Share

cover art for Verden er et bekmørkt sted – eller vent litt – det er noen lyspunkter

Finansredaksjonen

Verden er et bekmørkt sted – eller vent litt – det er noen lyspunkter

Aksjemarkedet fortsetter sin berg- og dalbanetur, obligasjonsmarkedet er det dårligste på flere tiår, renten skal opp, prisene stiger. Hvor skal man egentlig gå med pengene sine nå?

More episodes

View all episodes

 • Er Sindre Finnes en god investor?

  33:37
  Glem det politiske bakteppet i Finnes -saken. Det vi i Finansredaksjonen vil snakke om er om Sindre Finnes' investeringsstrategi var smart.  Vi kommer ikke utenom ukens store snakkis. Sindre Finnes handlet 3640 ganger i aksjer og andre børsinstrumenter i de årene kona Erna Solberg satt som statsminister. Det var travelt på hjemmekontoret der, for å si det sånn.  Sinnes har både kjøpt og solgt aksjer i stort omfang, men også tatt stor risiko ved å gire sine investeringer. Blant annet ved å investere i produktet Bull OBX X10. Hva slags aksjehandel er det Finnes egentlig har drevet med? Og hvor god investor har han vært? Han har, ifølge han selv, fått en samlet gevinst på 1,8 millioner kroner av et brutto investeringsbeløp på 112 millioner kroner. Det siste tallet er fra Nordeas investeringsdirektør Robert Næss. Er det en god gevinst eller ikke?
 • Hvor lenge skal renten være høy?

  28:10
  Det har vært en oppfatning (eller kanskje en ønskedrøm) at Norges Bank vil settes styringsrenten ned nesten like raskt som den er blitt satt opp. Vel, det ser ikke helt slik ut.Norges Bank har satt opp renten 12 ganger de siste to årene – to av gangene med 0,5 prosentpoeng. Den er ventet at den 13. gangen kommer på rentemøte neste torsdag.Da skal styringsrenten toppes ut på 4,25 prosent. Det betyr at boliglånsrenten ligger mellom fem og seks prosent.Det er heftig for dem som har boliglån. Og det kan bli heftig lenger enn det man trodde?Mens man tidligere har trodd at renteutviklingen ville være omtrent som Mount Everest, raskt opp og raskt ned, er det flere som nå tror den blir mer som det sørafrikanske fjellet Taffelberg. Et fjell som har en bratt stigning, men som så har en lang flat overflate, før nedstigningen begynner. Omdannet til renteutviklingen betyr det at styringsrenten kan bli liggende på toppnivået 4,25 prosent frem til slutten av neste år, før Norges Bank begynner å sette den ned.
 • «Alt» om teknisk analyse og innsidehandel

  30:14
  Utenriksminister Anniken Huitfeldts mann har handlet aksjer. Det har vi fått detaljert beskrevet de siste ukene. Men hva slags informasjon er det egentlig han har handlet aksjer på? Det er to hovedmåter som brukes for dem som skal kjøpe og selge aksjer. Det ene er teknisk analyse og det andre er fundamental analyse.  Huitfeldt sa hennes mann, Ola Flem, «stort sett» brukte teknisk analyse i de godt over 100 handlene han har gjort siden hun ble utenriksminister. Ved teknisk analyse trenger du ikke vite noen ting om selskapet du investerer i. Du handler kun på kvantitative mønstre i aksjen. Handles for eksempel aksjen over gjennomsnittskursen fra de siste 200 dager (MA200), betyr det erfaringsmessig at aksjen skal videre opp. Motsatt hvis den handles til lavere kurs. Fundamental analyse er å analysere selskapets virksomhet, regnskap og makroøkonomiske faktorer som kan påvirke selskapet.  I ukens episode av Finansredaksjonen snakker vi om teknisk analyse – eller horoskop for menn, som børskommentator Thor Christian Jensen liker å kalle det – og så snakker vi om innsidehandel. Vi har ingen grunn til å si at Huitfeldt har gitt sin mann kursdrivende informasjon om enkeltselskaper som han har handlet på, bare så det er sagt.  Men hva er egentlig innsidehandel, og når blir det ulovlig innsidehandel? 
 • Kahoots budbråk, ord fra Jackson Hole og ny sesong av Fantasyfond!

  25:53
  I ukens episode har vi en treretters meny. Kahoot-bråk fra Norge, inflasjons-usikkerhet fra USA og ny sesong av Fantasyfond fra DN. Oppkjøpsforsøket på e-læringsselskapet Kahoot går på ingen måte etter planen. Børskommentator Thor Christian Jensen kaller budet på selskapet både «togrøveri» og «mikke mus-prosess». Hør hvorfor i ukens episode av Finansredaksjonen.  I forrige episode lovet vi å komme tilbake møtet blant USAs sentralbanktopper i Jackson Hole i forrige uke. Finansredaktør Terje Erikstad mener sentralbanksjef Jeremy Powells sa to ting: Stol på meg og Jeg er ikke sikker på noe.  Powell har fortsatt målet om å få ned inflasjonen mot to prosent, men er usikker på hva som skal til av renteøkninger og hva renten vil føre til for den økonomiske veksten. Nye tall for antall ledige jobber i USA peker i retning av at bedriftene nå begynner å stoppe nyansettelser. Det kan tyde på lavere vekst. USA-børsen tok i mot nyhetene med å sende kursene rett opp.  I Norge er usikkerheten like stor, men sentralbanksjef Ida Wolden Bache tror inflasjonstoppen er nådd nå. Det har Norges Bank trodd mange ganger det siste halvannet året, og tatt feil hver gang. Men nå er sannsynligheten for at inflasjonen avtar større, sier Erikstad. Og aller sist i episoden, snakker vi om den nye sesongen av Fantasyfond. En av profilene i år, er Rødts Mimir Kristjanson, en mann som sjelden uttrykker begeistring over dem som tjener sine formuer på børsen. Sjekk ut de andre profilene her. 
 • Gullhår og myk landing!

