Den Digitala Draken

Share

Kommunikationsappen WeChat

Season 1, Ep. 3

Företaget som på ytan liknar WhatsApp, men ju mer man gräver desto tydligare blir det att WeChats och moderföretaget Tencents innovationsförmåga sträcker långt bortom kusinerna i Silicon Valley.


Medverkande: Jacob Lovén och Tom Xiong.

Musik: "Happy House" av David Clewett.


Har du funderingar eller tips på ämnen som vi ska ta upp? Kontakta oss i sociala medier eller på digitaladraken.com.


Den digitala draken är en subjektiv men oberoende skildring av den digitala utvecklingen av tjänster i Kina och dess aktörer. I produktionen används ljudklipp från exempelvis nyhetssändningar. Dessa har ej förvrängts ur kontext, innehar relevans för skildringen och skall anses användas under "fair use".

More Episodes

3/21/2022

ByteDance - Företaget bakom TikTok

Season 4, Ep. 4
Året är 2012. I väst är Instagram den mobila erans stora vinnare och det hetaste ryktet i techvärlden är att Facebook även kommer försöka köpa Snapchat. I Kina har den okända entreprenören Zhang Yiming precis bestämt sig för att starta eget efter flera år som utvecklare på storföretagen Microsoft och Expedia. Idén: En appfabrik med fokus på algoritmer och automatisering.Idag, tio år senar, är Bytedance ett av världens högst värderade techföretag och har lyckats med något som varken Alibaba, Tencent eller Baidu har. Att bli lika stora utanför Kina som på sin hemmamarknad. I det här avsnittet berättar vi historien om Bytedance. Ett företag som under de senaste åren funnit sig i konstant blåsväder både i Kina och i väst. Vi gräver i hur de startade, hur de har kunnat bli så framgångsrika och varför de retar gallfeber på de andra techbolagen i Kina.Programledare: Jacob Lovén och Tom Xiong.Produktion och ljudsättning: Kristoffer Folin på Ljudmagi och Jacob Lovén.Innehållsproducent: Katarina Andersson.Research: Filippa Weström.Ansvarig utgivare: Anna Careborg.Musik licensierad från Epidemic Sound, Blue Dot Sessions och Artlist.Avsnittet innehåller ljudklipp från CNBC, Wall Street Journal, Bloomberg, CNN, GuyWithTheHair och The Poke.Vill du fortsätta fördjupa dig i Kinas techscen, krypto och digitala utbildningstjänster? Gå in påsvd.se/dendigitaladraken, där hittar du fler avsnitt, artiklar och länkar om alltifrån de snabbt växande techbolagen till de statliga regleringarna av sektorn.