Share

Den norske mediepodden

Den norske mediepodden er en podkast som tar opp …


Latest episode

 • 14. Dataspill på godt og vondt

  37:33
  Hvordan kan foreldre engasjere seg i barnas gaming, og bidra til at dette blir en trygg og inkluderende arena for alle? I denne utgaven av Den norske mediepodden forteller Robert Steen om betydningen dataspill hadde for sønnen Mads, hovedpersonen i filmen «Ibelin»., og gir sine råd til bekymrede gaming-foreldre Du møter også Beate Hygen, som er seniorforsker ved NTNU Samfunnsforskning, og har forsket mye på dataspill og spillvaner.

More episodes

View all episodes

 • 13. Skadelig innhold - hva møter barn på nett?

  38:45
  Hva slags medieinnhold kan være skadelig for barn og unge? Hvordan har skadelighetsbegrepet og regelverket endret seg over tid? Og hvis foreldre er bekymret for at barna deres ser noe som kan være skadelig i sosiale medier, hvordan kan man snakke om det? Dette er temaer i denne utgaven av Den norske mediepodden. Du møter Ove Watne, Trude Kanestrøm og Audun Aagre fra Medietilsynet, Anne Katrin Storsveen Oppegaard fra Politiets nettpatrulje i Oslo, Asker og Bærum, og Line Indrevoll Stänicke, førsteamanuensis ved Psykologisk institutt på Universitetet i Oslo og Lovisenberg sykehus. Samtalen ledes av direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
 • 12. Hva kan true et demokratisk valg?

  25:40
  Kan kunstig intelligens og desinformasjon påvirke høstens valg, og hva gjøres for å unngå at det skal skje? Hvordan kan vi velgere navigere best mulig i et stadig mer komplekst informasjonslandskap, og hva bør vi være oppmerksomme på? Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og Medietilsynet er blant deltakerne i regjeringens arbeidsgruppe som jobber med tiltak for å forebygge uønsket påvirkning ved valget, og i denne utgaven av Den norske mediepodden møter du spesialrådgiver Eskil Grendahl Sivertsen i FFI og direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
 • 11. Kommersialisering av barns digitale rom

  31:13
  Reklame utgjør en stor del av innholdet som de mest populære influenserne blant barn og ungdom formidler i sosiale medier. Det viser en ny analyse Retriever har gjort for Medietilsynet. I denne utgaven av Den norske mediepodden forteller medieanalytiker Malene Augestad i Retriever mer om analysen, og Marit Evensen, underdirektør i Forbrukertilsynet, Mathilde Hogsnes, doktorstipendiat ved Kristiania og Isaac Elstad Røssnes, leder for Press – Redd Barna Ungdom, diskuterer funnene sammen med direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
 • 10. Foreldres dataspill-bekymringer

  35:35
  Mange norske barn og ungdommer spiller dataspill – og mange foreldre bekymrer seg for spillingen. Hva de bekymrer seg for, om det er grunn til bekymring og hva det er lurt å gjøre – det er temaer i denne utgaven av Den norske mediepodden. Khalid Ezat Azam har nettopp tatt en doktorgrad ved Institutt for medier og kommunikasjon på Universitetet i Oslo, der han har undersøkt hva som ligger bak foreldres bekymring for barnas spilling. Han er gjest hos direktør Mari Velsand i Medietilsynet i dagens episode.
 • 9. Tidlig mobilbruk

  41:22
  Norske barn er digitale, og mange får egen mobiltelefon tidlig. Det kan være både nyttig og praktisk – men medfører også noen dilemmaer, både for barn og foreldre. Hva sier barn og foreldre selv om hvordan de opplever dette? Og hvilke råd har ekspertene? Det kan du høre om i denne utgaven av Den norske mediepodden, der direktør Mari Velsand i Medietilsynet snakker med Finn Myrstad, fagdirektør for digitale tjenester i Forbrukerrådet og medlem i Personvernkommisjonen, Line Marie Warholm, psykologspesialist, og Kirsten Kolstad Kvalø, seniorrådgiver ved Norges institusjon for menneskerettigheter.
 • 8. Hvordan beholde jentene på gaming-arenaen?

  23:35
  Hva kan barn og ungdommer selv og foreldrene deres gjøre for at dataspill skal være en trygg og positiv aktivitet - både for jenter og gutter? Dette er et viktig spørsmål – siden Medietilsynets undersøkelse Barn og medier 2022 viser at færre jenter enn gutter gamer, og at kjønnsforskjellene øker.  Beate Hygen, seniorforsker ved NTBU ved avdeling for mangfold og inkludering, gamer Ayla Paulsen og direktør i Medietilsynet, Mari Velsand, diskuterer dataspill og kjønnsforskjeller i dagens utgave av Den norske mediepodden.