Share

Föräldrakollen

I den här podden möter du landets främsta experter inom graviditet, barn och föräldraskap genom Hanna och Michaela. Programledarna är två trebarnsmammor, dessutom tvillingmammor, som är fyllda av frågor och undringar till alla som vet något i ämnet. Bä...


Latest episode

 • 85: Mammas pengar?

  32:50
  We’re getting down and dirty och pratar helt ohämmat om PENGAR! För det är inget man gärna diskuterar i vanliga fall, trots att man verkligen skulle behöva. Vad händer med ekonomin när den ena föräldern tar större delen av föräldraledigheten, och hur ska man rättvist dela upp VAB och deltidsanställning? Medan den enes karriär går som tåget, ökar löneskillnaden till den som är hemma med barn för var dag som går. Hur tar man upp ämnet med sina partner, hur ska man räkna ut vad som är en rimlig ersättning och hur ska man rent praktiskt kompenseras? Och sist men kanske störst, har du ditt frihetskapital redo? Emma Persson, privatekonomisk expert, ger dig alla ekonomitips du som mamma kan tänkas behöva för att sitta säkert i båten. Missa ej!

More episodes

View all episodes

 • 84. 84: Förälder eller bästis?

  24:35
  Man vill ju vara godheten själv som förälder, men när övergår viljan att att vara sams – eller till och med vänner, till något som inte direkt är positivt för vare sig barnet eller föräldraskapet? Dagens curlande föräldrar, som alla strävar efter den bästa och mest pedagogiska föräldrarollen, är det den ultimata vägen att gå? Måste man vara konsekvent i allt man gör och hur (och kanske när) argumenterar man med ett barn? Och ska man vara schyrremamman som tillåter tv-spel som egentligen inte alls känns okej, bara för att bästisarna får spela? Oj, oj, oj, vi behöver hjälp och träffar psykolog och psykoterapeut Liv Svirsky som reder ut begreppen åt oss.
 • 83. 83: Bebisens platta huvud, sneda barnkroppar och hjulbenthet – Barnens motorik

  41:24
  Många känner väl till att ens lilla bebis kan få ett platt huvud om de ligger för mycket på rygg, men när och hur och ska man börja jobba med det här dilemmat? Spädisar ligger ju med sneda halsar och kobenta lemmar i mammas mage, men hur gör vi när småttingarna gör detsamma utanför magen? Kan man lära sin lilla guldklimp att krypa, eller ännu hellre – gå, lite tidigare? Och kan barnets motorik som liten säga något om ditot som vuxen? (Spoiler alert: JA!) Häng med när vi träffar fysioterapeuten och barnspecialisten Johanna Dahl Sudin som berättar om detta och mycket mer!
 • 82. 82: Hallå, varför lyssnar ingen?

  31:46
  Först funderade vi över varför barnen aldrig tycks lyssna när man pratar med dem, sedan gick tankarna över till huruvida det är sannolikt att alla ens barn eventuellt kan lida av hörselnedsättning. Men efterhand insåg vi att nej, de är bara inte ett smack intresserade av att höra på oss. (Än mindre villiga att göra som vi säger!) Så vad gör man då? Jo, då poddar man med psykolog och psykoterapeut Liv Svirsky som har svar på alla våra funderingar, och dessutom levererar lösningar i form av kosekvenstänk, farmors lag och ett detaljerat poängsystem! Låter det krångligt? Inte alls, tryck play så ska dimman skingras!
 • 81. 81: Gravidkomplikationer = senare sjukdom?

  45:58
  Komplikationer med högt blodtryck och även havandeskapsförgiftning under graviditeten innebär ibland att man får sjukdomar senare i livet. Men först, vilka drabbas av dessa komplikationer och går de att förebygga? Varför löper dessa kvinnor större risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar senare, och kan även barnet drabbas på något sätt? Vems ansvar är det hålla koll på dessa kvinnor efter förlossning och vad är det för en tingest var kvinna bör ha där hemma? Vi träffar Ellika Andolf, professorn och överläkaren som har forskat kring just detta!
 • 79. 80: Slutet av graviditeten: hör alla detaljer!

  40:07
  Hur troligt är det att vattnet går på Ica? Vad är en förvärk egentligen och betyder det att man snart ligger på förlossningen? Det finns nog inte ett obehagligare ord än slempropp, men tydligen kan den vara bra att ha koll på. Hinnsvepning, kan det vara något? Hur troligt är det att man föder på sitt beräknade datum och en färdknäpp, bra eller anus på den? Vi grottar in oss i alla detaljer kring slutet av graviditeten med härliga chefbarnmorskan Kristina Müller från BB Stockholm Family City. Går du i väntans tider? Då är lyssning ett måste!
 • 79. 79: Förlossningsskador

  54:59
  Det har varit en hel del snack om framför allt bristningar i underlivet i samband med förlossning, på sistone. Tur det, för det här måste vi prata mer om! Kan man förebygga förlossningsskador, och varför uppstår de ens? Vad händer om oturen är framme, kan man lita på att man blir rätt undersökt och omhändertagen? Och hur vet man om allt är okej efteråt, och är det normalt med läckage om man har fött barn? Vi poddar med Olof Stephansson, förlossningsläkare, docent och sakkunnig vid socialstyrelsen – en oerhört engagerad och kunnig person. Lyssna!