Share

cover art for Ofrivillig barnlöshet

Från Vettet

Ofrivillig barnlöshet

Season 1, Ep. 2

Idag är Anna Sane huvudperson. Anna berättar om hur hon under många år har kämpat med både den mentala och fysiska kampen i att försöka bli gravid samt sorgen av att förlora två barn under graviditeten. Psykolog Kaisa Hope delar med sig av tankar och råd kring ofrivillig barnlöshet och andra psykiska besvär inom ett ämne som många kvinnor mår dåligt över.

More episodes

View all episodes

 • 10. Våld i nära relationer

  28:07
  Detta poddavsnitt handlar om våld i nära relationer. Det är viktigt att belysa det faktum att det i majoriteten av fallen inom detta ämne handlar om män som är våldsamma mot kvinnor. Så ser verkligheten ut för alldeles för många kvinnor runt om i Sverige och världen. Sofia driver instagramkontot Sofiassiverlining där hon öppet delar med sig av sina erfarenheter och vad våldet gjort med henne. Det här är hennes historia, hennes berättelse, hennes ord. För aldrig igen ska hon låta honom tysta hennes röst.Mindlers psykolog Frauke Weitkamper delar tankar och råd kring detta tuffa ämne, och ger tips på var du kan söka hjälp om du känner igen dig.
 • 9. Att leva med en diagnos

  34:33
  Idag får ni träffa Carolin Solskär i podden. Carolin har hela sitt liv mått dåligt, känt sig annorlunda och ”överdriven” tills en dag då hon äntligen mötte rätt läkare och fick diagnosen EIPS, tidigare kallad Borderline. Dagens avsnitt handlar om att få, samt leva med en diagnos och psykolog Rebecka Dahlgren delar tankar kring detta.
 • 8. Utanförskap

  36:05
  Angela Nakitende driver ett populärt mentornätverk som erbjuder mentorskap och vägledning för unga svarta i Sverige. Förutom detta har hon en podd tillsammans med sin kusin om att växa upp som svart kvinna i ett normativt vitt samhälle. Angela berättar om sin uppväxt och känslan av utanförskap på grund av hudfärg. Psykolog Suzan Mobarke Hall lyfter psykisk ohälsa relaterat till utanförskap och diskriminering, och ger sina råd för hur man kan hantera det.
 • 7. Imposter Syndrome

  28:40
  I detta avsnitt får ni höra Vicky Inoue, boende i Kalifornien sedan sju och ett halvt år tillbaka. Hon är halvjapanska och halvpolsk, men född och uppvuxen i Stockholm. Ni får höra Vicky prata om känslan av att inte passa in, att tvivla på sina förmågor och att inte känna sig tillräckligt bra i ett sammanhang. Hon delar sin erfarenhet kring känslan av att man fejkar och stressen för att bli påkommen med att vara en bluff - det som kallas Imposter Syndrome. Psykolog Suzan Mobarke Hall delar i avsnittet tankar och råd om just detta som många kan ha känt någon gång.
 • 6. Identitet

  39:41
  Idag får vi lyssna till Alice Hollingworth. Alice är bland annat en av skaparna till den populära serien "Tack Gud jag är homo". Alice berättar om sina känslor kring att komma ut som homosexuell och hur hon jobbat med sitt självförtroende i att vara lesbisk. Mindlers psykolog Susanna Boldizar leder oss igenom identitetsprocessen och dess tre faser, samt ger sina tankar och råd kring detta.
 • 5. Beroende

  36:29
  Josefin Dahlberg är mångsysslaren som hunnit med mycket under sina 31 år, hon har bl.a. skrivit böcker och utbildat sig till yogalärare. År 2010 drack hon sin sista klunk alkohol, och idag kommer hon prata om beroende, att göra medvetna val och dela med sig av sin resa till ett nyktert liv. Psykologen Tijana Kinberg berättar i avsnittet om beroendesjukdom, tips på behandling och hur du vågar söka hjälp.
 • 4. Klimatångest

  24:26
  I dagens avsnitt får ni lyssna till Frida Berry Eklund, som på olika sätt engagerar sig både professionellt och privat för klimatet. 2019 blev Frida utmattad, och en av de stora faktorerna var just oron för klimatförändringarna. Dagens ämne är klimatångest och psykolog Johanna Engström berättar om hur mångas mående idag påverkas av klimatsituationen i världen, och ger sina tankar kring detta.
 • 3. Sorg & bearbetning

  24:16
  Emely Crona Stenberg är grundare till Heja Livet, och förlorade båda sina föräldrar innan hon ens fyllt 30. Sorg är något hon blivit tvingad till att behöva hantera. Hur går det ens att överleva mitt i stormen, och när stormen väl lagt sig, vad händer då? I avsnittet får vi höra Kajsa Bergwall, psykolog på Mindler, prata om råd och konkreta tips inom sorgbearbetning och traumahantering.