Den Digitala Draken

Share

Virtuella influencers - är vi redo?

Season 4, Ep. 8

Influencers har blivit en allt viktigare del av företagens marknadsföringsstrategier, inte minst i Kina där livestreamingindustrin exploderat under pandemin. Men i takt med att alltmer pengar står på spel har även en ny typ av influencers dykt upp på marknaden som fått miljontals engagerade fans - de konstgjorda. Bakom dessa profiler står ofta ett team av marknadsförare, varumärken och utvecklare som noggrant planerar varje inlägg, uttalande och framträdande.


I det här avsnittet frågar vi oss huruvida det här kommer fungera i längden. Hur kommer konsumenterna att reagera på att det inte är en verklig person bakom en profil på sociala medier och finns det affärsmässiga fördelar med influencers som inte ställer till problem? Vi undersöker även hur långt tekniken bakom digitala karaktärer har kommit och om mediemarknaden är redo.


Programledare: Jacob Lovén och Nick Young

Gäster: Camilla Gervide, Wang Yu, Julia Lundin, Henric Larsson, Adam Marko Nord, Neda Kanni

Produktion och ljudsättning: Kristoffer Folin på Ljudmagi och Jacob Lovén

Innehållsproducent: Katarina Andersson

Ansvarig utgivare: Anna Careborg

Musik licenserad från Epidemic Sound, Blue Dot Sessions och Artlist


Avsnittet innehåller korta ljudklipp från ICA, Margaux Dietz, Isabella Löwengrip, Li Jiaqi, Microsoft, L’OrealVill du fortsätta fördjupa dig i Kinas techscen? Gå in på svd.se/dendigitaladraken, där hittar du fler avsnitt, artiklar och länkar om alltifrån de snabbt växande techbolagen till de statliga regleringarna av sektorn.

More Episodes

12/8/2022

Kinas techår 2022: “Som en emoji med rynkad panna”

Season 4, Ep. 10
Det blåser kalla vindar över Kinas techscen. Ett infekterat handelskrig, statens allt hårdare nypor mot branschen och ändlösa, strikta karantänkrav har präglat techåret 2022. Eller som "Den Digitala Drakens" Nicholas Young sammanfattar det - som "en emoji med rynkad panna”. Och mycket finns det att prata om när vi också blickar framåt. Som att Bytedance, företaget som äger Tiktok, för första gången blev högre värderat än Meta. För hur kommer det sig att Tiktok fortsätter sitt segertåg, trots motstånd och misstänksamhet i väst? Att Shein, vars förmåga att rasande snabbt producera billiga plagg, har fått de västerländska modeföretagen att tappa marknadsandelar och nästan tycks omöjliga att stoppa i sin framfart. Samt att Kina, som ville ta ledartröjan inom elbilar och vinna den globala kapplöpningen om elektrifierade transporter, nu måste anpassa sina ambitioner till det globala handelskriget. I dagens avsnitt dyker Tom Xiong, Jacob Lovén och Nick Young ner i händelserna som präglat Kinas techscen 2022. Programledare: Jacob Lovén, Nicholas Young och Tom XiongProduktion och ljudsättning: Kristoffer Folin på LjudmagiInnehållsproducent: Katarina AnderssonAnsvarig utgivare: Anna CareborgMusik licensierad från Epidemic Sound, Blue Dot Sessions och ArtlistAvsnittet innehåller ljudklipp från Bloomberg, CNBC, CNNVill du fortsätta fördjupa dig i Kinas techscen? Gå in på svd.se/dendigitaladraken, där hittar du fler avsnitt, artiklar och länkar om alltifrån de snabbt växande techbolagen till de statliga regleringarna av sektorn.