Share

cover art for Maryam Iqbal Tahir og Are Søberg om Gen-Z, Elon Musk og gaming

Etikk og estetikk

Maryam Iqbal Tahir og Are Søberg om Gen-Z, Elon Musk og gaming

Season 4, Ep. 5

· Civita-rådgiver Aslak Versto Storsletten mener at barn av Gen-Z er skjøre og lettkrenkede. Han peker på at det kan være grunnet mangelen på snøballkrig, kongen på haugen og lekeslåssing i oppveksten. Bør barn slå og skade seg litt mer?


· Elon Musk tok nylig over Twitter. Er ytringsfriheten reddet?


· Gaming blir sett på som en frisone, men nå viser en ny studie at «gamere» er mer tilbøyelige for rasisme, kjønnsdiskriminering og høyreekstremisme. Er det grunn til å frykte for gamerne?

More episodes

View all episodes

  • 10. Er det ut å være feminist?

    41:48||Season 5, Ep. 10
    · Nå må vi kutte i forbruket av rødt kjøtt, sier Sveinung Rotevatn. Venstre-stortingsrepresentanten mener det er det viktigste klimatiltaket i jordbruket. Men dét vil ikke klimaminister Andreas Bjelland Eriksen fra Arbeiderpartiet. Bør vi spise mindre kjøtt for klimaet?· En gruppe nåværende og tidligere studenter kritiserer Teaterhøgskolen i Oslo for manglende kompetanse, dårlig tilpasning og et vestlig pensum. Som minoritetsstudenter mener de seg utsatt for eksotifisering og undervurdering. Er det strukturell rasisme vi ser på Teaterhøgskolen?· Stadig færre unge holder feminismen frem som sin viktigste hjertesak. Men feminismen er ikke ut, kampen er fortsatt viktig, mener VG-kommentator Selma Moren. Er feminisme på vei ut?
  • 9. Burde Bamsegutt-donorene kreve pengene tilbake?

    45:36||Season 5, Ep. 9
    · «En hel nasjon» ble rørt av NRK-dokumentaren «Ingen elsker Bamsegutt». Det ble opprettet en Spleis-kampanje, og hele fire millioner kroner ble samlet inn til stakkaren NRK fremstilte. Meeen så viste det seg at hovedrollen hadde en 30 år gammel sedelighetssak på seg. Burde giverne kreve pengene tilbake?· Nordmenn blir stadig mindre glade i å bruke skattepenger på kunst, og nå blar folk opp for å redde «Poesibilen» i en folkefinansiering. Dette er veien å gå, mener Are «Sløseriombudsmannen» Søberg. Men er det det, er folkefinansiering veien å gå for fremtidens kunst- og kulturliv?· Forfatterkometen Oliver Lovrenski har blitt hyllet opp i skyene. Særlig har «kebabnorsken» i boken blitt trukket frem: – Et kroatisk-somalisk-norsk fyrverkeri, skriver NRK. Men er «kebabnorsk» godt norsk?
  • 8. Er det egentlig noe stas å motta en kvinnepris i 2023?

    52:41||Season 5, Ep. 8
    · Saudi-Arabia er nå den eneste kandidaten til å arrangere fotball-VM i 2034, noe som får kommentatorer, redaktører og menneskerettighetsorganisasjoner til å reagere. De mener at Saudi-Arabia kommer til å bruke arrangementet til sportsvasking. Bør vi boikotte VM?· «Opptak til høyere utdanning bør handle om kvalifikasjoner, ikke alder, og kjønn», skriver Mayhan Rostamkhel i VG. Han mener vi må skrote kvoteordningene til høyere utdanning. Men har han rett?· Denne uken ble Årets kvinnelige medieleder kåret. Schibsteds personvernsdirektør, Ingvild Næss, fikk overrakt prisen av likestillingsministeren. Men kvinnepriser setter kvinner i andredivisjon, mener kritiker. Er det egentlig noe stas å motta en kvinnepris i 2023?
  • 7. Burde journalister granskes oftere?

    54:17||Season 5, Ep. 7
    · Norsk filmforbund har vedtatt en resolusjon som krever at Norge kutter utslippene i tråd med Paris-avtalen. Det faller ikke i god smak hos alle. «Forbundet er kuppet av klimaaktivister», sier filmregissør Nilse Nesse, som nå har trukket seg fra Filmforbundet i protest. Er det riktig av Filmforbundet å ta stilling i oljepolitiske spørsmål?· Igjen har klimaaktivister gått til angrep på kunst i klimakampens ånd. Denne gangen er det to aktivister fra organisasjonen Just Stop Oil knuste som knuste glasset til verdenskjente «Rokeby Venus» av Diego Velázquez. Er det greit å ødelegge kunst i klimakampen?· Tidligere statsråd Ola Borten Moe refser politiske journalister: – Ganske mange journalister er langt mer offentlige fjes og figurer enn mange som sitter på Stortinget. Men i pressen må man være redaktør for å være en offentlig person, sier han. Bør det være samme spilleregler for politiske journalister og politikere?
  • 6. Burde vi kutte ut datingappene?

