Share

#dkpol

Hver fredag mødes Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, og politisk redaktør Esben Schjørring og diskuterer ugen, der er gået i dansk og international politik. En lille time med analyser, anbefalinger og historier fra Christiansborgs gange.


Latest episode

 • 18. Nu er det SF – ikke de borgerlige – der taler om tillid til myndighederne

  01:04:18
  Esben og Jakob diskuterer trepart, slaget i Folketinget om FE-sagen og en vild historie om fyringer, medarbejderlede og frygt i Fødevareministeriet. Undervejs bliver de afbrudt, da Altinget bliver indstillet til en Cavling.Værter: Esben Schjørring, politisk redaktør på Altinget, og Jakob Nielsen, ansvarshavende chefredaktør på Altinget.Producer: Emma Klitnæs, podcastassistent.Shownotes:Jakobs anbefaling: Dramadokumentar-serien ”Makta” om det norske socialdemokrati.Esbens anbefaling: The Matrix (som linge nu sendes på HBO Max).Sine Riis Lunds artikel om Fødevareministeriet.Sine Riis Lunds interview med Dorit Hørlyck.Esbens artikel om "Det McKinseyficerede embedsværk".

More episodes

View all episodes

 • 17. Wammens finanslov viser, at regeringen har tabt sin fortælling på gulvet

  56:32
  Esben og Jakob fejrer episode nummer 100 med tale om finansloven og den stiltiende kamp i Socialdemokratiet om, hvem der er nummer to efter Mette Frederiksen. Og så runder de diskussionen om, hvori fagbevægelsens legitimitet består, når der er færre og færre medlemmer.Værter: Esben Schjørring, politisk redaktør på Altinget, og Jakob Nielsen, ansvarshavende chefredaktør på Altinget.Producer: Emma Klitnæs, podcastassistent.Shownotes:Jakobs anbefaling: Jakob Skovgaard-Petersens essay ”Det Gaza, vi har mistet”.Esbens anbefaling: The Rest is History-serien om Kennedymordet.
 • 16. Troels Lund har lige givet by-Venstre en solid begmand

  01:01:38
  Esben og Jakob taler om rokade, og hvad den fortæller om Troels Lund Poulsens Venstre. Og så diskuterer de politik i en æra, hvor kunstig intelligens bryder frem.Værter: Esben Schjørring, politisk redaktør på Altinget, og Jakob Nielsen, ansvarshavende chefredaktør på Altinget.Producer: Emma Klitnæs, podcastassistent.Shownotes:Jakobs anbefalinger: Altingets EU-podcast om det hollandske valg og artikel i New Yorker om Javier Milei "The Free-Market Fundamentalism of Argentina’s Javier Milei"Esbens anbefaling: Pierre Rosanvallons ”Populismens århundrede” Artikler fra podcasten:Lidegaard er klar til at gå i regering: "Jeg noterer mig, at man bøjer sig dybt efter mandaterne i øjeblikket"Topministre skubber fagministre ud af regeringens grønne udvalg: “Prisen for ikke at handle er øget nu”Mandatmassakre truer flere Venstre-profilers genvalg
 • 15. Venstre er i krise, landbruget er i krise – og de har kun hinanden

  58:36
  Esben og Jakob er på sporet af landbrugets vidtforgrenede magt i Venstre som opvarmning til partiets landsmøde her i weekenden. Og så taler de om Ukrainekrigen og dens mulige afslutning, inden de kaster sig over regeringens forslag til en flyafgift.Værter: Esben Schjørring, politisk redaktør på Altinget, og Jakob Nielsen, ansvarshavende chefredaktør på Altinget.Producer: Emma Klitnæs, podcastassistent.ShownotesJakobs anbefaling: Amira Hass’ bog Drinking the Sea at Gaza.Esbens anbefaling: Daniel Immerwahrs artikel om Deep Fakes i The New Yorker.Anders Fogh Rasmussens interview med The Guardian om Ukraine.The Economist’ interview med Ukraines øverstbefalende general Valery Zaluzhy.Time Magazines reportage fra Zelenskys inderkreds.Amira Hass i Ha’aretz.Katrine Falk Lønstrups kortlægning af landbrugets magt i Venstre og Esbens analyse heraf.
 • 14. Støjberg er klimapolitiker

  51:51
  Jakob og Esben varmer op til Danmarksdemokraternes landsmøde med at se på, hvordan klimapolitikken endte med at splitte Venstre og blive affyringsrampe for Inger Støjbergs genstart af sin politiske karriere efter dommen i Rigsretten. Og så ser de på Vestagers drømme og regeringens 2030-plan.Værter: Esben Schjørring, politisk redaktør på Altinget, og Jakob Nielsen, ansvarshavende chefredaktør på Altinget.Producer: Emma Klitnæs, podcastassistent.ShownotesJakobs anbefaling: Katrine Marie Guldagers ”Endnu en dag i Guds skaberværk”.Esbens anbefaling: Intelligencer-artikel om Kennedymordet.Kim Rosenkildes analyse af 2030-planen.Fødevareredaktør Andreas Arps reportage fra Landbrug og Fødevarers delegeretmøde.
 • 13. Fik efterretningstjenesterne alligevel, hvad de gik efter i FE-sagen?

  59:12
  Esben og Jakob bruger hele episoden på at vende FE-sagen, der faldt med et brag i denne uge. Først taler de om det juridiske spor, og dernæst ser de på den politiske kamp mellem regeringen og Folketinget om de videre undersøgelser – og især, hvordan Venstre vil håndtere det problem.Værter: Esben Schjørring, politisk redaktør på Altinget, og Jakob Nielsen, ansvarshavende chefredaktør på Altinget.Producer: Emma Klitnæs, podcastassistent.ShownotesJakobs anbefaling: The New York Times’ rapport fra AI-topmøde i London.Esbens anbefaling: Kaare Dybvad Beks ”Arbejdets land”.Miljøredaktør Hjalte Kragesteens interview med Venstres miljøordfører, Erling Bonnesen.Zetlands gennemgang af Findsen-sagen.
 • 12. Ingen har sagt det, men Ellemann-exit er jo en regeringskrise

  59:58
  Jakob er tilbage fra USA, og han og Esben taler om Venstre på tre forskellige måder: Ellemann, Troels Lund Poulsen og Lars Løkke Rasmussen. Og de ser på det hele i lyset af, at det lige om lidt er et år siden, at vælgerne lavede spillereglerne på Christiansborg helt om.Værter: Esben Schjørring, politisk redaktør på Altinget, og Jakob Nielsen, ansvarshavende chefredaktør på Altinget.Producer: Emma Klitnæs, podcastassistentShownotesJakobs anbefaling: Heather Cox Richardsons nyhedsbrev på substack.Esbens anbefaling: Jake Sullivans essay i Foreign Affair, ”The Sources of American Power”.Esbens essay om Ellemann: ”Historien om Jakob Ellemann er en tragedie”.