Share

cover art for 188. Ta en kyss!

Dumma Människor

188. Ta en kyss!

90 procent av jordens befolkning ägnar sig åt kyssande. Antagligen är den evolutionära anledningen till det att våra förfäder matade sina barn genom att först själva tugga maten och sedan föra över den till sina barns munnar. Men vad händer kemiskt i kroppen när vi kysser någon? Varför är den första kyssen så avgörande? Och varför lutar vi alla huvudet åt höger när vi ska kyssas?


Klipp och musik:

Lilla Sjöjungfrun - Ta En Kyss

Borta Med Vinden

Betty Everett - In His Kiss

Bonde Söker Fru

Madagascar 2

Lill-babs - Kyss mej honey, honey


mail: dummamanniskor@gmail.com

redigering: Peter Malmqvist

producent: Clara Wallin

More episodes

View all episodes

 • FREDAGSFRÅGAN: Hur hälsar jag när det är oklart om man har setts förut?

  16:11
  Veckans fredagsfråga kommer på självaste 17 maj från norska stjärnpoddaren Mathilde Ullum.
 • 222. Älskade rival

  54:10
  Att ha en tydlig rival har starka effekter på vårt beteende – på både bra och dåliga sätt. Hur påverkar rivalitet sånt som prestation, beslutsfattande och allmän hyfs? Eftersom våra älskade grannar (och rivaler) i Norge firar nationaldag i veckan har vi ett särskilt norskt-svenskt fokus i veckans avsnitt. Det är också en liten treat till våra ganska många norska lyssnare – vi är så glada att ni hittat oss! <3Klipp:9.59 SVT Debatt - Sverige vs Norge16.21 Expressen TV Marcus & Martinus Sverige eller Norge17.51 Start lista (Fleksnes intro ljudet på varje punkt)32.38 Skam avsnitt 9 SVT39.41 Emily Blunt and Ryan Gosling trade insults over ‘Barbenheimer’ rivalry at the 2024 Oscars 45.30 Fleksnes Jeg Liker ikke Svensker52.37 La Det Swinge - BobbysocksRedigering: Peter MalmqvistKontakta oss på dummamanniskor@gmail.com.
 • FREDAGSFRÅGAN: Min klasskompis har hamnat utanför, hur får vi in henne i gänget?

  15:29
  Redigering: Peter Malmqvist.Skicka din egen fredagsfråga till dummamanniskor@gmail.com.
 • 221. Motivationsmördande micromanagement (problemen med detaljstyrning)

  53:41
  En chef som lägger sig i varenda liten arbetsuppgift du gör. Eller en partner som har välmenande tips om precis alla ingredienser som du ska slänga i grytan. Överdriven detaljstyrning ställer till det inte bara på jobbet utan också i relationer och föräldraskap. I veckans avsnitt listar vi alla problem med så kallat micromanagement – och hur man gör för att ta sig ur detaljstyrningsfällan.Klipp:11.40 Yvon Chouinard- Let My People Go Surfing19.39 Oceans Twelve35.32 Steve Jobs talks about managing people44.21 George S. Patton Quote50.21 Tomas Ledin - Släpp Hästarna FriaRedigering: Peter Malmqvist.Kontakta oss på dummamanniskor@gmail.com.
 • Vad säger dina saker om dig? (Specialavsnitt i samarbete med Lexus)

  37:10
  Whats in your car? Och vad säger dina saker om dig? Lina har en varm och en kall dricka, våtservetter, godis, blöjor, slängpåsar samt all mat hon kan komma över. Björn har snus och enbart snus. Och precis som innehållet i din handväska säger något om dig så säger även sakerna du tar med dig in i bilen något om din personlighet och livsstil. Men VAD? Det tar vi reda på i ett specialavsnitt av Dumma Människor, i samarbete med Lexus.
 • SEXIG FREDAGSFRÅGA: Min partner får orgasm oftare än jag, vad ska jag göra?

  13:18
  Skicka din egen fredagsfråga till dummamanniskor@gmail.com.
 • SEXIG VECKA: Hemligheterna bakom långvarig sexuell tillfredsställelse (het repris)

  43:57
  Ett avsnitt som ger svar på frågan många ställer sig – hur gör man egentligen för att hålla i den sexuella glöden i långa loppet?Redigering: Peter Malmqvist.Kontakta oss på dummamanniskor@gmail.com.
 • 220. SEXIG VECKA: Därför har vi slutat ligga

  39:20
  Det är väl känt att vi mår bra av sex, men samtidigt verkar en antisex-epidemi svepa över stora delar av världen. Sexdebuten blir allt senare, och vi ligger allt mindre. Vad beror det här på? Experterna tror sig ha hittat förklaringarna.Klipp:11.12 Sexless - Tisika15.07 Bad Boys For Life31.17 American Dad34.07 Birgitte - I Want Your SexRedigering: Peter Malmqvist.Kontakta oss på dummamanniskor@gmail.com.
 • SEXIG VECKA: Hur vet jag om jag är kär eller kåt? (het repris)

  12:55
  Sexiga veckan fortsätter med en lyssnarfråga som en del säkert känner igen sig i.Redigering: Peter Malmqvist.Kontakta oss på dummamanniskor@gmail.com.