Share

cover art for Lasergevær og gudepistol - høyteknologisk øving

Forsvarspodden

Lasergevær og gudepistol - høyteknologisk øving

Season 2, Ep. 13

Med et avansert lasersystem kan soldatene trene så realistisk som overhodet mulig uten å skyte med skarpt. Sensorer registrerer om du blir skutt og om du trenger medisinsk behandling. Systemet har gjort treningen så ekte av flere mener den har reddet liv.

More episodes

View all episodes

  • 16. Det er grunn til å frykte Kina, men hvorfor?

    20:36
    Kina bygger nå opp et arsenal av kjernevåpen. Samtidig samarbeider de stadig tettere med Russland, og forer russerne med teknologi til bruk på slagmarken i Ukraina. Her i Norge sa vi nei kinesisk 5G-nett, men kjører stadig flere kinesiske biler. Hvilken trussel er Kina mot Norge – og verdensfreden? Kina-ekspert Henrik Stålhane Hiim forsøker å svare.
  • 15. Tiltakene som skal holde på folk

    18:12
    I den nye langtidsplanen foreslås det å øke antall ansatte i Forsvaret med 4600 nye stillinger. Men både forsvarsministeren og forsvarssjefen er kjent med at for mange slutter i Forsvaret. Nå må ord omsettes i handling. «Vi må gå fra godt sagt til godt gjort», sier leder i Norges offisers og spesialistforbund, Torbjørn Bongo.
  • 14. Ny langtidsplan: En voldsom styrking av Forsvaret

    23:35
    Regjeringen foreslår blant annet å kjøpe fem nye fregatter og etablere en ny brigade i Sør-Norge. Det skal også bli 4 600 flere ansatte, og antallet unge som nå skal inn til førstegangstjeneste økes med 50 prosent. Hva synes forsvarssjef Eirik Kristoffersen om den nye langtidsplanen? Hør hans reaksjon, og forsvarsminister Bjørn Arild Gram om fremtidens forsvar i denne episoden.
  • 13. Støre om Russland, donasjoner til Ukraina, NATO og langtidsplanen for Forsvaret

    31:59
    Statsminister Jonas Gahr Støre er gjest i dagens episode av Forsvarspodden. Får vi flere ubåter? Gir vi for mye til Ukraina? Hva skjer med NATO hvis Trump vinner valget? Hva gjør vi med russiske operasjoner i Finnmark? Bør vi forandre vårt levesett etter at sikkerhetssituasjonen i Europa er endret? Alt dette og mye mer svarer Støre på i denne episoden. I tillegg fisker vi etter hva som legges frem i langtidsplanen for Forsvaret på fredag.
  • 12. Høyere utdanning i Forsvaret

    15:02
    Om bare tre uker går fristen for å søke høyere utdanning i Forsvaret ut. Vil du søke? Bør du søke? Og hva lærer du på en bachelorutdanning i Forsvaret? I denne episoden drar vi til Krigsskolen på Linderud i Oslo for å snakke med en av studentene der. I tillegg svarer sjef for Forsvarets høyskole, Dag Aamoth, på hvordan søknadsprosessen er, hvem som bør søke og hvorfor man bør søke utdanning i Forsvaret.
  • 11. Finlands forsvar er digert. Hvorfor har vi så ulike forsvar?

    16:21
    Etter den kalde krigen har Norge og Europa gått på fredsdrift, vi har nedskalert Forsvaret og prøvd å bygge bro til Russland. Unntaket er Finland som hele tiden har forholdt seg til Russland som en agressor i øst. - Ser man Russland over tid er det tydelig at de bruker militær makt som en del av sin praksis, sier generalmajor Kari Nisula i det finske Forsvaret. Hvorfor har vi så ulike Forsvar i Finland og Norge når vi begge deler grense med Russland?
  • 10. NORDIC RESPONSE: 20.000 NATO-soldater i Finnmark

    13:04
    I denne episoden får du være med på den store NATO-øvelsen i Vest-Finnmark. Vi blir med unge i førstegangstjeneste i Sambandsbataljonen ut på oppdrag. - Finnmark er det stedet vi ser for oss et mer konvensjonelt angrep på Norge. Og det er en grunn til at vi ikke øver i Øst-Finnmark, vi ønsker ikke å provosere, sier sjef for Finnmark Landforsvar, Oberst Jørn Qviller.
  • 9. «Blir du utsatt for noe sånt, så er det ikke din skyld»

    21:46
    – Da du ba meg fortelle om det verste jeg har opplevd i Forsvaret, så ledet det meg til en dør jeg aldri har åpnet før. Det sier generalmajor Elisabeth Michelsen, sjef for profesjon og kultur-prosjektet i Forsvaret.I dag, på den internasjonale kvinnedagen, gjester hun Forsvarspodden sammen med generalløytnant Ingrid Gjerde, leder for Forsvarsstaben. Vi ber dem fortelle om det beste – og det verste – de har opplevd som kvinner i løpet av sine lange og varierte militære karrierer.
  • 8. Europas enorme behov for våpen og ammunisjon

    20:08
    Våpenprodusentene klarer bare å produsere en brøkdel av ammunisjonen og våpnene som nå trengs i Europa. For å få fart på produksjonen må det gjøres milliardinvesteringer i selskaper som Nammo og Kongsberggruppen. Hvorfor klarer ikke produsentene å lage mer? Og hvordan er våpensituasjonen i Russland? I denne episoden forklarer informasjonssjef i Nammo hva som må til for at produksjonen skal øke og Oberstløytnant Palle Ydstebø gir oss innsikt i hvordan situasjonen er på russisk side.