Share

cover art for 3. Extremt rika svenskar - unik guide

Framtidsfabriken

3. Extremt rika svenskar - unik guide

I detta avsnitt av Framtidsfabriken djupdyker Anton och Julius i inkomststatistiken för Sveriges absolut rikaste – och kontrasterar deras extrema inkomster med villkoren för vanliga löntagare. Vi pratar om varför det i Sverige idag lönar sig mer att äga än att arbeta, och vad det gör med samhällskontraktet, tilliten och demokratin.


Vi går från systemkritik till konkreta exempel: från 90-mils långa falukorvar till lastbilslass av lösgodis – allt för att illustrera absurditeterna i dagens förmögenhetsfördelning. På vägen tar vi också upp regeringens lånefinansierade satsningar, lönesänkningar för Samhall-anställda och vad extrem ojämlikhet egentligen gör med ett samhälle.


Dessutom lanserar vi galetrik.se – vår nya kampanjsajt där du själv kan jämföra din inkomst med svenska miljardärer. Hur många långburkar tjänar de i minuten? Och hur mycket skatt betalar de egentligen?


More episodes

View all episodes

  • 4. Lata svenskar vill arbeta mindre, med Klara Gullström LO-Ekonom

    01:17:16|
    I Framtidsfabrikens fjärde avsnitt tar LO-ekonomen Klara Gullström med oss på en faktaspäckad vandring genom arbetstidsstatistik, mytbildning och politik. Vi pratar om rapporten “Sverige arbetar mycket”, om varför fler röda dagar inte betyder mindre arbete och om hur ett högre arbetskraftsdeltagande kan lura oss att tro motsatsen. Samtalet landar i allt från arbetstidsförkortningens potentiella kostnader och vinster till föräldraskyddets roll för jämställdheten – och kryddas med både Keynes och chatGPT på vägen.Våra länkar: https://linktr.ee/framtidsfabrikenDessutom: en snabbkurs i hur arbetsgivarsidans siffror kan få nästan vilket land som helst att se latare ut än Turkiet, och varför “flexpension” inte räcker om man står vid sågverket eller jobbar nattskift på akuten. Häng med på ett samtal som kombinerar knivskarp statistik, politisk spets och en nypa facklig humor – perfekt för dig som vill förstå varför frågan om 35-timmarsvecka är både gammal och hyperaktuell.
  • 2. AI och arbetslivet med Jenny Wrangborg

    55:13|
    Läs Framtidsfabrikens rapport - AI & ArbetslivetNär ChatGPT lanserades i slutet av 2022 förändrades diskussionen om artificiell intelligens nästan över en natt. Plötsligt blev det uppenbart för allmänheten att AI inte bara var en avlägsen framtid utan en högst påtaglig verklighet som redan börjat omforma samhället. Men medan mycket av debatten fokuserat på hur AI kan hjälpa exempelvis skribenter, programmerare och tjänstemän, har långt mindre uppmärksamhet ägnats åt hur AI och algoritmisk styrning påverkar arbetares vardag och arbetsvillkor.Följ med i ett samtal om AI, algoritmisk management.
  • 1. Kreativ förstörelse genom höga löner

    53:07|
    Vad är det som egentligen styr våra löner? Hur påverkar produktivitet, mervärde och maktförhållanden i ekonomin vår inkomst? I premiäravsnittet av Framtidsfabriken gräver vi ner oss i den solidariska lönepolitikens grundvalar, hur innovation och strukturomvandling förändrar marknaden. Vi reder ut begreppen, utmanar nyliberala myter och diskuterar framtidens fördelning av makt och resurser.Studierna vi hänvisar till: OECD om MonopsoniDet ekonomisk-politiska spelet Konkurrens om idéproduktion i ett svenskt landskap av ekonomiska experter och politiska beslutsfattare 1962–1990, Elisabeth Lindberg Union Density Effects on Productivity and WagesThe divergent dynamics of labor market power in Europe