Share

cover art for 165. Pojken och hägern! Culprits!

Everdahl & Karlssons Film TV

165. Pojken och hägern! Culprits!

C-G, Göran och Johan förhäxas av Hayao Miyazakis animerade "Pojken och hägern": senior-undulaten Fridis (och mycket annat) kommer HELT OSÖKT på tal. Sen ser vi den hyllade "perfekta stöten"-serien "Culprits" vilket sätter C-G i kontakt med sin inre Hem- och skolarepresentant. Dessutom! Spanska, eller snarare baskiska, resonemang om könsidentitet i "Kalla mig Lucia", Meryl Streep - bättre som sångerska eller komiker? samt utpressning och eldstrider i Detroit. Frasen "Bort jävla grodor" uttalas. Missa inte.

More episodes

View all episodes

 • 172. Hit man! Eric!

  53:41
  Johan, Göran och C-G fröjdas över "Hit man", Richard Linklaters högfunktionella thrillerkomedi om en filosof som jobbar undercover för polisen (bygger absurt nog på en verklig person). Sedan är det dags att huka sig: Benedict Cumberbatch tar i så saliven flyger när han spelar arg, ARG pappa i Netflix-dramat "Eric". Coola ned dig några hekto, Benedict! Dessutom en briljant usel brittisk mamma, vilda västern från ax till limpa samt oförklarligt halshuggna munkar. Allt en modern människa behöver!
 • 171. The Fall guy! Ripley!

  01:13:56
  Är det en fisk...? Är det ett tåg...? Nej, det är avsnittet där Göran, Johan och C-G försöker bena ut vilken ras mirakelhunden Jean-Claude, i meta-actionfilmen "The Fall guy", tillhör. Just ja, Ryan Gosling och Emily Blunt är också med, och massor – vi menar MASSOR – av stuntmän. Sedan vidare till Netflix-succén Ripley. Är Andrew Scott för gammal för titelrollen? Eller bara den enda som klarar att utstråla så sällan skådad ondska? Johan är skeptisk till hans lösskägg helt oavsett. Dessutom, evakueringen av Saigon, denna gång med Robert Downey Jr! Indianer utan vita! Samt Julianne Moore och Trine Dyrholm, hopplöst insyltade i OHYGGLIGA KUNGLIGA SKANDALER! Fy. Men också hurra!
 • 170. KLASSIKERN: White heat/Glödhett med James Cagney

  43:44
  Johan, Göran och C-G hukar sig för kulor, explosioner och James Cagneys saliv - "White heat" är en intensiv film! Freudiansk modersfixering, psykopatisk sadism och ny polisteknik ("triangulering") blandas till en häxbrygd som golvar även den mest sansade. Göran ser skuggor av Dracula, Johan fröjdas över "the Cagney insanity show" och C-G finner som alltid en möjlighet att komma in på "Vi på Saltråkan". Allt är bara så "TOP OF THE WORLD!!!"
 • 169 BONUS-PODCAST: Djur på film!

  41:46
  Va, är det julafton mitt i mars? Göran, Johan och C-G bjuder på en BONUSPODD för er som inte hört den på Svensk filmdatabas.se (eller vill höra den igen): vårt program om DJUR I SVENSK FILM! Glada apor, ettriga småhundar, osaliga stumfilmshästar - vad saknas? Absolut inget!! Allra minst den replik som, i en rättvis och god värld, skulle vara en av svensk filmhistorias mest klassiska: "Jag är taxen!! Och mitt namn är Piccolo."
 • 168. Lärarrummet! Makten!

  01:10:37
  C-G, Göran och Johan duckar för flygande radergummin och ondsinta online-attacker i "Lärarrummet", Oscarnominerat tyskt drama med drag av både "Sheriffen" och "Alien". Sen blir det ännu farligare: norska Arbejderpartiet krisar! Men vem är det vi ser vid horisonten, är det en fågel? Är det ett flygplan? Nej, det är Gro Harlem Brundtland!!! Hon och diverse ministrar går i klinch i streamingserien "Makten". Men det kommer MERA! Till exempel Den Stora Stöten men nu med guldkant, eller snarare guldtackor. Nicole Kidman är rik och ledsen igen. Och så är Mads Mikkelsen våldsam och fullständigt oresonlig på Jylland. Akta er!
 • 167. Poor things! The Curse!

  01:16:32
  Göran, C-G och Johan ser Yorgos Lanthimos tokhyllade, Oscarnominerade "Poor things" med Emma Stone och får flashbacks till så skilda filmer som Barbie och Frankenstein: "BARBENSTEIN"?! Mer Emma Stone, och massor av pinsamheter, i miljöhipster-pryglande streamingserien "The Curse". Och och och: Bilvrak i öknen! Djuriska franska relationer! Ken Loachs sista strid! Plus FRÅGOR SOM KRÄVER SVAR. Är "Karlsson" i själva verket C-G:s förnamn? Varför förekommer en tax, eller möjligen mops, med ankhuvud i "Poor things"? Och kan Ankhufvud vara ett efternamn?!
 • 166. KLASSIKERN: Ett rum med utsikt med Sissela Kyle!!!

  01:07:30
  Göran, Johan och C-G välkomnar aktrisen, spanaren och medmänniskan Sissela till ett livligt samtal om Ett rum med utsikt, mest den underbara filmen av Merchant/Ivory men också boken av E.M. Forster. Frågor som uppstår och besvaras: Varför vill alla runt köksbordet umgås med Simon Callow, han som spelar den nakenbadande kyrkoherden? Är Maggie Smith i rollen som "stackars kusin Charlotte" martyr, makthavare - eller båda?Exakt hur många kilo gick Sissela upp under sin första vistelse i Italien? Allt skall bli uppenbarat! Under Toscanas sol.
 • 164. Killers of the flower moon! Höstlöv som faller!

  01:12:13
  C-G, Johan och Göran beger sig ut på prärien i sällskap med Robert DeNiro och Leonardo DiCaprio och undrar: är Martin Scorseses nya en western - eller en lite överraskande nyversion av "Gasljus"? Sedan "Höstlöv som faller", där scenen med tango-karaoke bara är en av många höjdpunkter! Dessutom: Roald Dahl-apalooza med Wes Anderson! Skärmflirt i Dublin! Och Görans kvalitetsgaranti: "DET FÖREKOMMER INGEN VINTERKRÄKSJUKA I DEN HÄR FILMEN!"