Share

cover art for Åsa Sandberg

Ett gott exempel

Åsa Sandberg

Season 3, Ep. 24

Veckans goda exempel är Åsa Sandberg från Too good to go.

 

Genom Too good to go's app kan du som privatperson rädda överbliven mat från restauranger och caféer. Och du som restaurangägare kan registrera dig för att sälja mat som blivit över i slutet av dagen. Hittills har 68 miljoner måltider räddats, fantastiskt!

 

Men idag ska vi inte bara prata om företaget Too good to go, vi ska ju faktiskt prata om Åsa och hennes otroliga resa; från uppväxten i lilla Vargön utanför Vänersborg till åren i restaurangbranschen i Skottland, till hur hon hamnade där hon befinner sig idag. Och Däremellan blir det givetvis en massa prat om matsvinn. Hur stort är egentligen problemet och vad kan man som privatperson göra för att minska det? Åsa delar med sig av sina bästa tips.

 

God lyssning.

More episodes

View all episodes

 • 30. Anders Ledhagen Global Food & Beverage Manager om att bygga hållbara restaurangverksamheter.

  36:56
  Hur fungerar det att servera måltider och arbeta med hållbarhet på arenor som IKEA, HV71 och VOLVO? Hur nudgar vi gästerna som vill äta i samband med att de besöker ett köpcenter, ett idrottsevenemang eller en arbetsplats? Om att ta det enkla i det lilla och göra människor medvetna. Kan t.ex korven vara den mest geniala rätten?"Allt vi gör blir på något sätt lite bättre" / Anders Ledhagen
 • 29. Myrthe Put, köksmästare på Universeum och Chalmers konferens och restauranger

  33:04
  Möt Myrthe Put, vinnaren av branschpriset årets Vardagshjälte och köksmästare på Universeum - Chalmers konferens och restauranger. Inspireras av vårt samtal om hållbart ledarskap. Om att skapa en kultur som erbjuder människor att växa och utvecklas oavsett kön, kultur och sexuell läggning. Ta del av hur Myrthe engagerar sina kollegor att bli matsvinns-medvetna och lyckades minska matsvinnet till endast 33g/ gäst under högsäsongen med 1100 måltider om dagen under 2023!Myrthe Put har från allra första dagen kämpat mot orättvisor i köket och har satt upp tydliga värderingar som utgör grunden för hennes arbete. I motiveringen till branschpriset årets Vardagshjälte lyfts Myrthe fram som kökschefen som strävar efter att skapa en arbetsplats präglad av vilja, passion, glädje, trygghet och en stark vilja att både lära sig och lära ut till andra. Genom att vara en mentor och coach för sitt team har Myrthe Put inspirerat och utbildat medarbetarna för att skapa en kultur där alla trivs och brinner för hållbarhet, mat, glädje och en stark teamkänsla. Hon har framgångsrikt skapat en arbetsmiljö där varje individ känner sig hemma och accepterad precis som de är.Kockarna på Chalmers konferens och restauranger har genomfört vår hållbarhetsutbildning och mäter sedan 2022 sitt matsvinn med vårt mätverktyg varje dag."Den som vet varför har svaret på alla hur!" - God lyssning och en hållbar jul från oss alla på Generation Waste till er alla!
 • 28. UTBILDNING INOM BRANSCHEN - Att växa med nya insikter och förändra branschen

  33:37
  I detta pod-avsnitt reflekterar vi kring utbildning, om hur vi kan växa med nya insikter och förändra branschen. Ett ämne valt med omsorg med tanke på den snabba utveckling som sker i världen med allt fler höjda krav på hållbarhet - ekonomisk, social och ekologisk. Detta samtidigt som branschen utsatts för tvära kast - från kockkris och en pandemi till höjda livsmedelspriser och inflation på grund av klimatkriser och krig.Vilken typ av utbildningar passar restaurangbranschen? Vad behövs? Vad kan en utbildning bidra med till restaurangverksamheten? Varför ska man satsa på att utbilda sin personal? Vilken taktik ska man som arbetsledare ha när medarbetarna väl går en utbildning? Det här och en del om vår egna utbildningsresa och mission, får ni ta del av i vårt andra avsnitt för säsong 2. Varmt välkommen till Generation Waste podd - Ett Gott exempel!
 • 27. KREATIVITET I KÖKET - Nytt rum nya tankar

  23:25
  I detta pod-avsnitt pratar Daniel och Lina om hur vi håller kreativiteten vid liv i köket. Ett väl valt ämne med tanke på att det är med kreativitet vi kan angripa och hitta lösningarna för minskat matsvinn. Hur får du igång din kreativa process och vad får den att sina? Hur tar man sig fram när man sitter fast? Är det i skogen, med träning, ett glas rött eller genom att besöka andra restauranger som vi hittar tillbaka och vad beror det på? Detta och en del annat så som varför skogssvamp ger dig dålig mage får ni ta del av i vårt första avsnitt för säsong 2. Varmt välkommen till Generation Waste podd - Ett Gott exempel!
 • 26. Sofia Ström - GU Ventures

  37:43
  I detta avsnittet så har vi bjudit in en av Generation Waste's styrelseledamöter: Sofia Ström.I sin roll som affärsutvecklare på Gu Ventures hjälper Sofia till att bygga företag med banbrytande idéer som hjälper till att forma en bättre morgondag. Dagens avsnitt är till dig som väntar på att förändra världen med din unika idé. Men också till de som vill veta mer om Sofias, men också Generation Waste resa. God lyssning!
 • 25. Linus Johansson och Marcus Martinsson - The Barn

  49:34
  Veckans goda exempel är Marcus Martinsson och Linus Johansson från The Barn. I dagens avsnitt pratar vi om The barns åttaåriga resa, lokala producenter, den svenska varianten av halloumi, att sitta i skiten, Varaslättens guldkorn och massa mer.God Lyssning!
 • 23. Thomas Sjögren

  42:55
  Veckans goda exempel är Thomas Sjögren. I detta avsnitt delar Thomas med sig av sina erfarenheter och berättar om sin till synes korta resa mot den kulinariska toppen. Vi pratar om vikten av att handla närodlat, hur det var att spela in TV-program med Pernilla Wahlgren och Benjamin Ingrosso, varför han öppnade en krog på en obebodd ö, det norrländska lugnet, krogbranschens framtid och mycket mer. God lyssning!
 • 22. Ola Rudin

  39:21
  Veckans goda exempel är Ola Rudin. Ola var med och drev stjärnrestaurangen TRIO när det begav sig och innan dess var han och jobbade fem långa år i New York. 2013 startade han det som skulle bli, och kanske rent ut sagt faktiskt är, världens bästa lunchrestaurang: Saltimporten Canteen i Malmö.Från Ola och saltimportens filosofi kan vi lära oss hur man som restaurangägare eller för den delen hemmakock kan arbeta för att maximera sina resurser samtidigt som man minimerar sitt matsvinn.