Folkehelsepodden

del

Live: Vaksineskepsis i Norge

Vaksineskepsis er en av de største helsetruslene i 2019, ifølge Verdens helseorganisasjon. Men hvor stor er egentlig skepsisen til vaksiner? Bør alle bli tvunget til å ta vaksinene sine? Og hvordan vil holdningene til vaksiner utvikle seg i fremtiden?

Denne episoden av Folkehelsepodden ble tatt opp direkte utenfor lokalene til Folkehelseinstituttet onsdag 25. september på FHIs høstfestival.

Gjester: Journalist og sykepleier Ingeborg Senneset, markedsanalytiker Ole Petter Nyhaug (i opptak), overlege og barnelege Margrethe Greve-Isdahl ved FHI, og kommuneoverlege i Arendal og overlege ved FHI, Preben Aavitsland.

Det er en myte at det er stor vaksineskepsis i Norge, sa overlege Margrethe Greve-Isdahl ved Folkehelseinstituttet, og vi har ingen ting å vinne på å gjøre vaksiner obligatorisk.

De positive holdningene til vaksiner må vedlikeholdes, sa Ingeborg Senneset, som er sykepleier og journalist, og blant annet skriver kommentarer i Aftenposten. Hun har tvilt seg frem til at vaksineprogrammet for barn bør være obligatorisk. Men vi må velge ordene vi bruker med omhu, og ikke nødvendigvis kalle obligatoriske vaksiner for tvang, sa hun. Vi må tenke mentale vaksiner, mot feilinformasjon og fake news, sa Ingeborg. Hun skrev senest om både vaksiner og sannsynligheten for verdensomspennende pandemier i Aftenposten samme dag som opptaket av denne podkasten.

Det blir trolig mindre skepsis til vaksiner i årene fremover, sa markedsanalytiker Ole Petter Nyhaug i Opinion, som jobber med trender og atferdsendringer og kan mye om hvordan dagens unge tenker. De er også positive til teknologi, og hva teknologien kan gjøre for å forebygge i et helseperspektiv, sa Ole Petter.

Vi må erkjenne at de som ikke vaksinerer barna sine, gjør det fordi de mener det er det beste for barna. Og vi må være forsiktige med å fordømme de som ikke ønsker å vaksinere barna sine, sa overlege ved FHI og kommuneoverlege i Arendal, Preben Aavitsland.

Flere episoder