Share

Fredrikstad bibliotek

En podkast fra Fredrikstad bibliotek


Latest episode

 • 3. Hjemme hos Katti

  27:09
  I denne episoden drar Perry på besøk til Thorsø herregård der kvinnesaksforkjemper Katti Anker Møller bodde. Lise Thorsø Mohr bor på gården i dag og tar oss med på en vandring rundt i huset i Kattis fotspor.Katti Anker Møller er beskrevet som den Fredrikstad-kvinnen med størst betydning for samfunnsutviklingen i landet vårt. Hun var datter av Herman Anker og var gift med godseier Kai Møller som eide Thorsø herregård i Torsnes. Hun ønsket å undervise kvinner om prevensjon for å gjøre det frivillig å få barn. Hun støttet også legaliseringen av abort.Katti Anker Møller var særlig opptatt av å bedre forholdene for ugifte mødre og barn født utenfor ekteskap. Sammen med sin svoger og Venstre-mann Johan Castberg arbeidet hun for en revisjon av lovverket på området, noe som resulterte i De Castbergske barnelover av 1915, som senere ble vedtatt av Stortinget. Lovene sikret barn født utenfor ekteskap arverett til sine fedre.På 1990-tallet tok tre Fredrikstadkvinner, Lise Mohr, Iris Otte Thomsen og Elisabeth Lønnå, initiativ til å hedre Katti Anker Møller med en skulptur. Den ble skapt av billedhuggeren Birthe-Marie Løveid og avduket våren 1998 foran hovedbiblioteket i Fredrikstad. Skulpturen har blitt et landemerke i byen og er et viktig samlingspunkt for kvinnebevegelsen og andre som ønsker å hedre minnet om Katti Anker Møller, spesielt på 8. mars. Steinen hun sitter på er den samme som hun satt på ved Thorsøkilen når hun trengte ro for å forberede sine innlegg i den kvinnepolitiske debatten.

More episodes

View all episodes

 • 2. Ved Glommens bredd – om Glommen Mekaniske verksted, Ankerløkken og Glommen Brygge

  46:09
  Forfatter Jan Henrik Lund og Frithjof Kylstad forteller den 125-årige historien til området vi kjenner som Glommen Brygge. Fra etableringen av mekanisk verksted i skipsverft til nåværende nærings- og handelsområde.  Om den driftige gründeren Johan Hansen, som startet opp i ung alder og utviklet verkstedet. Om driften, den tekniske og samfunnsmessige utviklingen, om ulykker, båtbygging og samholdet på arbeidsplassen.  Grunnleggeren av Glommens mek. Verksted, Johan Hansen og hans familie er sentral i historien. Frithjof Kylstad er hans oldebarn, mens Jan Henrik Lund er gift med et av Hansens andre oldebarn, Ellen Grøndahl.  Hør dem i samtale med Perry Aarti Olsen. 
 • 1. Lars Ole Klavestad og Karl Ottar Fjeld: Norges største bygdebokverk

  59:34
  19 bind, 10 000 sider, 25 000 bilder og en samlet vekt på 27.4 kilo. Lars Ole Klavestad, Svein Åstrøm og Karl Ottar Fjeld har samlet stoff i over 40 år for å kartlegge Gårder og slekter i Borge og Torsnes. I november 2023 utgav de siste bind i serien. Vi snakker om den utrolige prosessen, om veien fra innsamling og kildegransking til ferdige bøker, og forfatterens brennende engasjement for lokalhistorie. Hør Lars Ole Klavestad og Karl Ottar Fjeld i samtale med Perry Aarti Olsen. 
 • 4. Bittelitteratur live: Publikum, poeng og poesi

