli Kari leser Prosecco-lyrikk48:08: Takk for i dag og takk til alle gjester!
 • Fremtidens mat og et mer bærekraftig kosthold

  35:10
  Vi nærmer oss 9 milliarder mennesker på jorden. Dagens matproduksjon står nå for mer enn 25 prosent av verdens klimagassutslipp. EAT Lancet-rapporten slår fast at måten vi produserer og konsumerer mat i dag ikke er bærekraftig. I tillegg til klimakrisen har krig og en global destabilisering bidratt til å skape store utfordringer for verdens matproduksjon, noe som gjør hovedspørsmålene vi stiller relevante: Hva skal vi spise i fremtiden? Hvordan skaffer vi nok næringsrik mat til alle?For å finne noen svar og løsninger på dette snakker vi i denne episoden med eksperter innen genteknologi og ernæring, som kan bidra til å løse dagens- og morgendagens utfordringer. Spørsmål og utfordringer knyttet til bærekraft og etikk i kjølvannet av ny teknologi adresseres også.  Dette hører du i episoden:00:00: Vi har en klimakrise og usikker verdenssituasjon som truer verdens matproduksjon. 00:50: Hvordan skaffer vi mat til ni millioner mennesker i fremtiden? Kan og bør genteknologi være en del av løsningen? 02:04: Introduksjon av gjest, professor på NTNU Trygve Brautaset, som sitter i bioteknologirådet og er aktuell i et nytt regjeringsutvalg. 02:25: Er det grunn til å være skeptisk til genteknologi? 05:25: Hva er status i Norge? Lær mer om Bioteknologiloven og hva GMO er. 06:25: Mer om det nye regjeringsutvalgets arbeid og vurdering av loven som er fra 1993. 10:03: Hva er egentlig genteknologi og syntetisk biologi? Begrepsavklaringer.12:05: Dagens matproduksjon er en klima-versting. Hva kan vi som forbrukere gjøre?14:40: Eat Lancet- rapporten og vår ernæringsekspert sine råd.16:40: Trenger vi genteknologi om vi alle bare skjerper oss og spiser mer bærekraftig? 19:12: Næringsinnhold relatert til genteknologi og i økologisk mat.20:39: Bærekraftig og viktige fremskritt og bidrag innenfor syntetisk biologi og kuriosa. 23:40: Må vi spise insekter i fremtiden for å få nok protein? Fakta og kuriosa. 27:05: Er en global matkrise uunngåelig eller er det håp? 28:42: Kriser bidrar til rask innovasjon og utvikling. Hvordan jobbe proaktivt?  30:10: Misforståelser rundt genteknologi og bærekraftmålenes føringer for forskning. 34:15: Oppsummering og avslutning.