Share

cover art for Forsvarsåret 2022 - Del 1

Forsvarspodden

Forsvarsåret 2022 - Del 1

Season 1, Ep. 12

2022 har vært et dramatisk år. Det har brutt ut krig i Europa, den militære beredskapen i Norge har økt og Forsvaret har fått en rekke varslingssaker.

I løpet av året har vi opplevd at norske olje- og gassanlegg voktes av væpnede soldater. Vi har fått nye patruljefly, kystvaktfartøy og lastevogner.

Norge har støttet Ukraina med både våpen og opplæring.


I denne episoden oppsummerer vi året i Forsvaret.

More episodes

View all episodes

 • 19. Cyberangrep og jamming – en ny normal

  29:02
  – Vi har fått en ny normal, sier eksperter på jamming og cybersikkerhet. Men hva står vi overfor, i dette nye trusselbildet? Hvor mye må vi tåle, og hvor ille kan det bli? I denne episoden spør vi ekspertene på jamming og cyberangrep, for å forstå hva som skjer og hva som ligger under paraplyen «elektronisk krigføring».
 • 18. Soldatenes tale

  07:04
  Hvert år, på Frigjørings- og veterandagen den 8. mai, blir én person pekt ut til å holde soldatenes tale. Og i år er det forsvarsveteran Kristian Nastad. I denne episoden av Forsvarspodden kan du høre hva Kristian ville snakke om, med H.K.H. Kronprinsen, statsministeren og hundrevis av veteraner til stede på Akershus festning.  
 • 17. Hvor mye ligner Kompani Lauritzen på Forsvaret?

  21:29
  Det er finaleuke i Kompani Lauritzen. Men hvor likt er egentlig det som skjer på skjermen med det som skjer på rekrutten i Forsvaret? I denne episoden får vi besøk av Silje Nordnes som forteller om hvordan det var å være med i Kompani Lauritzen. Vi drar også til Terningmoen leir der nye rekrutter akkurat har startet i førstegangstjeneste. Er rekrutten deres som på Kompani Lauritzen? Vi har også snakket med Cecilia Frølandshagen som er sersjant i TV-serien og som jobber på Terningmoen.
 • 16. Det er grunn til å frykte Kina, men hvorfor?

  20:36
  Kina bygger nå opp et arsenal av kjernevåpen. Samtidig samarbeider de stadig tettere med Russland, og forer russerne med teknologi til bruk på slagmarken i Ukraina. Her i Norge sa vi nei kinesisk 5G-nett, men kjører stadig flere kinesiske biler. Hvilken trussel er Kina mot Norge – og verdensfreden? Kina-ekspert Henrik Stålhane Hiim forsøker å svare.
 • 15. Tiltakene som skal holde på folk

  18:12
  I den nye langtidsplanen foreslås det å øke antall ansatte i Forsvaret med 4600 nye stillinger. Men både forsvarsministeren og forsvarssjefen er kjent med at for mange slutter i Forsvaret. Nå må ord omsettes i handling. «Vi må gå fra godt sagt til godt gjort», sier leder i Norges offisers og spesialistforbund, Torbjørn Bongo.
 • 14. Ny langtidsplan: En voldsom styrking av Forsvaret

  23:35
  Regjeringen foreslår blant annet å kjøpe fem nye fregatter og etablere en ny brigade i Sør-Norge. Det skal også bli 4 600 flere ansatte, og antallet unge som nå skal inn til førstegangstjeneste økes med 50 prosent. Hva synes forsvarssjef Eirik Kristoffersen om den nye langtidsplanen? Hør hans reaksjon, og forsvarsminister Bjørn Arild Gram om fremtidens forsvar i denne episoden.
 • 13. Støre om Russland, donasjoner til Ukraina, NATO og langtidsplanen for Forsvaret

  31:59
  Statsminister Jonas Gahr Støre er gjest i dagens episode av Forsvarspodden. Får vi flere ubåter? Gir vi for mye til Ukraina? Hva skjer med NATO hvis Trump vinner valget? Hva gjør vi med russiske operasjoner i Finnmark? Bør vi forandre vårt levesett etter at sikkerhetssituasjonen i Europa er endret? Alt dette og mye mer svarer Støre på i denne episoden. I tillegg fisker vi etter hva som legges frem i langtidsplanen for Forsvaret på fredag.
 • 12. Høyere utdanning i Forsvaret

  15:02
  Om bare tre uker går fristen for å søke høyere utdanning i Forsvaret ut. Vil du søke? Bør du søke? Og hva lærer du på en bachelorutdanning i Forsvaret? I denne episoden drar vi til Krigsskolen på Linderud i Oslo for å snakke med en av studentene der. I tillegg svarer sjef for Forsvarets høyskole, Dag Aamoth, på hvordan søknadsprosessen er, hvem som bør søke og hvorfor man bør søke utdanning i Forsvaret.
 • 11. Finlands forsvar er digert. Hvorfor har vi så ulike forsvar?

  16:21
  Etter den kalde krigen har Norge og Europa gått på fredsdrift, vi har nedskalert Forsvaret og prøvd å bygge bro til Russland. Unntaket er Finland som hele tiden har forholdt seg til Russland som en agressor i øst. - Ser man Russland over tid er det tydelig at de bruker militær makt som en del av sin praksis, sier generalmajor Kari Nisula i det finske Forsvaret. Hvorfor har vi så ulike Forsvar i Finland og Norge når vi begge deler grense med Russland?