Share

cover art for 21. Aivojen kuormittuminen ja miten sitä estää?

DocEmilia

21. Aivojen kuormittuminen ja miten sitä estää?

Ep. 21

Mehiläisen lääkäri Emilia Vuorisalmi ja psykologian tohtori ja aivojen asiantuntija Mona Moisala keskustelevat siitä miksi aivojen kuormittumisesta on tullut uusi kansantauti. 

Mitä tehdä jos muisti pätkii ja aivot tuntuvat sumuisilta? Miten rytmittää työpäivä kuormittumisen estämiseksi? Mitä uni tekee aivoille ja miksi lenkkeily tekee fiksuksi?

Jakso on tehty kaupallisessa yhteistyössä Mehiläisen kanssa.

More episodes

View all episodes

 • 1. 1. Parisuhde ja raskaus

  20:10
  Emilia sekä seksuaali- ja parisuhdeterapeutti Marja Kihlström keskustelevat siitä millaisen mullistuksen parisuhde kokee raskauden aikana.
 • 2. 2. Raskaus ja seksi

  26:12
  Emilia, sekä seksuaali- ja parisuhdeterapeutti Marja Kihlström keskustelevat siitä, miten raskaus vaikuttaa seksuaalisuuteen, libidoon ja kehonkuvaan.Miten raskaus muokkaa hormonitoimintaamme? Miksi osa äideistä hehkuu halut katossa läpi raskauden, kun taas toisilla raskaus vie halut ja draivin? Entä miten raskaus vaikuttaa isän haluihin?
 • 3. 3. Ravinnolla hedelmälliseksi

  32:29
  Miten ravinto vaikuttaa hedelmällisyyteen? Mitkä ovat yleisimpiä ravintoon liittyviä syitä kun raskaaksi tuleminen ei onnistu? Entä millaisella ruokavaliolla voimme optimoida hedelmällisyyttä? Tällä viikolla Emilian asiantuntijavieraana Lontoossa työskentelevä, naisten hyvinvointiin ja hedelmällisyyteen erikoistunut ravintoterapeutti Sonia Wahlroos. (www.nordicnutritionist.com)
 • 4. 4. Hedelmällisyysterveyden ABC

  25:53
  Emilia sekä Felicitas Mehiläisen lääketieteen tohtori ja hedelmällisyyslääketieteen uranuurtaja Tarja Olkinuora keskustelevat siitä miten elämäntavat vaikuttavat hedelmällisyyteen ja heijastuvat lisäksi sukupolvien päähän. Mitkä ovat yleisimmät syyt hedelmättömyyden takana? Entä mistä toistuvat keskenmenot saattavat kertoa ja missä vaiheessa olisi syytä hakeutua tutkimuksiin? Entä mitkä ovat tärkeimmät tekijät pitää mielessä hedelmällisyysterveydestä huolehtittaessa? Kaupallisessa yhteistyössä Mehiläisen kanssa.
 • 5. 5. Raskaus ja ravinto

  39:21
  Moni äiti tuskailee informaatiotulvan ja alati vaihtuvien suositusten keskellä. Emilia sekä ravitsemusterapeutti ja ravitsemustieteen tohtori Tiina Jääskeläinen keskustelevat siitä mitä uusimmat tutkimukset kertovat raskaudenaikaisesta ravinnosta. paljon sikiö lisää äidin energiantarvetta? Mitä ravintolisiä tarvitsemme raskauden eri vaiheissa? Mistä äidin ravinto tulisi koostua ja mitkä ovat tärkeimmät asiat joita tulisi välttää? Entä miten isän ruokavalio ja elintavat heijastuvat hedelmällisyyteen ja tätä kautta raskauteen?
 • 6. 6. Äitiyshuolto

  30:33
  Miten raskaus ja synnytys vaikuttavat lantionpohjan lihaksistoon? Miten valmistaa lantionpohja synnytykseen? Pitääkö huolestua jos virtsa karkailee raskaana tai synnytyksen jälkeen? Miten löytää sopiva synnytysasento ja ponnistaa oikein? Mitkä ovat yleisimmät ongelmat synnytyksen jälkeen ja milloin tulisi hakeutua tutkimuksiin? Entä miten ja milloin aloittaa treenaaminen synnytyksen jälkeen?Emilia ja Mehiläisen fysioterapeutti Anu Parantainen keskustelevat mm. näistä teemoista, sekä antavat ohjeita miten pitää huolta lantionpohjasta raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen. Kaupallisessa yhteistyössä Mehiläisen kanssa.
 • 7. 7. Ravinto ja imetys

  23:14
  Tämän viikon jaksossa keskustellaan ravinnon vaikutuksesta imetykseen. Mitä imettävän äidin olisi hyvä ottaa huomioon ruokavaliossaan? Millä saada omaan ruokailuun rytmiä ja laatua? Mitä syödä jos imettäessä on koko ajan nälkä? Ja millainen on imettäjän täydellinen yösnack? Emilia ja ravintoterapeutti Sonja Wahlroos pohtivat jaksossa mm. näitä teemoja. Jakson sponsorina toimii Ainu, joka on ollut mukana suomalaisten vauvaperheiden arjessa jo monta vuosikymmentä. Tiesitkö esimerkiksi, että purulelujen tehtävänä on lisätä vauvan syljen eritystä, joka suojaa hampaita? Tutustu Ainun laadukkaisiin tuotteisiin osoitteessa www.ainu.fi. Kaupallisessa yhteistyössä Bernerin kanssa.
 • 8. 8. Parisuhteen haasteet ja hoito, kun vauva saapuu taloon

  35:48
  Jaksossa Emilia ja Mehiläisen seksuaali- ja pariterapeutti Jouni Pölönen keskustelevat siitä mitkä ovat parisuhteen suurimmat haasteet vauva-aikana. Miten jaksaa paremmin väsymyksen ja mullistuksen keskellä ja milloin hakea apua? Millä keinoilla huolehtia ettei kumpikaan koe oloaan ulkopuoliseksi? Miten tärkeää on oma aika? Entä miten käy seksielämän uuden tulokkaan saapuessa? Miten vauva-ajan haasteet vahvistavat parisuhdetta? Kaupallisessa yhteistyössä Mehiläisen kanssa.
 • 9. 9. Vinkkejä vauva-arkeen

  36:59
  Miten imetys vaikuttaa äitiin ja lisääkö skumppa todella maidon tuotantoa? Miten vauvan hampaat kannattaa harjata? Entä miten tutista luovutaan? Tämän viikon Emilia ja arjen kemiaa -podcastin vieraana iki-ihana Ainu-neuvoja, terveydenhoitaja Eila Saari. Jaksossa Eila ja Emilia vastaavat kuuntelijoiden kysymyksiin vauvan hoitoon liittyen. Kaupallisessa yhteistyössä Bernerin kanssa.