Share

cover art for Linn Ullmann "Pige, 1983"

DO YOU READ ME?

Linn Ullmann "Pige, 1983"

Season 2, Ep. 5

Vi er tilbage efter en pause med sygdom og travlhed. Til dagens afsnit har vi læst den norske forfatter Linn Ullmanns "Pige, 1983". I bogen følger vi en pige, som i 1983, en vinternat i Paris, er rejst alene til Paris for at udleve drømmen som fotomodel. Men der sker ting i Paris, som er grænseoverskridende og krænkende for den kun 16-årige pige. Men hvad skete der egentlig? Og hvorfor endte det her? Det er det altdominerende spørgsmål i bogen, hvor pigen nu er en voksen kvinde, der leder efter svar i hukommelsen, i fotos, gamle noter, breve mm. For kan en person altid regne med sin hukommelse? Og er det muligt at huske hvad der skete for så mange år siden? Romanen ligger sig tæt på Linn Ullmanns eget liv, og måske er det en autobiografi. Vi oplevede det som en spændende roman, der udforsker et nyt emne ved "Me too" og forsøger uden løftede pegefingre, skam eller offergørelse, at dykke ned i begivenheder der skete for mange år siden. Meget stor anbefaling herfra. Vi var vilde med denne bog og de tanker den satte i gang samt de diskussioner, der kommer med denne roman. For her en bog med et helt nyt og anderledes bud på Me too.

More episodes

View all episodes

  • 4. Delia Owens "Hvor flodkrebsens synger"

    40:45||Season 2, Ep. 4
    Vi er endelig tilbage! I dagens afsnit taler vi om den prisbelønnet bestseller "Hvor flodkrebsene synger" af den amerikanske forfatter Delia Owens. En kæmpe bestseller i hele verden, som nu også er blevet til en film. Karoline kom til at se filmen og det ødelagde faktisk læseoplevelsen delvist, da bogen er en spændingsroman med et plot. Et plot, som blev afsløret i filmen og som på mange måder er altafgørende for fortællingen - derfor anbefaling herfra, læs først og se filmen bagefter. I romanen følger vi marskpigen Rya, som efterlades af sin familie og må klare sig selv i marsken og sumpen. Det giver mindelser til Pippi Langstrømpe, en urkraftig sej pige med råstyrke, der opfinder sin egne regler og systemer. Bogen handler om flere ting, både natur, biologien, kønsroller og et spændingspræget mordplot. Sproget er levende og beskrivende. Alt i alt er vi enige om, at det er en god roman, der tåler at blive læst, der er altså en grund til, at alle taler om den og har læst den. Og vi tror den passer godt til en ferie, hvor man kan fordybe sig godt ind i det her univers. God fornøjelse!
  • 3. Anna Juul "Penge & Bacon"

    43:29||Season 2, Ep. 3
    For første gang optager vi på afstand mellem Aarhus og Bergen. Den ene sidder blandt fjeld og bjerge med sne på, den anden har netop vandret igennem byen i et frostklart vejr. Vi lægger simpelthen ud med en vejrsnak, noget der egentlig kom tilfældigt til os, men som i virkeligheden er en fantastisk intro til dagens roman "Penge og Bacon", af den danske satiriker Anna Juul. En skidesjov roman, hvor man griner sig igennem et sprogligt, humoristisk bud på en klima-lockdown, kæresteforholds- og kedsomhedsfortælling. Vi har begge haft det rigtig sjovt med at læse den her roman, som på mange måder udstiller den her lystbetonet, halvkedelige, shoppeglade kvinde. Måske en figur vi alle har været vidende til i mange årtier. En kvinde ved navn Anja, der lever af sin mands penge og har den største fornøjelse i at shoppe på nettet og mere eller mindre finder livets glæde i det. Spise, sove, bolle, snakke med sin vandrende pinde "Penge og Bacon" og shopping. That's it. Et kedeligt liv, som bliver udstillet endnu mere under en klima-lockdown, hvor forholdet mellem hende og kæresten Anders sættes på prøve. Nu må de ingenting. De har ikke kontakt med andre. De er uden internet og mad (kød). De må leve af Årstidernes grøntsagskasse og passe på klimaet. På mange måder et scenarie, der lægger langt fra vores hverdag og samtidigt faretruende tæt på. Specielt fordi vi alle lige har gennemlevet en corona-lockdown. Det her er en humoristisk, sjov og tankevækkende roman, der måske er lidt meget bundet op på en særlig tid, netop nu, men som omvendt udstiller den moderne kvindes kedelige liv med netshopping, som bærende interesse og trang til penge og bacon.. Læs den i din juleferie og få både et godt grin og mulighed for refleksion over tilværelsen, som moderne menneske i en igangværende klimakrise. Vi havde det i hvert fald sjovt med at læse den! Slutteligt er der kun at sige rigtig god jul fra os og god juleferie.
  • 2. Annie Ernaux "Årene"

