Share

cover art for 2017 – Het Koninkrijk: ‘We zijn door de geschiedenis met elkaar verbonden’

Door de ogen van de Koning

2017 – Het Koninkrijk: ‘We zijn door de geschiedenis met elkaar verbonden’

Season 1, Ep. 5

2017. Het jaar waarin Nederland Europees Kampioen vrouwenvoetbal wordt en met Tom Dumoulin voor het eerst de Ronde van Italië wint. De Koning blaast 50 kaarsjes uit en beëdigt voor het eerst een nieuw Kabinet. 2017 is ook het jaar waarin orkaan Irma over de Bovenwindse Eilanden trekt en een spoor van vernieling achterlaat. In deze aflevering kijken we door de ogen van de Koning naar wat hij daar, tijdens zijn bezoek, aantrof. Het Koninkrijk strekt zich immers uit tot buiten het vasteland van Nederland, want ‘we zijn door de geschiedenis met elkaar verbonden.’


Deze podcast is gemaakt is gemaakt door Tonny Media in opdracht van de Rijksvoorlichtingsdienst.


More episodes

View all episodes

  • Trailer

    01:00|
    Het is precies 10 jaar geleden dat Koning Willem-Alexander werd ingehuldigd. Van Prins van Oranje werd hij op 30 april 2013 Koning. Hoe beleefde hij de periode van toen tot nu? Vanuit zijn werkkamer in Paleis Huis ten Bosch wordt, samen met Edwin Evers, in 10 afleveringen teruggeblikt op het afgelopen decennium als staatshoofd.Deze podcast is gemaakt is gemaakt door Tonny Media in opdracht van de Rijksvoorlichtingsdienst.
  • 1. 2013 – Inhuldiging: ‘Wie denk je wel dat je bent dat je dit mag doen?’

    23:28||Season 1, Ep. 1
    2013. Het jaar waarin het Rijksmuseum heropent, de economische crisis in Nederland voortduurt en waarin Koningin Beatrix afstand doet van de troon. En dat betekent dat Prins Willem-Alexander in hetzelfde jaar beëdigd wordt als onze nieuwe Koning. In deze aflevering kijken we door de ogen van de Koning naar de inhuldiging, toen hij zich afvroeg: ‘wie denk je wel dat je bent dat je dit mag doen?’Deze podcast is gemaakt is gemaakt door Tonny Media in opdracht van de Rijksvoorlichtingsdienst.
  • 2. 2014 – MH17: ‘Hier kun je je onmogelijk op voorbereiden’

    19:01||Season 1, Ep. 2
    2014. Het jaar van primeurs voor Koning Willem-Alexander: zijn eerste Koningsdag en staatsbezoek, de eerste euro’s met zijn beeltenis… Maar het is toch vooral het jaar van het MH17-drama, waarin de Koning probeert troost te bieden aan een land in rouw. In deze aflevering kijken we door de ogen van de Koning naar de nasleep van die nationale tragedie. Want hier, zo vertelt hij, ‘kun je je onmogelijk op voorbereiden.’Deze podcast is gemaakt is gemaakt door Tonny Media in opdracht van de Rijksvoorlichtingsdienst.
  • 3. 2015 – Thuisgevoel: ‘Iedereen in Nederland moet zich thuis kunnen voelen, ongeacht afkomst, achtergrond, herkomst..’

    24:15||Season 1, Ep. 3
    2015. Het jaar van het klimaatakkoord, aanslagen in Parijs, Europa dat geteisterd wordt door uit de hand lopende vluchtelingenproblematiek en Nederland dat staat stil staat bij 70 jaar vrijheid. De Koning houdt zich bezig met verbinding in de maatschappij. Onder andere via het Oranje Fonds, maar ook bezoekt hij sinds 2015 verschillende wijken waarin mensen zich actief inzetten voor de samenhang. Dat doet hij met de vraag: voelt u zich hier thuis? In deze aflevering kijken we door de ogen van de Koning naar zijn bezoek aan taekwondoschool Abdel Kwan in de Rotterdamse wijk Hillesluis, waarin hij opmerkt dat ‘Iedereen in Nederland moet zich thuis kunnen voelen, ongeacht afkomst, achtergrond, herkomst..’Deze podcast is gemaakt is gemaakt door Tonny Media in opdracht van de Rijksvoorlichtingsdienst.
  • 4. 2016 – Inclusiviteit: ‘We moeten er op blijven wijzen dat iedereen in dit land dezelfde rechten én plichten heeft’

