Share

Formkvarten

En podd om arkitektur, form och design i Dalarna


Latest episode

 • 4. Nygårds Anna

  11:56
  Formkvarten möter Nygårds Anna Nygårds Anna Margareta Bengtsson är formgivaren och modeikonen med rötter i Dalarnas starka hantverkstradition. Hållbarhet har hon hållit på med långt innan det blev trendigt och hon fortsätter att hämta inspiration från det hennes mor, mormor och farmor lärde henne som barn. Nygårds Anna fortsätter att vara relevant och utsågs till Formbärare år 2021 av Svensk Form Dalarnas styrelse. Möt Anna i Formkvarten!Intervjun är inspelad i Hello Sunnanhed 2021.Intervjuare är Ann-Louise Rönestål Ek.

More episodes

View all episodes

 • 3. Maja Gunn

  13:59
  Formkvarten möter mångsidiga Maja GunnLudvikabördiga Maja Gunn är en kvinna med många strängar på sin lyra. Hon är bland annat aktiv som designer, konstnär, curator och forskare.Hennes verksamhet spänner över allt från konsthantverk till mode och scenkostym.Hon är Hon är professor på HDK-Valand, Göteborgs universitet och doktor i modedesign från Textilhögskolan.I Svensk Form Dalarnas egen podd Formkvarten berättar Maja om sitt skapande, sina tankar kring hållbarhet och feminism.Intervjun är inspelad i Majas koloniträdgård i Årsta en varm sommardag 2021.Intervjuare är Ann-Louise Rönestål Ek.
 • 3. Stefan Andersson, krukmakare

  10:30
  Med ett starkt uttryck och en skicklig hand låter Stefan Andersson keramiken tala sitt språk. I en tid då vi digitaliseras drar han oss ner på jorden och gör oss påminda om vad hantverk generellt, och keramiken specifikt, handlar om. Stefan Andersson var en av 2020 års Formbärare i Dalarna. Stefan Andersson är bosatt och verksam i Siljansnäs i Dalarna. Han är en av Sveriges få Mästare i krukmakeri. Fokus ligger på små serier av unika bruksföremål. Stefan Andersson tillhör en yngre generation keramiker som ser intressanta utmaningar i de traditionella bruksföremålen. Hans arbete har väckt stort intresse både i Sverige och internationellt, t.ex. kan gästerna på den trestjärniga Guide Michelin-restaurangen Frantzén avnjuta välkomponerade rätter på specialbeställd keramik från Stefan Andersson.
 • 2. Ulf Hanses, formgivare

  13:52
  Ulf Hanses började som lärling hos Sigvard Bernadotte som 19-åring och har arbetat som industridesigner sedan 1970-talet. Han finns representerad på bland annat Tokyo Toy Museum och Japan Toy Museum och under flera år har han fått utmärkelsen Utmärkt Svensk Form. Mest känd är han kanske för den flerfaldigt prisbelönta leksaksbilen Playsam Streamliner som kom ut 1984, den träleksak han är själv mest stolt över av allt han skapat. Bilen har under åren hamnat i händer på både stora och små över hela världen och 2005 trycktes den upp som frimärke under en specialutgåva med andra svenskdesignade produkter. Svensk Form beskriver bilen som ”Ett föremål som väcker handen och ögats lust”.
 • 1. Trailer

  00:36
  En kort introduktion