Den Digitala Draken

Share

Kommunikationsappen WeChat

Season 1, Ep. 3

Företaget som på ytan liknar WhatsApp, men ju mer man gräver desto tydligare blir det att WeChats och moderföretaget Tencents innovationsförmåga sträcker långt bortom kusinerna i Silicon Valley.


Medverkande: Jacob Lovén och Tom Xiong.

Musik: "Happy House" av David Clewett.


Har du funderingar eller tips på ämnen som vi ska ta upp? Kontakta oss i sociala medier eller på digitaladraken.com.


Den digitala draken är en subjektiv men oberoende skildring av den digitala utvecklingen av tjänster i Kina och dess aktörer. I produktionen används ljudklipp från exempelvis nyhetssändningar. Dessa har ej förvrängts ur kontext, innehar relevans för skildringen och skall anses användas under "fair use".

More Episodes

Thursday, December 8, 2022

Kinas techår 2022: “Som en emoji med rynkad panna”

Season 4, Ep. 10
Det blåser kalla vindar över Kinas techscen. Ett infekterat handelskrig, statens allt hårdare nypor mot branschen och ändlösa, strikta karantänkrav har präglat techåret 2022. Eller som "Den Digitala Drakens" Nicholas Young sammanfattar det - som "en emoji med rynkad panna”. Och mycket finns det att prata om när vi också blickar framåt. Som att Bytedance, företaget som äger Tiktok, för första gången blev högre värderat än Meta. För hur kommer det sig att Tiktok fortsätter sitt segertåg, trots motstånd och misstänksamhet i väst? Att Shein, vars förmåga att rasande snabbt producera billiga plagg, har fått de västerländska modeföretagen att tappa marknadsandelar och nästan tycks omöjliga att stoppa i sin framfart. Samt att Kina, som ville ta ledartröjan inom elbilar och vinna den globala kapplöpningen om elektrifierade transporter, nu måste anpassa sina ambitioner till det globala handelskriget. I dagens avsnitt dyker Tom Xiong, Jacob Lovén och Nick Young ner i händelserna som präglat Kinas techscen 2022. Programledare: Jacob Lovén, Nicholas Young och Tom XiongProduktion och ljudsättning: Kristoffer Folin på LjudmagiInnehållsproducent: Katarina AnderssonAnsvarig utgivare: Anna CareborgMusik licensierad från Epidemic Sound, Blue Dot Sessions och ArtlistAvsnittet innehåller ljudklipp från Bloomberg, CNBC, CNNVill du fortsätta fördjupa dig i Kinas techscen? Gå in på svd.se/dendigitaladraken, där hittar du fler avsnitt, artiklar och länkar om alltifrån de snabbt växande techbolagen till de statliga regleringarna av sektorn.
Tuesday, November 22, 2022

Kommer Apple och Kina göra slut?

Season 4, Ep. 9
I nästan två decennier har Kina och Apple varit tätt sammanflätade. Kina har blivit ovärderligt för Apple när det gäller tillverkning av paddor, datorer, airpods och inte minst Iphones. Kineserna har dessutom köpt en ansenlig mängd Apple-produkter - för bara några år sedan var en av tre mobiler som såldes i Kina en Iphone. Men i år har sprickorna i relationen mellan Apple och Kina blivit smärtsamt tydliga. Kinesiska konsumenter vänder Apple ryggen, ett tech- och handelskrig har satt djupa spår och på toppen av det har Kinas tuffa pandemipolitik vingklippt Apples enorma produktionsapparat. I det här avsnittet ställer vi oss frågan: Vad har hänt i kärlekssagan mellan världens mest prestigefyllda företag och den mäktiga technationen? Kommer Kina och Apple till sist att göra slut? Och vart ska Apple i så fall ta vägen? Till vår hjälp har vi Johan Nylander, journalist baserad i Hongkong och författare till boken "The epic split - Why 'Made in China' is going out of style”.Programledare: Jacob Lovén och Tom XiongGäster: Johan NylanderProduktion och ljudsättning: Kristoffer Folin på LjudmagiInnehållsproducent: Katarina AnderssonAnsvarig utgivare: Anna CareborgMusik licensierad från Epidemic Sound, Blue Dot Sessions och ArtlistAvsnittet innehåller ljudklipp från Volvo Trucks (The Epic Split reklamfilm), CNBC, Unboxing Therapy, Bloomberg, Think Different.Vill du fortsätta fördjupa dig i Kinas techscen? Gå in på svd.se/dendigitaladraken, där hittar du fler avsnitt, artiklar och länkar om alltifrån de snabbt växande techbolagen till de statliga regleringarna av sektorn.
Thursday, October 27, 2022

Virtuella influencers - är vi redo?

Season 4, Ep. 8
Influencers har blivit en allt viktigare del av företagens marknadsföringsstrategier, inte minst i Kina där livestreamingindustrin exploderat under pandemin. Men i takt med att alltmer pengar står på spel har även en ny typ av influencers dykt upp på marknaden som fått miljontals engagerade fans - de konstgjorda. Bakom dessa profiler står ofta ett team av marknadsförare, varumärken och utvecklare som noggrant planerar varje inlägg, uttalande och framträdande. I det här avsnittet frågar vi oss huruvida det här kommer fungera i längden. Hur kommer konsumenterna att reagera på att det inte är en verklig person bakom en profil på sociala medier och finns det affärsmässiga fördelar med influencers som inte ställer till problem? Vi undersöker även hur långt tekniken bakom digitala karaktärer har kommit och om mediemarknaden är redo.Programledare: Jacob Lovén och Nick YoungGäster: Camilla Gervide, Wang Yu, Julia Lundin, Henric Larsson, Adam Marko Nord, Neda KanniProduktion och ljudsättning: Kristoffer Folin på Ljudmagi och Jacob LovénInnehållsproducent: Katarina AnderssonAnsvarig utgivare: Anna CareborgMusik licenserad från Epidemic Sound, Blue Dot Sessions och ArtlistAvsnittet innehåller korta ljudklipp från ICA, Margaux Dietz, Isabella Löwengrip, Li Jiaqi, Microsoft, L’OrealVill du fortsätta fördjupa dig i Kinas techscen? Gå in på svd.se/dendigitaladraken, där hittar du fler avsnitt, artiklar och länkar om alltifrån de snabbt växande techbolagen till de statliga regleringarna av sektorn.