    17:35||Season 1, Ep. 4
    2016. Het jaar waarin we 19 medailles winnen op de Olympische Spelen en een inwonertal van 17 miljoen bereiken. De Amerikanen stemmen voor Trump, de Britten voor Brexit. Ondertussen viert het COC, dat zich al 70 jaar inzet voor de rechten van lhbti+’ers in Nederland, zijn jubileum. In deze aflevering kijken we door de ogen van de Koning naar zijn bezoek aan het COC. Hij vraagt aandacht voor een inclusieve(re) samenleving, want op papier gaat het geweldig, maar “We moeten er op blijven wijzen dat iedereen in dit land dezelfde rechten én plichten heeft”Deze podcast is gemaakt is gemaakt door Tonny Media in opdracht van de Rijksvoorlichtingsdienst.
  • 6. 2018 – Olympische Spelen: ‘Sport verbroedert écht’

    25:25||Season 1, Ep. 6
    2018. Het jaar van fake news en van het einde aan de Groningse gaswinning. De Koning viert het vijftigjarige bestaan van Amnesty International en brengt een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Ook moedigt hij de Olympische wintersporters aan in Zuid-Korea. In deze aflevering kijken we door de ogen van de Koning naar zijn twee grote passies: vliegen en sport. En hoe de Nederlanders een ongelooflijke twintig medailles haalden in Pyeongchang. Aanmoedigen is niet alleen een hobby, maar zelfs een van de speerpunten van zijn rol als Koning, want ‘sport verbroedert écht.’Deze podcast is gemaakt is gemaakt door Tonny Media in opdracht van de Rijksvoorlichtingsdienst.
  • 7. 2019 – 75 jaar Vrijheid: ‘Op dat moment kon ik daarmee in het reine komen’

    22:33||Season 1, Ep. 7
    2019. Het jaar van de moord op Derk Wiersum en de tramaanslag in Utrecht. Maar ook het jaar waarin Nederland eindelijk weer eens het Eurovisie Songfestival wint. De Koning geeft een toespraak voor de Verenigde Naties ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid in het westen. In deze aflevering kijken we door de ogen van de Koning naar een bijzonder Bevrijdingsjaar, met een toespraak op een lege Dam. Daar besprak de Koning de gevoelige geschiedenis van zijn overgrootmoeder in de Tweede Wereldoorlog, waarmee hij ‘op dat moment in het reine kon komen.’Deze podcast is gemaakt is gemaakt door Tonny Media in opdracht van de Rijksvoorlichtingsdienst.
  • 8. 2020 – Coronapandemie: ‘De snelheid waarmee het gebeurt is heel heftig’

    24:20||Season 1, Ep. 8
    2020. Het jaar dat zo normaal begint en dan ineens anders wordt dan alle andere. Het coronavirus verspreidt zich in de eerste maanden van het jaar over de hele wereld en we moeten ons allemaal aanpassen. We klappen voor de zorg, zijn gefascineerd door het gebaar voor ‘hamsteren’ van tolk Irma, en kijken massaal naar de toespraken van de premier en de Koning (of naar de persconferenties van Mark Rutte en Hugo de Jonge). In deze aflevering kijken we door de ogen van de Koning naar het coronajaar en hoe plotseling alles veranderde: ‘de snelheid waarmee het gebeurt is heel heftig.’Deze podcast is gemaakt is gemaakt door Tonny Media in opdracht van de Rijksvoorlichtingsdienst.