Share

cover art for 218. Bäddat för separation: faktorerna som förutspår skilsmässa

Dumma Människor

218. Bäddat för separation: faktorerna som förutspår skilsmässa

Vilken betydelse har sånt som åldersskillnad, utbildning och pendlingsavstånd till jobbet för relationens prognos? Lina & Björn djupdyker i forskningen.


Klipp:

10.11 Prinsessbröllopet 2013 - Brudparets löften


18.22 What it’s like to be in a relationship with an age gap | SBS Insight


24.19 PAUS 1s


30.10 When Harry Met Sally


37.50 Frank Sinatra Love and Marriage


Redigering: Peter Malmqvist.


Kontakt: dummamanniskor@gmail.com

More episodes

View all episodes

 • 224. Forskningens bästa flörtknep (SOMMARVECKA)

  34:15
  Ska man vara tydlig eller subtil i flörtandet? Vilken detalj i kvinnors kroppsspråk uppfattas som allra mest flörtig? Hur viktigt är det att vara rolig egentligen? Finns en särskild flörtstil som är mer framgångsrik än andra? Det är bara några av de frågor som besvaras i ett avsnitt som förhoppningsvis ger bra skjuts i sommarflörtandet.Klipp:15.46 Flirtiga Knut - Lasse Berghagen23.05 Get Smart - Are You Flirting With Me?32.59 The O'Jays - Summer FlingRedigering: Peter Malmqvist.Kontakta oss på dummamanniskor@gmail.com.
 • SOMMARVECKA: Så hanterar du semesterbråket (repris)

  29:23
  Sommarens ledighet är tyvärr också högsäsong för gräl. I sommarveckans andra avsnitt tipsar vi om hur man bäst förebygger konflikter och bråkar bra när de väl utbryter.
 • SOMMARVECKA: Så planerar du semestern bäst (repris)

  26:56
  Solen skiner och det är dags för SOMMARVECKA med Dumma människor. Varje dag hela veckan kommer nya och gamla avsnitt kopplade till sommaren. Först ut ett avsnitt om hur du gör för att maxa semestern.
 • FREDAGSFRÅGAN: Hur påverkas vi psykologiskt av att vandra?

  18:50
  I veckans fredagsfråga har vi för första gången en GÄST i studion, och det är ingen mindre än Henrik Ståhl från poddarna Somna med Henrik och Vandra med Henrik. Skicka din egen fredagsfråga till dummamanniskor@gmail.com.
 • 223. Bootcamp mot popcornhjärna

  50:42
  Vi lägger i snitt 17 år av våra liv på att titta på skärmar, något som påverkar oss i grunden. Så kallad popcornhjärna innebär att tänkandet blir fragmenterat och att det blir svårt att fokusera på något i längre stunder. I veckans avsnitt går vi igenom varför det är så problematiskt, men tar också upp alla effektiva motgift som faktiskt finns – vi är inte dömda till popcornhjärna.Klipp:15.54 Popcorn Brain (feat. Dotty Blue) - Pyrakite25.05 The Mitchells vs the Machines25.58 Start lista (Popcorn - Original - The Megabyte Orchestra)40.49 Mojje - Popcorn FrisyrRedigering: Peter Malmqvist.Kontakta oss på dummamanniskor@gmail.com.
 • FREDAGSFRÅGAN: Hur hälsar jag när det är oklart om man har setts förut?

  16:11
  Veckans fredagsfråga kommer på självaste 17 maj från norska stjärnpoddaren Mathilde Ullum.
 • 222. Älskade rival

  54:10
  Att ha en tydlig rival har starka effekter på vårt beteende – på både bra och dåliga sätt. Hur påverkar rivalitet sånt som prestation, beslutsfattande och allmän hyfs? Eftersom våra älskade grannar (och rivaler) i Norge firar nationaldag i veckan har vi ett särskilt norskt-svenskt fokus i veckans avsnitt. Det är också en liten treat till våra ganska många norska lyssnare – vi är så glada att ni hittat oss! <3Klipp:9.59 SVT Debatt - Sverige vs Norge16.21 Expressen TV Marcus & Martinus Sverige eller Norge17.51 Start lista (Fleksnes intro ljudet på varje punkt)32.38 Skam avsnitt 9 SVT39.41 Emily Blunt and Ryan Gosling trade insults over ‘Barbenheimer’ rivalry at the 2024 Oscars 45.30 Fleksnes Jeg Liker ikke Svensker52.37 La Det Swinge - BobbysocksRedigering: Peter MalmqvistKontakta oss på dummamanniskor@gmail.com.
 • FREDAGSFRÅGAN: Min klasskompis har hamnat utanför, hur får vi in henne i gänget?

  15:29
  Redigering: Peter Malmqvist.Skicka din egen fredagsfråga till dummamanniskor@gmail.com.
 • 221. Motivationsmördande micromanagement (problemen med detaljstyrning)

  53:41
  En chef som lägger sig i varenda liten arbetsuppgift du gör. Eller en partner som har välmenande tips om precis alla ingredienser som du ska slänga i grytan. Överdriven detaljstyrning ställer till det inte bara på jobbet utan också i relationer och föräldraskap. I veckans avsnitt listar vi alla problem med så kallat micromanagement – och hur man gör för att ta sig ur detaljstyrningsfällan.Klipp:11.40 Yvon Chouinard- Let My People Go Surfing19.39 Oceans Twelve35.32 Steve Jobs talks about managing people44.21 George S. Patton Quote50.21 Tomas Ledin - Släpp Hästarna FriaRedigering: Peter Malmqvist.Kontakta oss på dummamanniskor@gmail.com.