Share

FÖRNYARNA

I podden Förnyarna delar Isabelle McAllister och Anna Branten med sig av tankar och möjligheter kring den nya värld vi är på väg in i.


Latest episode

 • Avsnitt 62: Parallellsamhällen

  37:29
  Anna har tagit the red pill, ser världen med nya ögon och funderar över hur en parallell verklighet skulle kunna gestalta sig. Vad händer om vi slutar förhålla oss till nuvarande system och all system change-washing som pågår och bara bygger nytt? Och hur kan man ens prata om de här sakerna utan att framstå som helt galen? Isabelle har sedan länge orienterat sig utifrån det praktiska i omställningen och har börjat baka kulturbröd. Tillsammans gör dom ett nytt försök kring att förstå den komplexa verklighet vi lever i.

More episodes

View all episodes

 • Avsnitt 61: Klimatkapitalism

  28:03
  Annas hopp börjar tryta sen världen "vaknat" och pratar klimatfrågan men har fokus på fel saker. Vad är egentligen klimatkapitalism? Varför pratar vi inte mer om långsiktighet? Är det så att de gamla systemen är förlorade och att vi behöver helt nya plattformar? Isabelle berättar vad FOFO är och om vikten av korskopplingar och generositet i möten.Intro: Let my shoes lead me forward av Jenny Wilson.
 • Avsnitt 60: Att inte låta Elon Musk kolonisera bilden av framtiden

  22:53
  I veckans avsnitt pratar vi om de visuella visionerna för framtiden, om litteratur och filmer som gett oss idéer som vi förverkligat och vad som händer om vi låter teknikivrarna ta allt utrymme. Var finns de emotionella berättelserna som får oss att vilja skapa nya världar?Länkar:Om Winston Churchill hade tacklat klimatet: https://www.dn.se/kultur/filip-johnsson-dagens-politiker-ar-livradda-for-nodvandiga-livsstilsforandringar/A message from the future: https://www.youtube.com/watch?v=d9uTH0iprVQNotterdam: https://www.climaginaries.org/roughplanetguide
 • Avsnitt 59: The Line

  35:45
  Med utgångspunkt från Saudiarabiens Blade Runner-projekt ”The Line” - den 170 km långa spegelstaden - pratar Isabelle och Anna om framtidens boende. Om hur städer uppstår, varför dom måste bli gröna, om filmen Wall-E, olika tidshorisonter och om att skapa nytt i förhållande till att ta hand om gammalt.Intro: Let my shoes lead me forward av Jenny WilsonLänkar: The Line: https://www.neom.com/en-us/regions/thelinePodden Tjugosjuttiotvå: https://open.spotify.com/show/65YVqqVz3ezZvOrvjO1RAz?si=cc8479444a97475e
 • Avsnitt 58: Att nacka en kanin och andra färdigheter

  29:10
  Den naiva optimismen om en hållbar värld har lagt sig lite och Anna och Isabelle reder ut vilka egenskaper och färdigheter vi nu behöver utveckla för att leva i en kaosartad framtid. Vad ska skolorna med likabehandlingsplaner till när det bästa yrket är krigsherre över en hord som jagar mat? Om förmågan att jobba både framåtriktat och preventivt samtidigt, om resilliens, om huruvida det är en poäng att börja försätta sig i armod redan nu och om att vi alla har olika roller.
 • Avsnitt 57: Magkänsla

  36:14
  Jonna Bornemark har åter öppnat upp tankarna om hur fastlåsta vi som människor är i det som går att orientera sig kring rationellt och ännu hellre - att mäta. I alla livets skeenden hittar Anna och Isabelle exempel på hur felorienterade vi är - från när det är dags att gå på toaletten till impact investing och huruvida det är rätt att utvisa en 3-åring till ett land han aldrig varit i. Skulle vi kunna ta tag i morgondagens problem genom att försöka lyssna till något slags kollektiv mänsklig vishet istället? Dessutom - om skam, skammande och om att våga ta svåra samtal.Intro: Jenny Wilson med Let my shoes lead me forward
 • Avsnitt 56: Pornografi, skräpmat och skräp-tv.

  31:20
  Isabelle och Anna är tillbaka för att avhandla världsläget. Varför är det alltid den som är hårdast som vinner? Vad har Starbucks egentligen med kriget i Ukraina att göra? Hur hjälper corona och kriget oss att förbereda oss för klimatkriser? Och även - om gamla civilisationer, Netflix-serien The Circle och boken The Dawn of Everything.