    32:55||Season 2, Ep. 2
    Vi er tilbage i studiet for at tale om en roman vi begge havde store forventninger til! Nemlig en roman af Annie Ernaux, som i år har vundet Nobelprisen i litteratur. Hun regnes som en af Frankrigs aller største forfattere. "Årene" er en fantastisk bog, det er vi begge to helt enige om, og vi kan kun sige læs læs læs... I "Årene" fortæller Annie Ernaux om en kvindes liv, med udgangspunkt i sig selv, og om Frankrig i perioden 1941-2006. Hun reflekterer over kvindens erfaringer som mor, datter og hustru og ikke mindst også som forfatter. Og samtidig tages vi med på rejsen igennem store samfundsændringer, fra klassekamp, til kønskamp og studenteroprør og slutteligt den vilde forbrugskultur. Fotografier og minder danner baggrund for teksten, en flydende tekst, vi som læser tages med på - til tider forvirrende, men samtidig også inkluderende. Ofte bruger hun "vi" og på den måde er man som læser inkluderet i alle de store begivenheder. På sin vis er det her en bog om nogle bestemte år i Frankrig, men samtidig bliver det en universel bog, som mange generationer kan spejle sig i og lære en masse af. Vi er så glade for at vi fik læst Annie Ernaux og det er ikke sidste bog af forfatteren vi vil dykke ned i. Som sagt læs læs læs... I kan glæde jer til en stor læseoplevelse!
  • 1. Elena Ferrante "Min geniale veninde"

    35:56||Season 2, Ep. 1
    Vi er tilbage! Endelig sidder vi i studiet sammen igen og først og fremmest har vi savnet hinanden og ikke mindst savnet at tale om den gode bog vi har læst. Meget passende taler vi i dag om venskabet. Det gode venskab mellem to veninder. Noget, vi begge to går meget op i, at tale venskaberne op og dyrke venskabet mere, så det er kun glædeligt, at denne roman omhandler det altafgørende venskab for de to italienske piger "Lila" og Leno". En roman spækket med filmiske scener, stemninger, dufte og indtryk. Man føler ofte man er i de Napolitanske gader og det fattige kvarter, hvor de to piger vokser op i hver sin familie. Romanen belyser, hvor afgørende venskabet er for de to pigers liv, udviklingen i deres liv og deres indbyrdes konkurrence præger dem, så de hele tiden sammenligner sig med hinanden og måske også når nye højder pga. af dette lette pres de giver hinanden. Derudover oplever vi igen igen, også i denne roman, at vi i dag anno 2022 kan nyde godt, at vores "forkvinder", alle de generationer der før os har kæmpet sig frem og kæmpet sig op. Det er altid inspirerende. Også denne gang. Vi er enige om, at romanen er god og spændende, men den har også dens mangler, den er til tider lidt lang, og den udfordrer os på, at man kun får fortællingen fra Lenos vinkel. Dog vil vi anbefale at læse den og læse videre, for der er hele 4 bøger i denne serie, den nu verdensberømte "Napoliserie".
  • 8. Karin Michaëlis og Betty Nansen "Kvindehjerter"

    41:21||Season 1, Ep. 8
    Vi er landet i studiet til sidste afsnit før Cecilie flytter til Bergen, Norge. Podcasten slutter ikke her, men nu bor vi i to forskellige lande, derfor fejrer vi sidste afsnit i Aarhus med en øl. Til dagens afsnit har vi læst "kvindehjerter" af Karin Michaëlis og Betty Nansen fra 1910. En lidt speciel bog, som til tider er svær at finde rundt i, men som samtidig åbner for refleksion og en spændende samtale. Der er tale om en brevroman, og ifølge forfatteren Kristina Stolz, der her skrevet en introduktion til romanen, som er meget læseværdig, bygger brevvekslingen på en eksisterende brevveksling mellem to de kvinder. Her drøfter de emner som ægteskab, kærlighed og utroskab og alle de følelser, der er forbundet mellem mænd og kvinder. Vi er begge to ret begejstret for romanen, mest af alt fordi romanen leverer et højt filosofisk plan. De to kvinder reflekterer over store emner, som man den dag i dag virkelig kan relatere til og spejle sig i. Det er meget interessant, hvordan noget, der er skrevet for 100 år siden, kan føles så relevant og nærværende. Stor anbefaling fra os, især hvis man vil give sig i kast med noget lidt ældre litteratur. Derudover ender vores snak i en hyldest til venskabet - noget vi igen tager op til næste afsnit, hvor vi skal læse "Min geniale veninde" af Elena Ferrante.
  • 7. Tine Høeg "SULT"