  42:34
  Vår litteraturpodkast, Bittelitteratur, hadde en liten opptreden på bibliotekets Bok & Kaffe-arrangement 29. november. Der spilte de inn en live-episode foran et publikum. Bittelitteratur er en lettbeint podkast om alt mulig litteraturrelatert. Gjennom ulike ukentlige spalter – eller kapitler om du vil - lar Thorbjørn og Ingrid skravla gå om bøker, lesing, forfattere og en god del annet som ramler ned i hodet på dem. I denne episoden får du blant annet høre om den vanskelige andreboka, hekseformularer og julestemning i bokform. Sjekk ut de andre episodene her:Bittelitteratur - Hosted by Fredrikstad bibliotek (acast.com)Bøker vi snakker om i denne episoden: Erlend Loe: Drømmenes sykkelregister Oliver Lovrenski: Da vi var yngre Erling Simon: Narsissisten Joris Luyendijk: Svømme med haier Dan Brown: Da Vinci-koden H. C. Andersen: Grantreet  Charles Dickens: En julefortelling Ingrid Espelid Hovig: Ingrid ber til julefest Jostein Gaarder: Julemysteriet  Maja Lunde og Lisa Aisato: Snøsøsteren : en julefortelling Diane Setterfield: Den trettende fortellingen Emely Benedicte Kahrs: Mor når hun vinker fra toget : dikt Sven-Eric Liedman: I november : om å bli gammel Anton Christian Bang: Norske hexeformularer og magiske opskrifter  Spørsmål til Spør bøkene?Send til biblioteket@fredrikstad.kommune.no og merk spørsmålet med "Spør bøkene".
 • 3. Kjente forfattere som har bodd i Fredrikstad-distriktet

  01:17:08
  Visste du at mange kjente forfattere har bodd og skrevet i Fredrikstad? For eksempel at Henning Mankell bodde i Ridehusgaten i et par år, at Kjell Aukrust pleide å feriere ved Onsøy-kysten, at Jakob Sande var lektor her i ti år og bodde i Bjørnegården – eller at en av Norges 25 beste kriminalromaner ble skrevet på St. Hansfjellet?Perry får besøk i studio av journalist og forfatter Jørn Enger for å snakke om skjønnlitterære forfattere, som ikke opprinnelig er fra Fredrikstad-distriktet, men som har holdt til og skrevet her. Det er blant annet en nobelprisvinner (Bjørnson), to vinnere at Nordisk Råds litteraturpris (Vesaas og Borgen) samt forfattere som har fått Brageprisen og Rivertonprisen.Jørn Enger (f. 1949) er opprinnelig filolog med masteroppgave om Johan Borgens forfatterskap. Han har vært journalist i Fredriksstad Blad og flere NRK-redaksjoner: Østlandssendingen, Radiosporten, Dagsnytt, Dagsrevyen og Barne- og ungdomsavdelingen. Var med å starte Nattradioen i 1984. Han var øverste sjef i NRK Østfold i 13 år og for TV-sendingene fra fire fylker rundt Oslofjorden. Enger har skrevet 4. bind av NRKs historie, bøkene om Teater- og revybyen Fredrikstad og byoperetten – og vært medforfatter i mange bøker. Han har fått en rekke utmerkelser for sitt arbeid.
 • 2. Filmsnurr: 3D-filmens historie og Johnny Bjørnulf

  38:26
  Visste du at Johnny Børnulf laget 3D-film i Fredrikstad allerede i 1952? Bjørnulf var en pioner og en slags Petter Smart innenfor lyd og bilde.I denne podkasten snakker Perry og Aleksander om hvorfor det lages 3D-film, hvordan det starta og hvordan det var å se 3D-filmer laget i Fredrikstad. Om Bjørnulf Kino, Bjørnulf foto og arven etter Bjørnulf. Vi har plukket ut to 3D-favoritter og er innom både Hollywood-historie og lokalhistorie i denne spesialutgaven av Filmsnurr.I anledning Nordic Docs viste biblioteket i samarbeid med festivalen og Fredrikstad kino en rekke 3D-filmer laget av Bjørnulf på 50-tallet.Hans datter Rita Bjørnulf og barnebarnet Jonas Bjerketvedt har skrevet en artikkel om Johnnys nyvinninger, liv og virke. Du kan lese mer om han her.Vil du høre mer FILMSNURR. Søk på Filmsnurr og last den ned der du finner podkaster!
 • 1. Jon Fosse-spesial

  39:07
  Fredrikstad bibliotek har også en litteraturpodkast som heter Bittelitteratur. Her lar Thorbjørn og Ingrid skravla gå om alt mulig litteraturrelatert. Dette er en bonus-episode der vi får besøk av kollega Miriam for å snakke litt om Jon Fosse og hans forfatterskap i forbindelse med at han nylig vant Nobelprisen i litteratur.Vil du høre mer podkast som dette - søk oss opp og abonner gjerne!Bøker vi snakker om i denne episoden: Jon Fosse: Eg er vinden Jon Fosse: Gnostiske essay Jon Fosse: Draum om hausten Jon Fosse: Engel med vatn i augene