Share

cover art for 038. KLASSIKERSPECIAL: Vi som går köksvägen

Everdahl & Karlssons Film TV

038. KLASSIKERSPECIAL: Vi som går köksvägen

Artisten, filmvetaren och Tutta Rolf-experten Clara Gustavsson är gäst och väljer till Johans, C-G:s och Görans glädje att tala om Vi som går köksvägen – ett av få komiska svenska epos som innefattar racerbilar, elitsimmare, musiknummer, porslinskrossning OCH en kolerisk kåsör. Samt förstås allas vår Tutta i sin genombrottsroll på film som Helga, klassöverskridande stekartjej, storrökare och möjligen mytoman. Men i detta dynamiska samtal förekommer även Grand danois-liknande hundar! Cher! Esther Williams! Motorcykeln Blixten! Gustaf Molanders känsla för herrgårdar! Den mexikanska versionen av ur-Dracula, Barbra Streisand samt chokladpraliner som frigörelsesymbol! Inte heller Tollie Zellman-fans går lottlösa denna vecka… Varning för queerläckage.


More episodes

View all episodes

 • 162. Past lives-romantik! Malpractice-spänning!

  56:33
  Johan, Göran och C-G beträder minerad mark när de diskuterar den förhandshyllade, koreansk-amerikanska kärleksfilmen "Past lives". Har vi ens sett samma film? undrar C-G. Det finns åsikter och de går isär! Sen är det raka spåret in på akuten med brittiska thrillerdramat "Malpractice". Olyckor! Knark! Internutredningar! Och ett och annat "men vafan"-ögonblick. Vilken är doktor Lucindas insyltningsgrad? Och passerar hon, i likhet med Marit Paulsen, gränsen mellan "intensiv" och "badass"? Vad är gubbighetsfaktorn hos Ernst Lubitsch? I synnerhet jämfört med Maurice Chevalier?! Svaren KOMMER ATT ÖVERRASKA DIG!!! Även The Mamas and the Papas omnämns. Vi lovar.
 • 161. Exorcisten! French Connection! Friedkin! Plus HÖSTNYHETER!!!

  01:26:30
  Göran, Johan och C-G tjuvstartar höstsäsongen en vecka i förväg med ett reprisprogram till minne av nyligen avlidne demonregissören William Friedkin, mannen som förnyade både Satan och biljakter. DESSUTOM! Våra poddplaner för hösten.
 • 160. SOMMAREXTRA: Barbenheimer!!!

  33:05
  Göran och Johan (utan C-G denna gång) ger upp lite dyrbar strandtid för att jämföra sommarens två storfilmer "Barbie" och "Oppenheimer". I den ena har kvantfysik och kommunistsympatier centrala roller, i den andra rosa pumps och inomhusrutschkanor. Men annars är de rätt lika! Frågor som tas upp: Hur uttalas egentligen Cillian Murphys förnamn? Är Ibsens "Ett dockhem" i själva verket "Nora's dreamhouse"? Och hur kul är Ryan Gosling som Barbies överflödiga pojkvän? FEEL THE KENERGY!
 • 159. Indiana Jones och ödesrullskivan!

  53:01
  C-G, Göran och Johan begrundar den nya och sista Indiana Jones-filmen, där vi inte bara stöter på en digitalt föryngrad Harrison Ford utan även Phoebe Waller-Bridge - i trängre kretsar känd som "Fröken Blickriktning". Vi diskuterar även en ny norsk film där vi möter världens VERKLIGT värsta människa - och detta är ändå ett poddavsnitt med mer än sin beskärda andel nazister. Dessutom: allt du någonsin velat veta om Antikytheramekanismen! Ett resonemang om Cézannes rektangelformade berg! C-G:s många väderappar! Skoj som räcker hela sommaren.
 • 158. Wes Side Story

  01:08:57
  Johan, Göran och C-G är oense: är Wes Andersons nya Asteroid City en gripande film om tillvarons meningslöshet - eller ett exempel på just denna meningslöshet? Hårdingen från Reimersholme lägger inte fingrarna emellan... Vidare mot okänd mark: brittiska såpor! Helena Bonham Carter spelar vardagsdivan Nolly och vi faller. Men vad har Mille Schmidt med saken att göra? Och Varför bad de inte Evans? Inte en såpa, utan en brittisk deckare som Johan sett, men ändå. Allt ska bli uppenbarat. I den ljuva sommarnatten! Eller annan valfri lyssningstid på dygnet.
 • 157. Snuvan är mitt vapen

  52:28
  Johan, C-G och Göran begrundar palestinska Oscarbidraget Medelhavsfeber - kan man verkligen vara deprimerad och samtidigt bo vid stranden? Diskutera. Sedan blir det INTE något teve/streaminginslag - inställt på grund av förkylning! Men en uppfriskande sista runda med diplomatiska incidenter, maffiaintriger och ett Manhattan återskapat med Amazon-stålar. Plus internettrauma med C-G Karlsson, då måste det vara vår!!! 
 • 156. Dag som fnatt

  01:07:45
  Denna vecka bönfaller C-G "Jag vill inte vara ett godis!" medan Johan blickar tillbaka: "Jag har ofta tänkt att jag inte ska bli redlös". Göran minns gamla actionserien "24", med president David Palmer "som fick bölder och dog". Ett dynamiskt samtal! Som även kretsar kring Ben Afflecks regicomeback "Air" - definitivt årets film för alla med minsta intresse för basketskor. Den våldsamma Netflixsuccén "The Night Agent" avhandlas. Alfred Hitchcock refereras både en och två gånger, "Flåklypa Grand Prix" dock bara en. Deal with it!
 • 155. Extra bonuspodd SPECIAL!!! Klassikersamtal om The French Connection

  40:22
  Johan, Göran och C-G delar med sig av ett scensamtal om William Friedkins "The French Connection" - den nya vågen-influerade actionklassikern med en bindgalen Gene Hackman på knarkhandlarjakt. Allt för att slå på trumman för en NY klassikervisning på Zita 11 maj: ljuvliga "Mannen utan minne" av Aki Kaurismäki! Boka genast på zita.se och vi ses!
 • 154. När dirigenten själv får välja

  01:19:01
  Hjälp, här kommer Lydia Tàr farande, med flaxande frack! Johan, C-G och Göran hukar sig när Cate Blanchett tar i från tårna i sin oscartippade insats som auktoritär, karismatisk dirigent. Enligt C-G är Tár de klassiska dirigenternas motsvarighet till "Rocky IV". Men ryms intrigen - filmen är 2.40 lång - på "ett halvt A4"? Oavsett, vi fyrar av en Morgan Fairchild-referens! För alla "Falcon Crest"- och "Modedockarna"-fans. Sedan vidare till streamingserien "Fleishman is in trouble", med scener ur ett gräsligt Manhattan-äktenskapDessutom! Tramsglädje i "Cunk on Earth", hyllade filmdebuten "Aftersun" - samt punkbandet Slobobans undergång. För VARFÖR INTE?!