Share

cover art for Felles nordisk luftstyrke med 250 jagerfly

Forsvarspodden

Felles nordisk luftstyrke med 250 jagerfly

Season 2, Ep. 15

De nordiske landene har inngått en avtale som innebærer at våre 250 kampfly skal driftes som én luftstyrke. I tillegg skal vi samarbeide om overvåkingsfly, patruljefly, helikoptre, radarsystemer og luftvern. Men hvor slagkraftig blir denne nordiske luftstyrken? Og hvordan skal vi samarbeide når svenskene har et helt annet jagerfly enn oss?

More episodes

View all episodes

  • 12. Høyere utdanning i Forsvaret

    15:02
    Om bare tre uker går fristen for å søke høyere utdanning i Forsvaret ut. Vil du søke? Bør du søke? Og hva lærer du på en bachelorutdanning i Forsvaret? I denne episoden drar vi til Krigsskolen på Linderud i Oslo for å snakke med en av studentene der. I tillegg svarer sjef for Forsvarets høyskole, Dag Aamoth, på hvordan søknadsprosessen er, hvem som bør søke og hvorfor man bør søke utdanning i Forsvaret.
  • 11. Finlands forsvar er digert. Hvorfor har vi så ulike forsvar?

    16:21
    Etter den kalde krigen har Norge og Europa gått på fredsdrift, vi har nedskalert Forsvaret og prøvd å bygge bro til Russland. Unntaket er Finland som hele tiden har forholdt seg til Russland som en agressor i øst. - Ser man Russland over tid er det tydelig at de bruker militær makt som en del av sin praksis, sier generalmajor Kari Nisula i det finske Forsvaret. Hvorfor har vi så ulike Forsvar i Finland og Norge når vi begge deler grense med Russland?
  • 10. NORDIC RESPONSE: 20.000 NATO-soldater i Finnmark

    13:04
    I denne episoden får du være med på den store NATO-øvelsen i Vest-Finnmark. Vi blir med unge i førstegangstjeneste i Sambandsbataljonen ut på oppdrag. - Finnmark er det stedet vi ser for oss et mer konvensjonelt angrep på Norge. Og det er en grunn til at vi ikke øver i Øst-Finnmark, vi ønsker ikke å provosere, sier sjef for Finnmark Landforsvar, Oberst Jørn Qviller.
  • 9. «Blir du utsatt for noe sånt, så er det ikke din skyld»

    21:46
    – Da du ba meg fortelle om det verste jeg har opplevd i Forsvaret, så ledet det meg til en dør jeg aldri har åpnet før. Det sier generalmajor Elisabeth Michelsen, sjef for profesjon og kultur-prosjektet i Forsvaret.I dag, på den internasjonale kvinnedagen, gjester hun Forsvarspodden sammen med generalløytnant Ingrid Gjerde, leder for Forsvarsstaben. Vi ber dem fortelle om det beste – og det verste – de har opplevd som kvinner i løpet av sine lange og varierte militære karrierer.
  • 8. Europas enorme behov for våpen og ammunisjon

    20:08
    Våpenprodusentene klarer bare å produsere en brøkdel av ammunisjonen og våpnene som nå trengs i Europa. For å få fart på produksjonen må det gjøres milliardinvesteringer i selskaper som Nammo og Kongsberggruppen. Hvorfor klarer ikke produsentene å lage mer? Og hvordan er våpensituasjonen i Russland? I denne episoden forklarer informasjonssjef i Nammo hva som må til for at produksjonen skal øke og Oberstløytnant Palle Ydstebø gir oss innsikt i hvordan situasjonen er på russisk side.
  • 7. EKSTRA: Dette betyr Sveriges medlemskap for NATO

    18:36
    Nå er Sverige medlem av NATO. Med det har forsvarsalliansen fått et robust tilskudd, og den siste NATO-brikken er på plass i Norden. Norges rolle vil også endres noe. Blant annet vil vi i større grad bli et transittland. Det sier Gjermund Eide, Stoltenbergs rådgiver i Brussel.
  • 6. Dystre innsikter i krigens realiteter

    19:09
    Det norske Heimevernet har utdannet flere tusen ukrainske soldater. I operasjon Interflex gir de grunnleggende soldatutdanning og i operasjon Gungne tilbyr de fagutdanning innen ledelse, sanitet og skarpskyting. Men lærer også vi noe viktig av ukrainerne som deltar? I denne episoden forteller førsteamanuensis ved Stabsskolen, Tom Røseth og major i Heimevernet og tidligere instruktør i Interflex, Jakob, om innsikter fra krigens realiteter, to år etter fullskalainvasjonen.
  • 5. REPRISE: Norske kampfly forsvarer luftrommet over Island

    20:38
    Det buldrer og putrer i bakken på Island, men også i det islandske luftrommet har det vært aktivitet. Der har norske kampfly vært til stede siden januar, for å passe på islandsk luftrom. Det er fordi Island ikke har eget luftforsvar, så NATO-land bytter på å forsvare det islandske luftrommet.Lurer du på hvorfor ikke Island har et eget luftforsvar, eller hva det innebærer for det norske forsvaret å passe på deres luftrom, hør Forsvarspoddens episode om Iceland Air Policing fra februar i fjor. Her forteller også Islands daværende utenriksminister, Thordis Gylfadóttir, hva hun tenker om dette oppdraget.
  • 4. Må ruste opp

    22:56
    Bygningene på Jan Mayen ble bygd for å stå i ti år. Det er over seksti år siden. Nå håper Forsvaret at Stortinget skal bevilge et beløp i milliardklassen, for å ruste opp stasjonen på den værutsatte øya.