Share

cover art for Alla vill ha el

Fossilfri konkurrenskraft

Alla vill ha el

Season 1, Ep. 3

Rusande elpriser, kapacitetsbrist i näten, protester mot utbyggnad av vindkraften och politisk strid om kärnkraften. Elfrågan har varit het under hösten. I detta avsnitt talar Svante Axelsson och Malin Strand med Åsa Pettersson som efter tolv år på Vattenfall och sex år som chef för public affairs och hållbarhet på Scania tillträdde som vd för Energiföretagen Sverige i våras. En central roll i omställningen till ett fossilfritt Sverige och den snabba elektrifieringen av både transporter och industriprocesser. 

More episodes

View all episodes

  • 4. Dialog, dialog, dialog

    38:34
    Efter att den första uppföljningen av färdplansarbetet lämnats över till regeringen vid konferensen Fossilfri konkurrenskraft den 27 oktober diskuterar Svante Axelsson och Malin Strand i detta poddavsnitt vilka frågor som de brottas med just nu. Det handlar om till exempel miljökonflikter, fokuset på individens ansvar i debatten och bio-CCS. Frågor där svaren är långt ifrån givna.
  • 2. En lektion i att tänka utanför boxen

    55:20
    Bo Normark, industristrateg på Innoenergy är en av de verkliga visionärerna inom den svenska industrins omställning är. Efter en lång karriär inom ABB har han på senare år haft en central roll i utvecklingen av batterisystem och smarta elnät och har bland annat varit den drivande kraften bakom den europeiska batterialliansen som har målet att bygga upp en europeisk batteriproduktion. Med förmågan att hela tiden tänka nytt och se vilka möjligheter som finns i teknikutvecklingen är hans råd hett eftertraktade både i Sverige och internationellt. Så sent som i augusti utsågs han till hedersdoktor på KTH.
  • 1. Fossilfritt stål

    52:15
    Produktion av stål står ensamt för mellan 7-9 procent av de globala koldioxidutsläppen. När SSAB tillsammans med LKAB och Vattenfall 2016 inledde arbetet med att utforska en ny teknik där vätgas ersätter kol i processen var det början på något som kan bli en revolution av branschen och en teknik som fungerat på i princip samma sätt i över tusen år. SSAB:s vd Martin Lindqvist berättar här om drivkrafterna bakom arbetet med vad som kan vara Sveriges globalt sett viktigaste klimatprojekt.