Share

cover art for Felles nordisk luftstyrke med 250 jagerfly

Forsvarspodden

Felles nordisk luftstyrke med 250 jagerfly

Season 2, Ep. 15

De nordiske landene har inngått en avtale som innebærer at våre 250 kampfly skal driftes som én luftstyrke. I tillegg skal vi samarbeide om overvåkingsfly, patruljefly, helikoptre, radarsystemer og luftvern. Men hvor slagkraftig blir denne nordiske luftstyrken? Og hvordan skal vi samarbeide når svenskene har et helt annet jagerfly enn oss?

More episodes

View all episodes

 • 6. En natt med Heimevernet

  14:20
  Heimevernet har nylig fått hundre millioner i ekstra bevilgninger. Halvparten av dem skal gå til enda flere øvelser i Norges byer. Forrige uke inntok 3000 heimevernssoldater Oslo og omegn. Forsvarspodden ble med dem på øvelse en natt. - Vi gjør byen tryggere, sier sjef for Heimevernet, generalmajor Frode Ommundsen. Hør hvordan i dagens episode.
 • 5. Hva skal NATOs forsvarssjefer snakke om i Oslo?

  15:30
  Denne helgen møtes alle NATOs forsvarssjefer til konferanse i Oslo. Dette er første gang Norge er alene om å være vertskap for denne årlige konferansen for militærkomitéen. Men hva skal de snakke om? For å svare på dét har Forsvarspodden fått besøk av viseadmiral og sjef for Militærmisjonen i Brussel, Louise Kathrine Dedichen.
 • 4. Dronene kommer. Men hvilke har vi i Norge?

  19:35
  Droner er i ferd med å bli et av de viktigste våpnene i krigføringen i Ukraina. Norge produserer også droner, men hva kan de gjøre og hvordan er det norske forsvaret rigget for en eventuell dronekrig? I denne episoden av Forsvarspodden hører du Olav Rune Nummedal, forsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt og Harald Høiback, filosof og historiker ved Forsvarsmuseet. I tillegg får du bli med til Rygge flystasjon, hvor Forsvaret trener med droner.
 • 3. Sverre Diesen: - Russland verver til nye private styrker

  21:35
  I Russland pågår det en voldsom verving til nye private styrker for å erstatte Wagner-gruppen i Ukraina, sier tidligere forsvarssjef Sverre Diesen i dagens episode av Forsvarspodden. Hvor står krigen nå og hva får donasjonene av F-16 jagerfly fra Danmark og Nederland å si for krigføringen?
 • 2. 3000 søkte, 320 har fått plass

  18:40
  Av 3000 søkere har 320 fått plass på Forsvarets utdanninger. Etter to uker med lite mat og søvn og mye marsjing er de som kom igjennom nåløyet klare for studiestart. Bli med på opptaksprøven og hør hva selektørene legger vekt på.
 • 1. EKSTRA: Forsvaret bistår under ekstremværet "Hans"

  16:10
  Uværet "Hans" herjer nå over store deler av Sør-Norge. Vi har møtt Heimevernssoldater som på kort varsel er kalt ut for å støtte politiet og sivile myndigheter.
 • 34. Evakuering av krigsskadde ukrainere (reprise)

  19:12
  Hver uke evakuerer Norge krigsskadde ukrainere til sykehus i Europa. Forsvaret samarbeider med SAS og har bygd om et passasjerfly til et mobilt sykehus som transporterer ukrainerne bort fra krigen. Dette er en reprise av fra vinterens episode om den norske luftevakueringen fra Ukraina.
 • 33. Kypros - Væpnet konflikt i ferieparadis (reprise)

  20:07
  I sommer vil Kypros være et naturlig feriemål for mange nordmenn. Men øya har også en mørk historie. I snart 60 år har FN-styrker vært tilstede på øya i Middelhavet for å holde kontroll på den væpnede konflikten mellom nord og sør. De siste to årene generalmajor Ingrid Gjerde vært sjef for de 800 FN-soldatene på Kypros. Bli med til det konfliktfylte ferieparadiset i denne episoden av Forsvarspodden. 
 • 32. Lasergevær og gudepistol - høyteknologisk øving (reprise)

  15:55
  Med et avansert lasersystem kan soldatene trene så realistisk som overhodet mulig uten å skyte med skarpt. Sensorer registrerer om du blir skutt og om du trenger medisinsk behandling eller om du har blitt drept. Og med den såkalte “gudepistolen” kan man få nytt liv hvis riktig medisinsk behandling blir gitt. Bli med på øvelse Joint Viking der både soldatene og stridsvognene er utstyrt med lasersystemet.