Share

cover art for Noe uro, Jens og Jonas på NHO-konferansen

Den politiske situasjonen

Noe uro, Jens og Jonas på NHO-konferansen

Torsdag dro den norske samfunnseliten til Oslo Spektrum i snøstorm og blæst, for å bli bekymret. Da gikk nemlig NHOs årskonferanse med tittelen «Uro», av stabelen. Det ble alt i alt en ganske beroligende affære. For til tross for mye dysterhet i verden, er det en god del optimisme å spore.

More episodes

View all episodes

  • Jens Stoltenberg om Ukraina, Russland og fremtiden

    33:40
    Krigen i Ukraina er fastlåst, og Russland har forsprang i rustningskappløpet. I Europa er flere redde for at alliansen med USA skal bli svakere. Midt i alt dette sitter Natos generalsekretær Jens Stoltenberg som er ukens gjest i Den Politiske Situasjonen.Programleder er Frithjof Jacobsen.
  • Exit-skatt og Høyres nestledermysterium

    36:25
    Det kan bli vanligere med 12 år lange milliardæropphold i Sveits fremover. Og hvor coole er nestlederne i Høyre, egentlig? Finansminister Trygve Slagsvold Vedum presenterte onsdag morgen en ny 12års-regel for sveitsmilliardærer in spe. Den skal få flere skatteflyktninger til å betale sin skatt for verdier opptjent i Norge.SV applauderer og dermed er det flertall for endringen, som nå skal sendes på høring. Men hadde ikke regjeringen allerede tettet det viktigste smutthullet?Høyres Tina Bru er avventende til forslaget. Hun er finanspolitisk talsperson Og det selv om hun så vidt greide seg i matte på skolen. Dette snakker hun lenge og lattermildt om i podkasten Stortingsrestauranten, sammen med ko-vert og ko-nestleder Henrik Asheim, som også trengte ekstrahjelp i faget.Podkasten Den politiske situasjonen snakker om podkastens intime og åpenhjertige natur, og en mulig fare ved at topp-politikere trer for mye ut av rollen som makthavere og beslutningstagere. De bør i hvert fall ikke overdrive hvor nedpå og coole de er, hvor kjedelig og uforståelig pensjon er og hvor meningsløst det er når partiene vil ha endringer i habilitetsuttalelser. Hvem skal forstå og like de komplekse (tørre, vanskelige, kjedelige) politiske sakene, om ikke de vi har gitt eksklusiv makt til å beslutte noe om dem?
  • Opp-eller-ned og smørblid Erna

    38:02
    Frp-leder Sylvi Listhaug så opp og ned på Per-Willy Amundsen etter hans facebook-eskapader natt til 8. mars. Så ga hun ham sparken som leder av justiskomiteen. Nå skal politiet etterforske ham for hatytringer mot «arabere» og «islam». Kvinnemennesker er ingen minoritet og må tåle å bli beskyldt for å ikke kunne se opp eller ned på en penis, uansett hvor krenkende det er. Listhaug lovet i helgen dessuten troskap til Erna Solberg ved neste valg, men la ikke ned noe veto mot samarbeid med Venstre og KrF. Også de to småpartiene på borgerlig side, slår fast at ny regjering er prioritet nummer en. Dermed konkluderer en smørblid Erna at aldri har et borgerlig flertall vært så enige så lenge før valget. Vi kalibrerer mot ståa i 2013 og 2027. Dessuten forteller Frithjof en vaginal 8.mars-historie fra Leicester square i London! Det er bare å tune inn.  
  • Solberg skvatt unna nok en gang!

    33:32
    Det var Høyreleder Erna Solberg som skulle få den mest unisone og sterke kritikken fra et samlet storting da habilitetssakene ble behandlet denne uken. Men så greide den hardt prøvede regjeringen å kapre versting-prisen til slutt likevel, da Fremskrittspartiet gikk inn for mistillit mot arbeidsminister Tonje Brenna. Det var det ingen andre som stemte for, men det blir kanskje en ekstrarunde med henne i kontrollkomiteen. Overlever Brenna mistillit og eventuelle ekstrarunder? Ja. Overlever Erna politisk sterk kritikk fra et samlet storting? Ja. Hvorfor preller alt av på noen? Fordi makt trumfer prinsipper i politikken. Jonas trenger Tonje, og Høyre (tror de) trenger Erna.Er det en god ting at prinsippene knaser i møtet med utsiktene til taburetter? Se det er et annet spørsmål.
  • Kan Ukraina vinne krigen?

    44:19
    Hvordan skal det gå med oss om Russland vinner?Tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) mener en ukrainsk seier er mulig, men ikke uten muligheter for ulike dilemmaer. Russland kommer til å være en sikkerhetspolitisk trussel mot Europa i lang tid fremover. Politisk polarisering i USA om videre støtte til krigen, gjør ikke situasjonen enklere. Eriksen Søreide gir oss et lite overblikk i samtale med politisk redaktør Frithjof Jacobsen i Dagens Næringsliv.
  • Oppgjørets timer

    29:11
    Tallgrunnlaget for årets lønnsoppgjør er levert. Forventningene er høye. I fjor ble det streik. Hva skjer i år, får folk bedre råd? DNs kommentator Anita Hoemsnes følger arbeidslivet tett, og er ukens gjest. Programleder er Frithjof Jacobsen, politisk redaktør i Dagens Næringsliv.
  • En farligere verden

    24:22
    Russlands krigsøkonomi har låst krigen i Ukraina og Kina har stadig større globale ambisjoner. Det påvirker både Norge og verden forteller sjefen for Etterretningstjenesten, Nils-Andreas Stensønes, i denne utgaven av Den politiske situasjonen. Programleder er Frithjof Jacobsen.
  • Dommedag for finanspolitikken

    42:41
    Professor Ragnar Torvik leder regjeringens eget ekspertutvalg for finanspolitikk. Han vil ha slutt på C02-kompensasjon til industrien, legge vekk målet om ta Norge skal øke fastlandseksporten og mener langsiktige konsekvenser av den økonomiske politikken som føres får for lite oppmerksomhet. Hør den nådeløse dommen over budsjetter, nærings- og klimapolitikk i denne utgaven av Den Politiske Situasjonen. Programleder er DNs politiske redaktør Frithjof Jacobsen.
  • Penger og politikk

    33:23
    Verden er i en merkelig økonomisk uro. Virker de klassiske politiske løsningene? Finansredaktør Terje Erikstad er gjest og prøver å gjøre programleder Frithjof Jacobsen til en noenlunde dugelig finansminister. De gir seg et godt stykke under mastergradsnivå, men forsker litt på penge- og finanspolitikkens store mysterium for tiden, nemlig sammenhengen mellom renter og arbeidsledighet.