  27:51
  For ett år siden varslet den amerikanske sentralbanksjefen Jerome Powell at kampen mot inflasjon ville føre til svekket økonomi og økt arbeidsledighet. Det skjedde ikke. Hva sier han nå? Denne uken møtes den amerikanske økonomi-eliten med sentralbanksjef Jerome Powell i spisse for 46. år på rad til Jackson Hole-symposiet. I fjor snakket han om «smerten» kampen mot inflasjon ville påføre den amerikanske økonomien med høy arbeidsledighet og svak vekst.  Ett år senere viser det seg at smerten ikke var så stor. Arbeidsledigheten er stabil og økonomien har vokst. Hva sier han i år?  I Norge er situasjonen mye lik den amerikanske. Veksten i økonomien har riktignok dabbet av, men sysselsettingen er høyere enn noen gang og inflasjonen er på vei ned. Sjeføkonom Kyrre Knudsen i SR-Bank kaller det «Goldilocks-scenarioet». En situasjon hvor økonomien er i balanse. Gullhår for Norge altså.  Aksjemarkedet har også klart seg oppsiktsvekkende bra gjennom alle renteøkningene. Men børskommentator Thor Christian Jensen mener det har lite med økonomien å gjøre, men mer med KI (kunstig intelligens)-hypen. 
 • Trygve, Petter, formuesskatt, Sveits og den svenske næringsministeren

  29:35
  Hvorfor har ikke finansminister Trygve Slagsvold Vedum ringt hotelleier Petter Stordalen - for det har den svenske finansministeren gjort. Hør Stordalen utfordre finansministeren om formuesskatten og hvordan Slagsvold Vedum forsvarer den. Liveopptak fra DN-teltet i Arendal.
 • Eiendomskonge Christian Ringnes omtaler formueskatten er som kreft, mens nybakt Rødt leder vil ha dynastiskatt

  30:35
  Hør den hete og livlige skattedebatten mellom eiendomsinvestor Christian Ringnes og konstituert rødt-leder Marie Sneve Martiniussen fra DN-teltet under Arendalsuken.Dabatantene var uenige om det meste, men begge synes borgerlønn til de fattigste er en god ide. 
 • Er arbeidslinjen blitt ond, eller er folk flest noen latsabber?

  30:03
  Arbeidslinjen har vært under angrep i år. Det skjønner administrerende direktør Anne – Kari Bratten i Spekter ingenting av. I debatt med seniorforsker og direktør ved Frischsenteret, Simen Markussen i DN-teltet i Arendal, mener Bratten at angrepet på arbeidslinjen fra venstresiden – inkludert deler av Arbeiderpartiet - i år er helt meningsløs. – Det er enkelt. Skal vi ha de tjenestene vi har i samfunnet, gode veier og sykehus, trengs skatteinntekter. Da må folk jobbe, sa Bratten.Nav-direktør Hans Christian Holte la frem tall som viser at de siste tre årene har 50.000 personer som sto utenfor arbeidslivet, fått jobb. Holte skulle ønske han kunne si at det utelukkende var Navs fortjeneste. Godt arbeidsmarked betyr mest. Markussen sier det aller viktigste grepet for å få flere inn i jobb, er å gi dem kompetanse. Manglende kompetanse er årsaken til at mange som vil jobbe, ikke får jobb. Kompetanse i form av kortere kurs eller delstudier er veien å gå, mener Markussen. 
 • Spenn sikkerhetsbeltet - ulendt terreng i vente

  33:17
  For oss som er interessert i økonomi og hva som beveger finansmarkedene, har det vært et relativt spektakulært år. Blir det neste året også det? Det skal vi snakke i denne liveutgaven av Finansredaksjonen fra DN-teltet i Arendal.Siden i fjor så har, prisene steget med 5,4 prosent, styringsrenten er 3,75 prosent, opp fra 1,25 for ett år siden. Oslo Børs hovedindeks har falt med 0,5 prosent og boligprisene har falt med 0,2 prosent.Oljeprisen har falt med nær 13 prosent, til rundt 84 dollar fatet. Gassprisen med 80 prosent , ifølge den nederlandske TTF gassbørsen.Tallene er kanskje tørre, men bak dem skjuler det seg et helt spesielt år i norsk økonomisk historie. Finansredaksjonen skal komme innom alle disse nøkkeltallene og snakke om hva vi tror vil skje fremover. Mer enn noen annen gang har vi de siste par årene sett hvor vanskelig det er å forutsi hva som skjer i økonomien, men hey - hvem vil ha det lett?