Share

cover art for Ny pendler-skandale på politiker-tilliten løs

Den politiske situasjonen

Ny pendler-skandale på politiker-tilliten løs

Eva Kristin Hansen (Ap) hadde pendlerleilighet betalt av Stortinget i Oslo i tre år, selv om hun bodde med sin mann i et hus på Ski. Hun trodde det holdt å være folkeregistrert i Trondheim, men det var feil. Burde hun ikke skjønt dette da pendlerbolig-reglene ble diskutert i det vide og det brede etter at KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad ble tatt med buksene nede på gutterommet tidligere i høst?

Og i Danmark har det vært lokalvalg. Der har Mette Frederiksens parti Socialdemokratiet (S) tapt stort i de fire største byene. Dette bør være et varsku til Støre-regjeringen.

More episodes

View all episodes

 • Sindre har vondt i viljen!

  40:12
  Den politiske situasjonen analyserer Sindre Finnes siste utspill, der han lover å slutte med aksjekjøp. Da får vi vel bare tro ham på det, da…? Ett er sikkert, han gjør det ikke med noe lett sinn. Men han ofrer seg for Erna, Høyres leder og statsministerkandidat.Studenter elsker Erna, viser det seg. Høyre er det største partiet, og høstens hendelser har ikke gjort inntrykk. Snarere tvert om. Skal ikke unge mennesker være litt med idealistiske og prinsipielle enn resten av oss?Også er det medborgerundersøkelsen fra Universitetet i Bergen. Sylferske data om nordmenns holdninger. En godtepose for samfunnsnerder! Lytt, lytt.
 • Er Erna Solberg drevet av angst for å miste makt?

  40:31
  Den politiske situasjonen har besøk av forsker ved Høyskolen Kristiania, Ketil Raknes! Det handler om makt som drivkraft for politikere. Raknes mener den betyr mye. Han har selv har vært statssekretær i den rødgrønne regjeringen, og følte på tomheten den dagen det var over. Det kan være selv jordnære Erna Solberg er styrt av frykten for alternativet, når hun insisterer på å være statsministerkandidat i 2025.
 • Habilitet og Makta

  45:55
  Erna Solberg kom, så og ble hørt i Stortinget denne uken. Men vant hun? Den politiske situasjonen tar frem sitt Ernameter for å se om hun er styrket eller svekket etter høringen i kontrollkomiteen. Og vi har sett på tv siden sist. Hvorfor skaper Makta så mye debatt, og tegner serien et heltebilde av en handlekraftig Gro omgitt av en gjeng tusseladder?
 • Toppadvokat mener statsministerboligen egner seg ypperlig til innsidehandel

  33:47
  Forsvarsadvokat Mette Yvonne Larsen kan ikke tenke seg noe sted der det florerer mer innsideinformasjon enn inne i statsministerboligen. Fredag kunngjør Økokrim om de åpner etterforskning mot Erna Solberg og Sindre Finnes. Vil de bruke samme argumentasjon som i saken mot utdanningsminister Ola Borten Moe?Da mente Økokrim at en mistanke ikke måtte bli hengende i luften og dermed potensielt skade tillit til demokratiet.  «Er det noe som er virkelig viktig for demokratiet er jo å finne ut om statsministerens mann har utnyttet informasjon», sier advokat og nyslått leder av advokatforeningens forsvarerutvalg, Mette Yvonne Larsen, Hun er gjest i dagens podkast. Her tråkler vi opp det juridiske landskapet. Hva kan vi forvente oss av mulige begrunnelser for det ene eller andre utfallet fredag. Ifølge Larsen finnes det folk i hennes bransje som mener alt fra at Solberg og Finnes burde vært pågrepet tidlig i høst, til at dette er storm i et vannglass. Og hva vil de mulige utfallene ha å si for Erna Solbergs fortsatte politiske liv?
 • Huitfeldt-vetting og pampemakt

  40:25
  Gir det mening å anse Arbeiderpartiet som fagbevegelsens politiske arm, slik en topp i det mektige Fellesforbundet gjør? Statsminister Jonas Gahr Støre var denne uken på besøk på Fellesforbundets landsmøte. Der fikk han så hatten passet av de mest høyrøstede. Noen mente sågar han burde skiftes ut som leder. Frithjof og Eva snakker om den historiske alliansen mellom Ap og LO, og om den kan leve inn i evigheten når halvparten av industriarbeiderne stemmer til høyre i politikken.Også snakker de om vetting, prosessen der politikere bakgrunnssjekkes før de vurderes som statsråder. Ap skrøt av hvordan de sjekket sine egne i 2021. Men Anniken Huitfeldt slapp visst unna. Hvordan kunne det skje? Ikke veldig tillitvekkende, mener Den politiske situasjonen.
 • Vi dissekerer nye statsråder!

  43:25
  Nei da. Men vi går gjennom listen på syv personer som fikk overrakt nøkkel og nytt ministerkontor mandag denne uken. Er regjeringen styrket eller svekket, og hvor viktig er det egentlig med nye personer? Det kan nok gi både oppdrift og energi til en hardt prøvet regjering, særlig dersom økonomien nå virkelig går inn for myk landing. Men en klar politikk og en statsminister som er til stede også for velgere i gamlelandet, er fortsatt viktigst.
 • Spesial fra Finansredaksjonen - Slik takler aksjemarkedet geopolitisk uro

  28:07
  Grunnet ferie blir det ikke noen utgave av Den Politiske situasjonen denne uken. Du får i steden høre den ferskeste episoden av DNs podcast Finansredaksjonen.En ny tragisk hendelse har rystet verden i form av Hamas angrep på Israel og gjengjeldelsen i etterkant. Samtidig fortsetter Ukraina-krigen for fullt. Hva betyr det for aksjemarkedet?Lørdag gikk palestinske Hamas til et sjokkerende terrorangrep på Israel, som gjengjeldte med kraftige bombeangrep på Gazastripen. Konflikten eskalerer fortsatt og det er uvisst hva som kommer til å skje. Det vi vet er at det er ufattelige lidelser på begge sider.
 • Erna og mer Erna!

  25:40
  Frithjof er inspirert av høstfjellet og mener Erna Solberg denne uken har gått fra å være våt på sokkene til å stå et stykke lenger uti myra. Men ikke i kvikk-sand! Og hva mente egentlig Solberg når hun snakket om «kortsiktig handel» i 2013, og var det det samme som Statsministerens kontor mente? Eva mistenker at det kan ha vært opportunt for høyrelederen å ikke være for nøye med å definere akkurat hvor grensene gikk
 • Erna-bråk og valganalyse

  37:06
  Er Erna Solberg Høyres statsministerkandidat også i 2025? Frithjof og Eva sjekker pendelen, og er enige om at hun har svekket seg igjen etter intervjumaraton-oppturen forrige uke. Mediene bringer stadig nye historier som setter Solberg i et dårlig lys, kontrollkomiteen ber om skriftlig redegjørelse og Økokrim kan fortsatt komme til å starte etterforskning. Alt mens Høyre, Erna og Sindre sliter med full åpenhet.Og valget hadde vi nesten glemt, inntil 22 forskere denne uken presenterte sine hurtiganalyser. Heller ikke forskerne er helt skandale-frie, men i tillegg snakker de blant annet om Industripartiet, Misnøyevalget og lakseskattens betydning. Og det gjør også Den politiske situasjonen!