Share

Firman och jag

En podd om stora hjältar i det lilla.


Latest episode

 • 16. 16 Rikard och farfars golvfabrik

  27:42
  Rikard Eriksson i Föllinge hade en klurig farfar. Han startade bland annat en golvfabrik hemma på gården i Föllinge. Denna golvfabrik såldes efter olika turer till skogskoncernen Södra. Men nu har Rikard mot alla odds köpt tillbaka farfars fabrik. Föllinge golv går bra. Snart är han ensam om att sälja 31 cm breda golvtiljor till kyrkor och slott.

More episodes

View all episodes

 • 15. 15 Rahman på Bibblans cykel

  26:25
  Fastighetsmäklaren Muhmi Nur Rahman flydde ett oroligt Bangladesh och hamnade i Uppsala i Sverige. Här var han driftig redan från början, öppnade cykelverkstad och anställde några av sina landsmän. Men som företagare har Rahman haft två allvarliga problem, kommunens stora cykelbutik som snedvrider all konkurrens, samt ligorna av cykeltjuvar som aldrig åker fast.
 • 14. 14 Hisen och Balkanboden

  01:16:21
  Hisen Meziu flydde krigets Balkan och hamnade på en förläggning i västra Värmland, längst in i skogen, i Charlottenberg. Den forne geologen från Kosovo såg snart möjligheter i det nya landet. De många invandrarna i Värmland saknad mat från sina hemländer. Det började med att Hisen köpte hem några dunkar kvalitetsolja. Strax därefter kunde paret Meziu öppna en egen liten matbutik, Balkanboden. Idag är Balkanboden ett jättevaruhus precis vid norska gränsen. Och Hisen Meziu är stormarknadsdirektör med en kundkrets som sträcker sig mellan Oslo och Karlstad.
 • 13. 13 Ingela och värdshuset

  31:53
  Hur Ingela Karlsson i Vislanda får sina dagar att fungera, det kan ingen förstå. Hon driver inte bara ett åkeri med elva anställda. Ingela har också väckt liv i Grimslövs legendariska men insomnade värdshus. Hennes dagar kan vara att ta en körning med åkeriet på morgonen och sen hacka sallad till dagens lunch på värdshuset. Vem har sagt att livet måste vara på ett visst sätt?
 • 12. 12 Lina och Evas lanthandel

  33:06
  I ett oansenligt eternithus i skånska Killhult driver vännerna Lina Hultgren och Eva Andersson sin lanthandel. De har nästan alla odds emot sig. Konkurrens från stormarknader, problem med grossister och långa avstånd för egna inköp. Ändå går det bra för Lina och Evas lanthandel. Med mycket kreativitet och ett gott humör har de blivit mästerliga i konsten att skapa lönsamhet i en liten livsmedelsbutik. Programledare är journalisten och mångsysslaren Fredrik Bergman. Podden görs av Street Business och Umami Produktion och är möjlig tack vare stöd från Småföretagarnas Riksförbund.
 • 11. 11 Ulf Nordqvist och Svartklubben

  32:55
  I detta avsnitt träffar vi Ulf Nordqvist, legendarisk krögare på Södermalm i Stockholm. Ulf som själv är helblind driver "Svartklubben" - en krog där seende kan få uppleva hur det är att vara blind för en kväll. Maten utspisas i totalmörker. Till måltiden underhåller Ulf och hans vänner med egen orkester. Ett bord på Svartklubben måste idag bokas långt i förväg - stället har uppnått kultstatus! Intervjun görs av Fredrik Bergman, fredrik.bergman@protonmail.com
 • 10. 10 Pia Hammargren och Funktibator

  34:11
  I en föreningslokal i Växjö möter vi Pia Hammargren. Pia är superentreprenör i föreningsform. Själv funktionsnedsatt har hon startat föreningen Funkibator som under några få år vuxit till ett nationellt center för kreativa ideer runt funktionsnedsättning. De ger ut barnböcker om och för funktionsnedsatta, de har startat en egen arbetsförmedling – Funkisförmedlingen och nu senast har Pia fått igenom Sveriges första hundrastgård för funktionsnedsatta hundägare. Samtalet leds av Fredrik Bergman.