Share

cover art for Avsnitt 55: Tiktok-detektiverna

FÖRNYARNA

Avsnitt 55: Tiktok-detektiverna

Isabelle McAllister och Anna Branten pratar om hur drivkrafterna bakom Flashback och Missing People har eskalerat till att mängder av människor tagit på sig rollen att lösa olika typer av mysterier som ”Vad hände egentligen på Astroworld” och ”Vem mördade Gabby Petito” samtidigt som man vill påverka utvecklingen av olika frågor som t ex i ”Free Britney-rörelsen”. Vad säger det här om samtiden, att vi är för otåliga för att vänta in rättsapparaten och vad kan vi förvänta oss av framtiden? Om att det kanske ändå finns någon nytta i hur konspirationsteoretiker tänker, om individens nya makt och om valet i Bulgarien.


Intro: Let my shoes lead me forward av Jenny Wilson.

More episodes

View all episodes

  • Avsnitt 62: Parallellsamhällen

    37:29
    Anna har tagit the red pill, ser världen med nya ögon och funderar över hur en parallell verklighet skulle kunna gestalta sig. Vad händer om vi slutar förhålla oss till nuvarande system och all system change-washing som pågår och bara bygger nytt? Och hur kan man ens prata om de här sakerna utan att framstå som helt galen? Isabelle har sedan länge orienterat sig utifrån det praktiska i omställningen och har börjat baka kulturbröd. Tillsammans gör dom ett nytt försök kring att förstå den komplexa verklighet vi lever i.
  • Avsnitt 61: Klimatkapitalism

    28:03
    Annas hopp börjar tryta sen världen "vaknat" och pratar klimatfrågan men har fokus på fel saker. Vad är egentligen klimatkapitalism? Varför pratar vi inte mer om långsiktighet? Är det så att de gamla systemen är förlorade och att vi behöver helt nya plattformar? Isabelle berättar vad FOFO är och om vikten av korskopplingar och generositet i möten.Intro: Let my shoes lead me forward av Jenny Wilson.
  • Avsnitt 60: Att inte låta Elon Musk kolonisera bilden av framtiden

    22:53
    I veckans avsnitt pratar vi om de visuella visionerna för framtiden, om litteratur och filmer som gett oss idéer som vi förverkligat och vad som händer om vi låter teknikivrarna ta allt utrymme. Var finns de emotionella berättelserna som får oss att vilja skapa nya världar?Länkar:Om Winston Churchill hade tacklat klimatet: https://www.dn.se/kultur/filip-johnsson-dagens-politiker-ar-livradda-for-nodvandiga-livsstilsforandringar/A message from the future: https://www.youtube.com/watch?v=d9uTH0iprVQNotterdam: https://www.climaginaries.org/roughplanetguide
  • Avsnitt 59: The Line

    35:45
    Med utgångspunkt från Saudiarabiens Blade Runner-projekt ”The Line” - den 170 km långa spegelstaden - pratar Isabelle och Anna om framtidens boende. Om hur städer uppstår, varför dom måste bli gröna, om filmen Wall-E, olika tidshorisonter och om att skapa nytt i förhållande till att ta hand om gammalt.Intro: Let my shoes lead me forward av Jenny WilsonLänkar: The Line: https://www.neom.com/en-us/regions/thelinePodden Tjugosjuttiotvå: https://open.spotify.com/show/65YVqqVz3ezZvOrvjO1RAz?si=cc8479444a97475e
  • Avsnitt 58: Att nacka en kanin och andra färdigheter

    29:10
    Den naiva optimismen om en hållbar värld har lagt sig lite och Anna och Isabelle reder ut vilka egenskaper och färdigheter vi nu behöver utveckla för att leva i en kaosartad framtid. Vad ska skolorna med likabehandlingsplaner till när det bästa yrket är krigsherre över en hord som jagar mat? Om förmågan att jobba både framåtriktat och preventivt samtidigt, om resilliens, om huruvida det är en poäng att börja försätta sig i armod redan nu och om att vi alla har olika roller.
  • Avsnitt 57: Magkänsla

    36:14
    Jonna Bornemark har åter öppnat upp tankarna om hur fastlåsta vi som människor är i det som går att orientera sig kring rationellt och ännu hellre - att mäta. I alla livets skeenden hittar Anna och Isabelle exempel på hur felorienterade vi är - från när det är dags att gå på toaletten till impact investing och huruvida det är rätt att utvisa en 3-åring till ett land han aldrig varit i. Skulle vi kunna ta tag i morgondagens problem genom att försöka lyssna till något slags kollektiv mänsklig vishet istället? Dessutom - om skam, skammande och om att våga ta svåra samtal.Intro: Jenny Wilson med Let my shoes lead me forward
  • Avsnitt 56: Pornografi, skräpmat och skräp-tv.

    31:20
    Isabelle och Anna är tillbaka för att avhandla världsläget. Varför är det alltid den som är hårdast som vinner? Vad har Starbucks egentligen med kriget i Ukraina att göra? Hur hjälper corona och kriget oss att förbereda oss för klimatkriser? Och även - om gamla civilisationer, Netflix-serien The Circle och boken The Dawn of Everything.
  • Avsnitt 54: Civil olydnad och aktivism

    22:24
    “Genom att göra en analys av vad som är moraliskt och logiskt felaktigt i det legala systemet och som en snäll hacker försöka visa buggarna i systemet - det är det som civil olydnad handlar om… “Denna vecka blir det "Förnyarna intervjuar":Vad menas egentligen med att vara en aktivist och vad är civil olydnad? Två begrepp som har haft stor betydelse historiskt sett för att ändra normer och värderingar (hej suffragetter, Gandhi och Martin Luther King). Idag känns det här långt ifrån vår verklighet men med Greta i spetsen och ett klimatnödläge som envist bankar på dörren så känner sig fler och fler sig manade att agera, vilket innebär att vi behöver förstå både agerandets och ordens innebörd. Isabelle pratar med Gustav Martner som är Head of creative på Greenpeace Sverige.