    40:44||Season 5, Ep. 6
    · Venstre vil lovfeste retten til å logge av og slippe mas fra sjefen i fritiden. Men Interesseorganisasjonen for alle små og mellomstore bedrifter mener dette er en dårlig idé. De vil heller ha mindre styring av staten. Bør vi lovfeste retten til å logge av fra jobb?· Stadig flere lever alene. Det er helt etter planen til selskapene bak datingappene, skriver Kari Bu. Burde vi kutte ut datingappene?· Malerier med alkoholmotiv på en bar i Hemsedal ble sensurert som alkoholreklame, men på Grand kafé regnes de som kunst. Burde statens skjenkekontroll sensurere kunst som kan få deg til å drikke mer?
  • 5. Hvor lett skal det være å bytte juridisk kjønn?

    56:48||Season 5, Ep. 5
    · Humorprogrammet Nytt på nytt har igjen vekket kraftig debatt. De har nemlig køddet med krigen mellom Hamas og Israel, noe som til slutt måtte behandles i Kringkastingsrådet. Er det greit å kødde med så seriøse temaer, så kort tid etter at de skjedde?· Etter at regjeringens «mangfoldsproblem» ble satt på dagsorden, uttalte tidligere statssekretær Nancy Herz at hun føler seg brukt som Støres «mangfoldsalibi». Kan mangfoldig ansatt stole på å være ansatt på bakgrunn av sin kvalifikasjon?· KRFU-leder Hadle Rasmus Bjuland ønsker krav om diagnose ved juridisk kjønnsbytte. Dagens lovverk skaper mer forvirring enn trygghet, mener han. Bør vi sette strengere krav til bytte av juridisk kjønn?
  • 4. Har ytringsrommet blitt mindre?

    52:02||Season 5, Ep. 4
    · Feminisme er ut, nå er det ytringsfrihet som gjelder. Det viser Ung 2024-undersøkelsen fra Opinion. Særlig unge menn trekker ytringsfriheten frem som en stadig viktigere sak for dem, faktisk så er ytringsfriheten det aller viktigste temaet for denne målgruppen nå. Representant for gruppen, samfunnsdebattant Jack Chen, mener at ytringsrommet har blitt mindre. Men stemmer det?· Avtroppende kulturbyråd i Oslo, Omar Samy Gamal, oppfordrer til boikott av alle israelske kulturaktører som ikke aktivt motarbeider den israelske statens handlinger, frem til angrepene og blokaden av Gaza og Palestina opphever. Dette har vekket kraftige reaksjoner. Er det riktig å boikotte israelske kulturaktører nå? · AKKURAT NÅ, AKKURAT NÅ, AKKURAT NÅ: SJOKK: Ja, for nå skal det handle om Dagbladet. De mildt sagt skuffet kulturlivet da de nylig annonserte at de kommer til å gå videre uten en fast kulturredaktør. «Dagbladets sjel» er dermed borte, mener kritikerne. Har Dagbladet mistet sin sjel?
  • 3. Er sivil ulydighet greit?

    47:38||Season 5, Ep. 3
    · Denne uken er det to år siden den knusende Høyesterettsdommen falt i Fosen-saken. Men konflikten mellom reindyrssamene og de norske myndighetene er ennå ikke løst. I tiden fremover varsler aktivister flere sivile ulydighetsaksjoner. Er sivil ulydighet greit?· Kulturminister Lubna Jaffery (AP) er strålende fornøyd med sitt første kulturbudsjett. Aldri før har vi brukt mer skattepenger på kunst og kultur. Er dét noe å feire?· Vi arrangerer for mange valg i Norge, skriver Eirik Løkke i Subjekt. Annethvert år oppfordrer vi nordmenn til å gå til urnene og stemme på et parti. Han mener at å slå sammen lokal- og stortingsvalget vil styrke både demokratiet og deltagelsen. Blir det for mange valg arrangert i Norge?
  • 2. Burde NRK snu om «Jungeltelegrafen»?

    50:37||Season 5, Ep. 2
    · Sosiale medier eksploderte da NRK besluttet å bytte navn på det internasjonale musikkprogrammet «Jungeltelegrafen». Delvis begrunnet de dette med at navnet kunne oppleves etnosentrisk og belastende! Men stemmer det: Er Jungeltelegrafen et belastende ord?· Etter at Erna Solberg briljerte på Fredrik Solvang-intervju i forbindelse med habilitetsstormen, var det flere som poengterte at hun greide å berge sin egen karriere. Siden har saken bare vokst i størrelse. Burde Erna Solberg gå av som Høyre-leder?· TV 2-programmet «Forræder» brukte et kirkerom som innspillingssted. «Ubehagelig å se på», innvendte Kari Mogstad i den kristne avisen Vårt Land. Hun mener at underholdningsprogrammer ikke har noe i kirkerommene å gjøre. Bør kirkerommet holdes hellig?

Comments