Share

cover art for Jag överlevde kriget i forna Jugoslavien

Dokumentära Berättelser

Jag överlevde kriget i forna Jugoslavien

45 år efter andra världskrigets slut rasar ett nytt krig i Europa: kriget i forna Jugoslavien. I det här avsnittet möter vi Ismar som berättar om när kriget kom till hans hemstad och om flykten till Sverige. 


Militärhistoriker Gunnar Åselius berättar om vad som ledde fram till kriget, och hur det utvecklades. Vi pratar också med Johan Hansson, bataljonschef i den nordiska bataljonen BA02, om de svenska soldaternas fredsbevarande roll i kriget. 

More episodes

View all episodes

  • Besöken av natthäxan

    30:18|
    Tänk dig att du vaknar upp mitt i natten i ditt trygga sovrum, men upptäcker att du inte är ensam. Det är någon annan i rummet som tittar på dig och långsamt kommer närmare. I nästa sekund inser du att hela din kropp är paralyserad. Du kan inte fly eller skrika..Den här upplevelsen drabbar faktiskt vissa personer och kallas för sömnparalys, ett skeende mellan dröm och vakenhet. I det här avsnittet berättar Jesper om den nattliga varelse som besökt honom i perioder i mer än 10 års tid.Vi pratar också med Torbjörn Åkerstedt om vad sömnparalys faktiskt är. Han är professor vid Stockholms universitet och karolinska institutet, och forskare specialiserad inom sömn.
  • Mormonerna förförde mig

    32:59|
    Mormonerna, eller Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga, grundades på 1800-talet i USA. I dag är det ett religiöst samfund med omkring 16-17 miljoner medlemmar globalt. I det här avsnittet undrar vi hur deras världsbild och organisation ser ut, och hur det är att vara medlem.Vi kommer höra Magnus berätta sin upplevelse av sin tid i mormonkyrkan. han blev medlem i 20-årsåldern och stannade i 13 år. Vi pratar också med Peter Åkerbäck, doktor i religionshistoria vid stockholms universitet, om var mormonernas tro handlar om.
  • Jag har flera kärleksrelationer samtidigt

    27:33|
    I vårt samhälle anses tvåsamheten vara en norm. Det vill säga att vi lever och skaffar familj med en och samma partner. Men varför är den normen så stark? Och hur kan kärlekslivet se ut om man istället väljer att ha flera partners samtidigt? Vi har träffat Tanja som är polyamorös och som i perioder har flera relationer på samma gång. Vi pratar också med Christoffer Andersson Fahlström, legitimerad psykolog, om de fördomar som finns mot polyamori.
  • Efter förlossningen, in i mörkret

    29:55|
    Förlossningsdepression drabbar tio procent av alla kvinnor som föder barn. I det här avsnittet pratar vi med Vivi som driver podcasten Mammasanningar, och som själv varit med om en förlossningsdepression. Hur upplevde hon det och hur kan man få hjälp? Vi pratar också med psykolog och psykoterapeut Maude Johansson som nyligen disputerat med en avhandling i ämnet.
  • Är du min pappa?

    25:02|
    Det här avsnittet handlar om sökandet efter sin biologiska förälder. Vi hör norska Jon-Espen berätta om åratal av letande efter sin biologiska pappa med hjälp av DNA-test. Vi pratar också med Bo Erlandsson som grundat en av de sajter där man kan beställa hem DNA-test, om hur vanligt det är och hur tekniken fungerar.
  • Mina föräldrar gifte bort mig när jag var 13 år, del 2/2

    30:03|
    Det är svårt att uppskatta hur många barn i världen som utsätts för tvångsäktenskap. Men statistik från UNICEF visar att det handlar om ungefär 12 miljoner flickor per år som gifter sig innan sin 18 års dag. I det här avsnittet ska vi därför höra den andra delen av Mirandas berättelse, om när hennes föräldrar gifte bort henne i trettonårsåldern. Vi hör också Bayan Nasih, sakkunnig vid det nationella kompetensteamet mot hedersvåld och förtryck.
  • Mina föräldrar gifte bort mig när jag var 13 år, del 1/2

    27:42|
    Det är svårt att uppskatta hur många barn i världen som utsätts för tvångsäktenskap. Men statistik från UNICEF visar att det handlar om ungefär 12 miljoner flickor per år som gifter sig innan sin 18 års dag. I det här avsnittet ska vi därför höra Mirandas berättelse, om när hennes föräldrar gifte bort henne i trettonårsåldern. Vi hör också Bayan Nasih, sakkunnig vid det nationella kompetensteamet mot hedersvåld och förtryck.
  • Från strippa till sexsäljare i Berlin

    33:06|
    Förbudet mot att köpa sexuella tjänster trädde i kraft i Sverige år 1999. Då var vi det första landet i världen som kriminaliserade själva köpet, men inte försäljningen av sex. I det här avsnittet träffar vi Hanna som under många år levde och arbetade som prostituerad i Berlin, där det fortfarande är lagligt att köpa sex. Vi vill veta vad som skiljer Sveriges och Tysklands rättsystem när det kommer till sexköp. Därför hör vi i det här avsnittet advokat Caroline Brännström som arbetar vid Vega Advokater.
  • Jag dog och kom tillbaka - en nära döden-upplevelse

    29:17|
    Hur beskrivs en typisk nära-döden-upplevelse och vad säger vetenskapen om fenomenet? I det här avsnittet undersöker vi den eviga frågan om vad som händer efter döden. Vi har mött narkosläkaren Göran Grip som berättar om sina tydliga minnesbilder av sin nära-döden-upplevelse som uppstod i samband med en operation.I avsnittet hörs också Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiologi på institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet, om vad det finns för forskning på området.