Share

cover art for Sms:a när du kommit hem

Feminism frihet framtid

Sms:a när du kommit hem

Season 1, Ep. 5

I femte avsnittet pratar vi om att vi tjejer och kvinnor inte kan röra oss helt fritt. Hur många av oss har inte fått höra av föräldrar, syskon och vänner att ”sms:a när du kommit hem så jag vet att du lever”, Vi gästas av Gulan Avci, riksdagsledamot för Liberalerna och tidigare ordförande för Liberala Kvinnor, som berättar om sin bakgrund och varför hon står på barrikaderna för att skapa ett tryggare samhälle.


Vi pratar om mäns våld mot kvinnor, om att män mördar kvinnor och om att vi måste växla upp arbetet med att se till att kvinnor ska kunna känna sig, och vara, trygga. Vi snackar om spårningsappar, tinderdejter, att alla måste fatta att det är sexuellt ofredande att skicka ”dickpics” och om vad Liberalerna gör för att förbättra tryggheten för kvinnor. Vi diskuterar också att alla skolor, likt Flahultsskolan i Norrahammar borde tillämpa ”Flahultsmodellen” och schemalägga värderingsfrågor under hela högstadiet.


Vi snackar om att vi måste sluta vara jämställdhetsnarkomaner och inte luta oss tillbaka för att vi är ett av världens mest jämställda länder, vi behöver bli så mycket bättre på att upptäcka och förhindra mäns våld mot kvinnor. Det är vår plikt och förbannade skyldighet att se till att alla flickor och kvinnor kommer hem oskadda och trygga! Lyssna och haka på du med!

More episodes

View all episodes

 • 5. Så lyckas vi med integrationen

  56:14
  Varje människa ska ha en ärlig chans att komma in i vårt samhälle. Vi ska ha en integrationspolitik som skapar möjligheter och ställer krav.I säsongens femte avsnitt träffar vi Robert Hannah, riksdagsledamot och integrationspolitisk talesperson och Lenja Sharif, sfi-lärare och liberal politiker i Gislaved. Vi diskuterar vad som måste göras för att vi ska lyckas med integrationen och att vi inte accepterar inte det utanförskap som finns i Sverige. Nya svenskar hamnar i trångbodda förorter präglade av kriminalitet och låga skolresultat. Mångas frihet och möjligheter är begränsade eftersom de saknar jobb och har bristande språkkunskaper, något som inte minst drabbar kvinnor och flickor. Observera att avsnittet är inspelat under december 2021
 • 4. Nykomling i Riksdagen

  55:50
  I avsnitt fyra gästas vi av Jakob Olofsgård, riksdagsledamot för Liberalerna. Vi pratar om hur Jakob som ersättare fick kasta sig in i riksdagen i somras. Hans ansvarsområden i de olika utskottenMiljö- och jordbruksutskottet, Näringsutskottet och Civilutskottet och varför han är liberal.Vi talar också om hur Liberalerna ska hämta tillbaka väljare och vad vi behöver bli bättre på.
 • 3. Aborträtt, mänskliga rättigheter och jämställdhet i EU

  47:47
  Podden gästas av Karin Karlsbro, europaparlamentariker för Liberalerna. Karin berättar om arbetet i EU och talar om aborträtt, jämställdhet och mänskliga rättigheter tillsammans med Angela och Emma.
 • 2. Selma Lagerlöf, Kerstin, Anna, Fredrika & jag - 100 år av kvinnlig rösträtt

  53:45
  100 år av kvinnlig rösträtt! Välkommen till vårt specialavsnitt där vi hyllar fyra liberala kvinnor som bidragit till att förnya och förbättra samhället. I avsnittet hör ni Anders Johnson, författare, historiker och tidigare riksdagsledamot för Liberalerna, samtala med Cecilia Elving, ordförande för Liberala Kvinnor. Tillsammans med våra eminenta gäster får vi oss en riklig historiestund där vi lär oss mer om Selma Lagerlöf, Kerstin Hesselgren, Anna Whitlock och Fredrika Bremer. Samtliga fyra liberala kvinnor som berikat vårt samhälle med klokhet och arbete för kvinnlig rösträtt.
 • 1. Psykiatrin och psykisk ohälsa

  52:25
  I premiäravsnittet av säsong 2 får ni höra till Jimmy Ekström, regionråd i Region Jönköpings län och Lina Nordquist, riksdagsledamot för Liberalerna och sjukvårdspolitisk talesperson, samtala om den svenska psykiatriska vården. Varför är vården ojämlik? Hur vi ska råda bukt på det. Förtroendet för psykiatrin bland patienter. Om rollfördelningen mellan region och kommun. Om att söka hjälp och få behandling i god tid. Om enheter som stänger ner och sjukvårdspersonal som väljer att säga upp sig. 
 • 4. Sex, kärlek och frihet

  49:06
  SPECIALGÄST Barbro Westerholm! Kvinnan som år 1979 drev igenom att homosexualitet inte längre skulle räknas som en psykisk sjukdom. Den första i sitt slag i världen.Hon är förkämpe för hbtq+personer och rätten att få älska den man vill. I fjärde avsnittet av podden Feminism frihet framtid gästas vi av superkraften Barbro Westerholm. Riksdagsledamot för Liberalerna, läkare, docent, ledamot i RFSU:s förbundsstyrelse och tidigare generaldirektör på Socialsyrelsen. Gästas gör vi också av Luf:s ordförande i Jönköping, Andreea Vanciu. Vi pratar om skolans roll för att ge ungdomar god kunskap om sex och samlevnad och vad vi alla behöver arbeta med för att stärka hbtq+personers vardag.
 • 3. Kvinna, partiledare och invandrare

  49:34
  I tredje avsnittet pratar vi om ledarskap, jämställt ägande och om vikten av kvinnors ekonomiska frihet. Vi gästas av Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni som berättar om sin bakgrund både som kvinna, invandrare och ledare. Vi pratar om vad som händer när en kvinna pekar med hela handen, om att män och kvinnor behandlas olika i maktpositioner och bedöms utifrån olika måttstockar.Vi frågar Nyamko hur det är att vara ledare för ett gäng frisinnade liberaler och vi reflekterar över hur häftigt det är att det 2021 går att leda ett av Sveriges bästa partier och vara svart kvinna!