Share

cover art for Forsvarsåret 2023 - Kavalkade

Forsvarspodden

Forsvarsåret 2023 - Kavalkade

Season 3, Ep. 12

2023 startet med at en Wagner-avhopper ble arrestert på grensen til Russland av vernepliktige soldater. Vi har i gjennom hele året stått i økt beredskap på grunn av den alvorlige sikkerhetssituasjonen i Europa. Krigen i Ukraina preger arbeidet vårt og vi har donert materiell, utstyr og ammunisjon til ukrainerne. I tillegg har vi lært opp ukrainske soldater og evakuert skadde ukrainere til sykehus rundt i Europa. I sommer kom USS Gerald Ford til Norge for å trene sammen med våre soldater. Finland har blitt med i NATO, og Sverige står for tur.

More episodes

View all episodes

  • 23. En handleliste til 1 635 milliarder kroner

    18:56
    De neste tolv årene skal det brukes 1 635 milliarder kroner på Forsvaret. Og en stor del av handlelista er det direktør Gro Jære i Forsvarsmateriell som nå får. Hvordan skal hun unngå feilinvesteringer? Det får du vite i denne episoden av Forsvarspodden.  
  • 22. Forbereder vi oss på riktig krig?

    28:38
    Forsvaret skal styrkes betraktelig. Men forbereder vi oss på riktig krig? Både ekspert på militær strategi og operasjoner ved Forsvarets høgskole, Tormod Heier, samt leder for forsvarskommisjonen og tidligere justisminister i Norge, Knut Storberget, svarer et tydelig nei.
  • 21. Straks er F-16 på plass i Ukraina. Hva får dét å si for krigen?

    18:50
    På en flyplass i Danmark trener norske instruktører opp ukrainske piloter for å kunne fly F-16 jagerfly. Snart skal de fly inn i krigen mot Russland. Hvordan vil det påvirke krigens utvikling? Og hvordan reagerer Russland på at våpnene fra Vesten stadig blir kraftigere?
  • 20. Får vi verdens mest moderne sjøforsvar?

    16:10
    Sjøforsvaret er den forsvarsgrenen som blir lovet mest penger i den nye langtidsplanen for Forsvaret. Det skal investeres milliarder, i minimum fem nye fregatter, og inntil 28 andre maritime fartøy. Alt dette for å få en ny overflatestruktur. Men hva har endret seg nå, siden vi trenger så mange ny fartøy?
  • 19. Cyberangrep og jamming – en ny normal

    29:02
    – Vi har fått en ny normal, sier eksperter på jamming og cybersikkerhet. Men hva står vi overfor, i dette nye trusselbildet? Hvor mye må vi tåle, og hvor ille kan det bli? I denne episoden spør vi ekspertene på jamming og cyberangrep, for å forstå hva som skjer og hva som ligger under paraplyen «elektronisk krigføring».
  • 18. Soldatenes tale

    07:04
    Hvert år, på Frigjørings- og veterandagen den 8. mai, blir én person pekt ut til å holde soldatenes tale. Og i år er det forsvarsveteran Kristian Nastad. I denne episoden av Forsvarspodden kan du høre hva Kristian ville snakke om, med H.K.H. Kronprinsen, statsministeren og hundrevis av veteraner til stede på Akershus festning.  
  • 17. Hvor mye ligner Kompani Lauritzen på Forsvaret?

    21:29
    Det er finaleuke i Kompani Lauritzen. Men hvor likt er egentlig det som skjer på skjermen med det som skjer på rekrutten i Forsvaret? I denne episoden får vi besøk av Silje Nordnes som forteller om hvordan det var å være med i Kompani Lauritzen. Vi drar også til Terningmoen leir der nye rekrutter akkurat har startet i førstegangstjeneste. Er rekrutten deres som på Kompani Lauritzen? Vi har også snakket med Cecilia Frølandshagen som er sersjant i TV-serien og som jobber på Terningmoen.
  • 16. Det er grunn til å frykte Kina, men hvorfor?

    20:36
    Kina bygger nå opp et arsenal av kjernevåpen. Samtidig samarbeider de stadig tettere med Russland, og forer russerne med teknologi til bruk på slagmarken i Ukraina. Her i Norge sa vi nei kinesisk 5G-nett, men kjører stadig flere kinesiske biler. Hvilken trussel er Kina mot Norge – og verdensfreden? Kina-ekspert Henrik Stålhane Hiim forsøker å svare.
  • 15. Tiltakene som skal holde på folk

    18:12
    I den nye langtidsplanen foreslås det å øke antall ansatte i Forsvaret med 4600 nye stillinger. Men både forsvarsministeren og forsvarssjefen er kjent med at for mange slutter i Forsvaret. Nå må ord omsettes i handling. «Vi må gå fra godt sagt til godt gjort», sier leder i Norges offisers og spesialistforbund, Torbjørn Bongo.