    44:47||Season 1, Ep. 7
    I dagens afsnit er vi landet i studiet i højt humør og har glædet os helt vildt til at tale om en af sommerens helt store romaner, nemlig den bog, der har ligget på manges strandstole til sommerferielæsningen. Den helt uundgåelige, smukke roman "SULT" af Tine Høeg. Romanen handler kort og godt om fertilitetsbehandling. Tine Høegs egne erfaringer med et opslidende fertilitetsforløb - mentalt og fysisk - beskrives i bogen, men via hovedpersonen Mia og kæresten Emil. "SULT" handler om et stærkt begær efter liv og børn. Mia har et brændende ønske, en sult efter at få børn, som hun altid har mærket og følt. Nu skal hun have et barn med Emil, som har to børn fra et tidligere forhold. Mia er forfatter og driften efter at skrive flyder sammen med det erotiske begær, der flyder sammen med begæret efter at blive befrugtet. Romanen er skrevet i en uafklaret uro uden afklaring, måske frustrerende for nogle læsere, men samtidig et interessant greb. Samtidigt handler den her roman lige så meget om det at være en sammenbragt familie, noget, rigtig mange genkender og kan se sig i. Alle de følelser, de udfordringer, og samtidig alt den kærlighed, der er på spil i en sammenbragt familie. Karoline genkender også de følelser og sætter fine ord på egne erfaringer i dagens afsnit. Vi er begge oven ud vilde med romanen, der rummer så utrolig mange fine betragtninger og lærer os en masse nyt om fertilitetsbehandling. Vi kan kun opfordre ALLE - LÆS den!
  • 6. Cecilie Lind "Pigedyr"

    39:24||Season 1, Ep. 6
    Netop hjemvendt fra vores korte studietur sammen i Berlin, er vi landet i studiet og klar til at tale om en helt vild roman, "Pigedyr" af Cecilie Lind. Vi var begge meget overrasket over denne roman, en bog man næsten ikke tør læse igen. Den gav dog anledning til en virkelig god samtale om det at være pige, kroppe og kropsopmærksomhed, lyst, sex, begær og alt det man ikke tør tale om fra et pigeperspektiv. Det er hård læsning på mange måder, men også meget vigtig læsning, fordi Cecilie Lind her tør kaste sig ud i den fortælling ingen tør tale om. Unge drenges lyst til ældre kvinder er der en fælles kulturel forståelse for, men unge pigers lyst til voksne mænd er noget vi alle frygter og aldrig taler om. Udnyttelse, overgreb og magtmisbrug kommer også tæt på dette emne, og måske også for tæt på for hovedpersonen. Det er stærkt og modigt, at Cecilie Lind tør åbne for emnet og give anledning til at diskutere det, så det kommer ind i vores sprog og samtaler. Stor anbefaling herfra, man kan kun lige holde det ud, men det er modigt og stærkt!
  • 5. Helle Thorning-Schmidt "Blondinens Betragtninger"

    53:19||Season 1, Ep. 5
    I dagens afsnit har vi læst en debatbog "Blondinens Betragtninger" af tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt. Helle Thorning-Schmidt har kigget på sit arbejdsliv, sit liv som mor, som kvinde og vores samfund. Hun har reflekteret over hendes egne oplevelser med køn, ligestilling og diversitet og hvilke problematikker hun selv har erfaret og oplevet igennem sit liv. Det er med hendes generations øjne (Generation X), at hun betragter verden og Danmark og måske også kommer med en opsang til. Hun lader sig inspirere af yngre generationer og særligt hendes to børn, som igennem deres opvækst har været gode til at give deres mor nye perspektiver på køn, ligestilling og diversitet. I "Blondinens Betragtninger" argumenterer Helle Thorning-Schmidt for flydende kønsidentitet, for ligestilling på arbejdsmarkedet, og i hjemmet, for opgør med det partriakalske samfund og for at kunne se ud, som man har lyst til. Det hele i feminismens navn, som hun oplever, som en bevægelse der ønsker forandring, accept og inklusion. Debatbogen lægger op til diskussion og vi oplever begge to, at bogen giver anledning til gode samtaler om vores samfund, feminisme, ligestilling og diversitet. Samtidig fungerer bogen også som en god gave til dem, der lige har brug for at få lidt perspektiver på det her emne. Men den er også lidt mangelfuld og den har nogle begrænsninger. Vi anbefaler alligevel alle at give sig i kast med den, da det er en god bog at tale ud fra og måske blive klogere på emnet.